Σημαντική Έγκριση για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Attica Bank και Διαδικασία Συγχώνευσης

Σημαντική Έγκριση για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Attica Bank και Διαδικασία Συγχώνευσης

Σήμερα αναμένεται η έγκριση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 735 εκατ. ευρώ από τους μετόχους της Attica Bank, ένα σημαντικό βήμα στην πορεία της τράπεζας προς την εξυγίανση και αναδιάρθρωση. Η διαδικασία της ΑΜΚ, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της τράπεζας, πιθανότατα θα ολοκληρωθεί μέσα στον Οκτώβριο, κοντά στα μέσα του μήνα.

Σημαντικές πληροφορίες αναφέρουν ότι, παρόλο που υπάρχει υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στην ΑΜΚ από τρίτους επενδυτές, η εταιρεία Thrivest, συμφερόντων Εξάρχου-Μπάκου-Καϋμενάκη, δεν σκοπεύει να αποδεσμεύσει μερίδιο από την συμμετοχή της. Η στρατηγική της προτεραιότητα είναι να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο μετοχικό κεφάλαιο της συγχωνευμένης τράπεζας. Πηγές αναφέρουν ότι «Τα ποσοστά συμμετοχής στην ΑΜΚ είναι κλειδωμένα».

Μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ, το Δημόσιο θα κρατήσει ποσοστό τουλάχιστον 35% (μείωση από 72,5% σήμερα), ενώ ο ιδιώτης επενδυτής θα αναλάβει την απόλυτη πλειοψηφία με ποσοστά που θα κυμαίνονται από 50% συν μία μετοχή έως και 58,5%. Οι δύο κύριοι μέτοχοι έχουν δεσμευτεί να συνεισφέρουν στην ΑΜΚ ποσά ύψους 475 και έως 200 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ώστε να διασφαλίσουν τα αναφερόμενα ποσοστά.

Αναφορικά με τη διαδικασία της συγχώνευσης, αυτή ακολουθεί συγκεκριμένα βήματα, σύμφωνα με τον νόμο υπ’ αριθ. 5127 του 2024. Μετά την έγκριση σήμερα, αναμένεται η σχετική έγκριση από την Τράπεζα της Ελλάδος και οι απαιτούμενες ανακοινώσεις στο ΓΕΜΗ. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την ΑΜΚ πρόκειται να αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του business plan της συγχωνευμένης τράπεζας, την εκπλήρωση των κεφαλαιακών υποχρεώσεων προς τον Επόπτη, τη μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από το 3%, την αύξηση του δείκτη κάλυψης προβλέψεων NPEs και την κάλυψη των απαιτήσεων του δείκτη CET1.

Η συνολική συνεισφορά του Δημοσίου στην ΑΜΚ ανέρχεται σε 423 εκατ. ευρώ, όπου περιλαμβάνονται 475 εκατ. ευρώ από το ΤΧΣ, συν 48 εκατ. ευρώ από τον ΕΦΚΑ, μείον 100 εκατ. ευρώ που προορίζονται για την αποπληρωμή ομολόγου Tier II από την Attica προς το Δημόσιο. Επιπλέον, το Δημόσιο αναμένεται να ωφεληθεί κατά 44 εκατ. ευρώ, παραιτούμενο από το δικαίωμα της Παγκρήτιας να ενεργοποιήσει τη διαδικασία αναβαλλόμενου φόρου.

Μέχρι σήμερα, η Attica Bank έχει κοστίσει στο Δημόσιο πάνω από 955 εκατ. ευρώ, καθώς το ΤΧΣ έχει επενδύσει 480 εκατ. ευρώ και θα συμμετάσχει στην επικείμενη ΑΜΚ με 475,1 εκατ. ευρώ.

Πηγή: naftemporiki.gr