Ο Θανάσης Παπαπαναγιώτου και η Δρομέας Αντιμετωπίζουν Προκλήσεις στην Εξαγωγική Αγορά

Ο Θανάσης Παπαπαναγιώτου και η Δρομέας Αντιμετωπίζουν Προκλήσεις στην Εξαγωγική Αγορά

Ο Θανάσης Παπαπαναγιώτου διαχειρίζεται μια εισηγμένη εταιρεία με έντονα εξαγωγικό προσανατολισμό και μεγάλη πελατεία, όπως η Κομισιόν και ο γερμανικός στρατός. Ωστόσο, οι οικονομικοί δείκτες της Δρομέας δείχνουν ότι δεν εκπληρώνουν τις υψηλές προσδοκίες της αγοράς. Αυτό έγινε πιο εμφανές στο πρώτο εξάμηνο του 2024, όταν ο Όμιλος παρουσίασε μείωση του τζίρου κατά -6,3%, περιοριζόμενος στα 13,8 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση του Παπαπαναγιώτου αποδίδει αυτή την κάμψη σε συγκυριακούς παράγοντες και αναμένει γρήγορη ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο. Παρά ταύτα, τα EBITDA για το πρώτο μισό της χρονιάς βελτιώθηκαν στα 2,1 εκατ. ευρώ από 1,7 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, με το καθαρό αποτέλεσμα να επανέρχεται σε θετικό έδαφος (108.925 ευρώ έναντι -247.114 ευρώ πέρυσι).

Ωστόσο, η αγορά δεν δείχνει να έχει εμπιστοσύνη στη μετοχή της Δρομέας, η οποία απέχει τουλάχιστον -40% από τα πολυετή υψηλά του 2021, παρά τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα. Ο επίμονος πληθωρισμός και το υψηλό χρηματοοικονομικό κόστος, λόγω του μεγάλου τραπεζικού δανεισμού, συνιστούν μόνιμες προκλήσεις για την επιχείρηση.

Τα τραπεζικά δάνεια της Δρομέας ανέρχονται σε 22 εκατ. ευρώ, με συνολικές υποχρεώσεις που φτάνουν τα 35 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια υπολογίζονται σε 26 εκατ. ευρώ, ενώ η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας ανέρχεται μόλις σε 10,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 9% μέσα στο 2024 και 13% σε 12μηνο.

Παρόλες τις προκλήσεις, η αισιοδοξία του Παπαπαναγιώτου παραμένει ζωντανή. Οι τρέχουσες συμβάσεις με ισχυρούς πελάτες, η ανάπτυξη πωλήσεων μέσω του Amazon και άλλων εμπορικών πλατφόρμων στην Ευρώπη, καθώς και η είσοδος στην ελπιδοφόρα αγορά των ΗΠΑ προσφέρουν πιθανές ευκαιρίες και θετικές εξελίξεις για τον Όμιλο. Ο Παπαπαναγιώτου, που έχει ξεκινήσει το ταξίδι της Δρομέας το 1979, έχει μετατρέψει την επιχείρηση από παραγωγή τροχόσπιτων σε σημαντική δύναμη στον τομέα των γραφείων και επίπλων.

Πηγή: naftemporiki.gr