Στρατηγικές Εξέλιξης του Αθανάσιου Σίψα για την ΕΤΚΤΕΡ και την Επέκταση στη Δημόσια Κατασκευή

Στρατηγικές Εξέλιξης του Αθανάσιου Σίψα για την ΕΤΚΤΕΡ και την Επέκταση στη Δημόσια Κατασκευή

Σε πρόσφατες εξελίξεις, ο Αθανάσιος Σίψας, πρόεδρος και βασικός μέτοχος της ΕΚΤΕΡ, εργάζεται συστηματικά προκειμένου να εντάξει την εταιρεία στο «κλαμπ» των κορυφαίων του κλάδου μέσω της απόκτησης πτυχίου ανώτατης εργοληπτικής τάξης (7ης). Το πτυχίο αυτό αποτελεί σημαντικό ορόσημο που θα δώσει στην εισηγμένη τη δυνατότητα να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα των δημόσιων έργων.

Το ανεκτέλεστο έργων της ΕΚΤΕΡ, είτε αμιγώς είτε μέσω κοινοπραξιών, υπολογίζεται αυτή τη στιγμή σε 133 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 31 εκατ. ευρώ μέσα στο 2024. Ο Αθανάσιος Σίψας, ο οποίος ασκεί ηγεσία στην εταιρεία από το 1999, αισθάνεται αισιοδοξία καθώς οι οικονομικοί δείκτες βελτιώνονται. Τα ίδια κεφάλαια έχουν ανέρθει σε 26,7 εκατ. ευρώ από 18,6 εκατ. ευρώ το 2022, ωστόσο, για την απόκτηση πτυχίου 7ης τάξης απαιτούνται περίπου 45–50 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τη στρατηγική της ΕΚΤΕΡ, η διοίκηση εξετάζει μετρημένες κινήσεις για την ενίσχυση των ίδια κεφαλαίων, κυρίως μέσω της απορρόφησης μη εισηγμένων εταιρειών, όπως η Ενεργειακός Κόμβος Α.Ε. Οι επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι περιλαμβάνουν την έκδοση ομολογιακού δανείου και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να καλυφθεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση.

Σημαντική είναι και η πρόκληση της πειθούς προς την επενδυτική κοινότητα για την ορθότητα της απόφασης σχετικά με το stock split (1 παλαιά μετοχή σε 2 νέες). Από την εφαρμογή αυτής της απόφασης, η τιμή της μετοχής έχει υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 14%, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να έχει μειωθεί από τα 50 εκατ. ευρώ στα 43 εκατ. ευρώ. Αν και η ευρύτερη πτώση του χρηματιστηρίου έχει συμβάλει σε αυτήν την υποχώρηση, δεν εξηγεί πλήρως την τρέχουσα κατάσταση της ΕΚΤΕΡ, η οποία διαπραγματεύεται σε σχετικά φθηνά επίπεδα.

Παρά τις προκλήσεις, η σημερινή αξία της εισηγμένης παραμένει κατά σχεδόν 45% υψηλότερη σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2023. Ο Αθανάσιος Σίψας και η ομάδα του αρκετά ενθαρρυντικοί αναφορικά με τις προοπτικές της εταιρείας, στοχεύοντας στη συνεχόμενη ανάπτυξή της.

Πηγή: naftemporiki.gr