Σήμερα η επίσημη παρουσίαση του «Αρίσταρχου» ως πρώτου επίγειου σταθμού στο «Ευρυζωνικό Δίκτυο του Διαστήματος»

Μετά την επιτυχημένη σύζευξη του Τηλεσκοπίου Καλαβρύτων-Χελμού «Αρίσταρχος» με τον δορυφόρο «Alpha Sat» -το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου- και την για πρώτη φορά σύνδεση τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου με τη Γη με τη χρήση της τεχνολογίας λέιζερ, εγκαινιάζεται το νέο σύστημα διασύνδεσης που καθιστά τον «Αρίσταρχο» ως τον πρώτο επίγειο σταθμό , μεταξύ των δέκα (10) συνολικά παγκοσμίως, του «Ευρυζωνικού Δικτύου του Διαστήματος», μέσω του προγράμματος SkyLight.

Στην εκδήλωση που θα φιλοξενηθεί στο «Πέτρινο» κτίριο, στην κεντρική πλατεία Καλαβρύτων, στις 12 το μεσημέρι, θα παραστούν ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Καθηγητής Αθανάσιος Κυριαζής και ο Πρόεδρος και Διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Καθηγητής Μανώλης Πλειώνης.

Εξαιρετικά σημαντική είναι και η παρουσία της Διευθύντριας για θέματα Τηλεπικοινωνιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) Viau Elodie.

Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμούς ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Τάκης Παπαδόπουλος.

Θ’ ακολουθήσει σύντομη παρουσίαση του προγράμματος ScyLight για το Τηλεσκόπιο Καλαβρύτων -Χελμού «Αρίσταρχος», από τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) και Επιστημονικό Υπεύθυνο του προγράμματος Δρ Σπύρο Βασιλάκο καθώς και παρουσίαση του προγράμματος Οπτικές Τηλεπικοινωνίες (ESA) από την Δρ Χριστίνα Γιαννόπαπα.

Στις 3.15 μ.μ. θ’ ακολουθήσει ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Τηλεσκοπίου Καλαβρύτων-Χελμού «Αρίσταρχος» και παρουσίαση του εξοπλισμού του προγράμματος SkyLight.

Όπως είναι γνωστό, το απόγευμα του Σαββάτου 31 Ιουλίου, για πρώτη φορά η Ευρώπη συνέδεσε τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο με τη Γη, με λέιζερ, χάρη στη σύζευξη του «Αρίσταρχου» με τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο «Alpha Sat».

Έτσι, ανοίγει οριστικά ο δρόμος για μια νέα τεχνολογία στην επικοινωνία δορυφόρων και επίγειων σταθμών και δικτύων, με τη χρήση συστημάτων λέιζερ αντί ραδιοκυμάτων, γεγονός που χαρακτηρίζεται ως επανάσταση στον χώρο των δορυφορικών επικοινωνιών.

Και αυτό γιατί η νέα τεχνολογία θ’ αυξήσει εντυπωσιακά τις ταχύτητες στη μεταφορά δεδομένων και, επίσης, θα κάνει τη μεταφορά τους πιο ασφαλή από ποτέ, χωρίς παρεμβολές, περιορισμούς στη χωρητικότητα κ.α.

Μέσω του «Αρίσταρχου», η Ελλάδα τοποθετείται πια στο παγκόσμιο στερέωμα των νέων τεχνολογιών στις τηλεπικοινωνίες, με τεράστιες δυνατότητες και πολύπλευρα οφέλη.

Και αυτό χάρη στα τεχνολογικά χαρακτηριστικά του «Αρίσταρχου» που επελέγη τον Αύγουστο του 2020 απ’ τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος ως πρώτος επίγειος σταθμός -μεταξύ των 10 παγκοσμίως – του προγράμματος SkyLight, με την τοποθέτηση εκεί -το τελευταίο διάστημα- όλου του αναγκαίου εξοπλισμού.

Ακολουθεί το πρόγραμμα:

Άφιξη στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων (Πέτρινο)

Χαιρετισμοί:

  • Δήμαρχος Καλαβρύτων – Αθ. Παπαδόπουλος
  • Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Καινοτομίας – Καθ. Α. Κυριαζής
  • Πρόεδρος Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών – Καθ. Εμ. Πλειώνης
  • Διευθύντρια ESA για θέματα τηλεπικοινωνιών- κα Viau Elodie
  • Πρόεδρος Περ. Συμβουλίου της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας- κος Τ. Παπαδόπουλος

Σύντομη παρουσίαση του προγράμματος Scylight για το Αστεροσκοπείο Χελμού, από τον Διευθυντή του ΙΑΑΔΕΤ και ΕΥ του προγράμματος ΔΡ Σπ. Βασιλάκο

Παρουσίαση του προγράμματος Οπτικές Τηλεπικοινωνίες (ESA) από την Δρ Χρ. Γιαννόπαππα

Αναχώρηση για το Αστεροσκοπείο Χελμού

Ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου Χελμού και παρουσίαση του εξοπλισμού Scylight στον Αρίσταρχο

Πηγή: patrastimes.gr