Τρία εναέρια πυροσβεστικά μέσα επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας σε περιοχές των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου της Ηλείας, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη πύρινα μέτωπα.

Εκτός λοιπόν από τα δύο ελικόπτερα και το ένα αεροσκάφος, στις προαναφερόμενες περιοχές επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που αποτελούνται από 310 πυροσβέστες με 105 οχήματα και 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και την ομάδα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ακόμη, στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο, «Όλυμπος 1».

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Στην Ηλεία το μέτωπο στην Νεμούτα καίει ένα παρθένο δάσος. Ό,τι ξέφυγε από τον εφιάλτη του 2007. Εκεί οι φλόγες έχουν περάσει και στο νομό Αρκαδίας.

Πυροσβεστικά οχήματα περιπολούν στην Ηλεία για παν ενδεχόμενο.

Οι κάτοικοι στη Βαρβάσαινα μιλούν για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα που έρχεται γιατί κάηκαν όλες οι καλλιέργειες. Απέραντες εκτάσεις έχουν καεί.

«Είμαστε καλλιεργητές ελιάς και φέτος θα αναγκαστούμε να αγοράσουμε λάδι», λένε οι ντόπιοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το χωριό – το οποίο είχε εκκενωθεί – σώθηκε με τις φλόγες να μην περνούν στην πίσω πλευρά του βουνού.

Πάντως σε επίπεδο συναγερμού παραμένουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και στα πύρινα μέτωπα στην Ηλεία, καθώς η διάσωση του αρχαιολογικού χώρου στην αρχαία Ολυμπία συνιστά την μόνη νότα αισιοδοξίας στον κλοιό, στον οποίο βρίσκεται η περιοχή.

Ενδεικτικό της έκρυθμης κατάστασης αποτελεί το γεγονός ότι με γραπτό μήνυμα από το 112, την περιοχή τους κλήθηκαν να εγκαταλείψουν άμεσα οι κάτοικοι των οικισμών Βίλλια, Νεμούτα και Λάμφι, αλλά και το δυναμικό της Μονής της Κρεμαστής, αφού μια εστία στην περιοχή Νεμούντα του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας πέρασε στην περιοχή Λιβαδάκι της Αρκαδίας, προσθέτοντας έναν ακόμη φλεγόμενο νομό στο χάρτη.

Καλύτερη εικόνα εμφάνισε τις τελευταίες βραδινές ώρες χθες το πύρινο μέτωπο στη Βαρβάσαινα Πύργου, χωρίς όμως να σβήσει ολοσχερώς.

Πηγή: patrastimes.gr