Η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις αναστολές συμβάσεων Φεβρουαρίου, με βάση τα 534 ευρώ, αναμένεται να έχει καταβληθεί στους δικαιούχους εργαζόμενους έως τις 10 Μαρτίου. Ολόκληρο το ποσό (τα 534 ευρώ δηλαδή) θα λάβουν όσοι δηλώθηκαν σε αναστολή για όλες τις ημέρες του Φεβρουαρίου, ενώ όσοι ήταν σε αναστολή εργασίας μόνο για κάποιες ημέρες, θα λάβουν 19,07 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής.

Για παράδειγμα:

  • Εργαζόμενος που δηλώθηκε σε αναστολή από 11 Φεβρουαρίου – όταν ξεκίνησε το νέο lockdown – έως και 28 Φεβρουαρίου θα λάβει 343,26€ από το κράτος. Πρέπει να πληρωθεί από τον εργοδότη του αναλογία του μισθού του για τις πρώτες 10 ημέρες του Φεβρουαρίου.
  • Εργαζόμενος που δηλώθηκε σε αναστολή από 11 Φεβρουαρίου – όταν ξεκίνησε το νέο lockdown – έως και 28 Φεβρουαρίου, αλλά είχε εγκαίρως προδηλωθεί σε αναστολή και για το πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου θα λάβει 534€
  • Εργαζόμενος που προδηλώθηκε σε αναστολή από 15 Φεβρουαρίου έως και 28 Φεβρουαρίου θα λάβει 267€ από το κράτος. Πρέπει να πληρωθεί από τον εργοδότη του αναλογία του μισθού του για τις πρώτες 14 ημέρες του Φεβρουαρίου.

Στο μεταξύ, τα επόμενα 24ωρα θα ξεκινήσει η προαναγγελία των αναστολών συμβάσεων Μαρτίου. Σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίστηκε από το υπουργείο Εργασίας, σε αναστολή μπορούν να τεθούν τον Μάρτιο όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί έως και την 31η Ιανουαρίου φέτος, ενώ οι αναστολές ισχύουν για όσο διαρκεί η αναστολή λειτουργίας της αντίστοιχης επιχείρησης ή υποκαταστήματος λόγω του κορωνοϊού ή ανήκουν σε κλάδους που πλήττονται από αυτόν και σε κάθε περίπτωση μέχρι την 31 Μαρτίου 2021.

Για παράδειγμα:

  • Αν και εφόσον οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου ανοίξουν εντός Μαρτίου, τότε οι ΚΑΔ του λιανεμπορίου θα είναι λογικά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εντός Μαρτίου κλειστοί και για άλλο χρονικό διάστημα πληττόμενοι, όπως συνέβη και για άλλους μήνες στο πρόσφατο παρελθόν.
  • Αν το λιανεμπόριο ανοίξει από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Μαρτίου, τότε οι σχετικοί ΚΑΔ αναμένεται να μπουν στον Μάρτιο ως πληττόμενοι.

Σε κάθε περίπτωση η υποχρέωση της προαναγγελίας των αναστολών που έκανε πρεμιέρα τον Φεβρουάριο δεν αναμένεται να αλλάξει. Και καθώς οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων αλλά και οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την παράταση ή λήξη του lockdown αναμένονται προς την Παρασκευή, η ΚΥΑ με τις λεπτομέρειες των αναστολών Μαρτίου και τις λίστες των κλειστών και πληττόμενων ΚΑΔ, που θα δώσει – όπως πάντα – το έναυσμα για την έναρξη των ηλεκτρονικών δηλώσεων στην “Εργάνη” δεν πρέπει να αναμένεται πριν από την Παρασκευή ή το Σαββατοκύριακο.

Συνεπώς, στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως η πιθανότερη λύση είναι να υιοθετηθεί μοντέλο Φεβρουαρίου, δηλαδή να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο λίγων 24ώρων στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ώστε να προαναγγελθούν από κλειστούς και πληττόμενους οι αναστολές συμβάσεων του Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται πως τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο οι αναστολές συμβάσεων εφαρμόζονταν σε εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί έως τις 4 Νοεμβρίου. Επρόκειτο για μια δικλείδα ασφαλείας που είχε νομοθετηθεί μετά την ανακοίνωση του δεύτερου lockdown για να αποτρέψει τις «μαϊμού» προσλήψεις της τελευταίας στιγμής με στόχο την φουσκωμένη αποζημίωση των αναστολών του Νοεμβρίου που ήταν τότε 800 ευρώ.

Έκτοτε η ΚΥΑ για τις αναστολές συμβάσεων ανανεωνόταν κάθε μήνα, λόγω της διαρκούς παράτασης του lockdown και διατηρούνταν η ημερομηνία της 4ης Νοεμβρίου. Ειδικοί έκρουσαν πρόσφατα το καμπανάκι του κινδύνου, υποστηρίζοντας πως δεκάδες χιλιάδες νεοπροσληφθέντες εργαζόμενοι αποκλείστηκαν από τις αναστολές Φεβρουαρίου, ακόμη κι αν οι επιχειρήσεις που εργάζονταν ήταν κλειστές με κρατική εντολή. Πλέον, καθώς η απόσταση από τον Νοέμβριο είναι μεγάλη και οι νεοπροσληφθέντες δεν μπορούν να τεθούν σε αναστολή, διορθώνεται το ζήτημα αυτό. Έτσι σε αναστολή τον Μάρτιο θα τίθενται όσοι έχουν προσληφθεί έως 31/1.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σήμερα 24 Φεβρουαρίου θα γίνουν οι πληρωμές αποζημιώσεων ειδικού σκοπού από μονομερείς δηλώσεις (β’ ευκαιρία):

  • Στους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγούς και τουριστικούς οδηγούς για τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο 2020.
  • Στους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού για τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2020.
  • Στους απολυμένους λόγω του κυκλώνα «ΙΑΝΟΣ».

Πηγή: patrastimes.gr