Η Αυστραλία είχε καλύτερες επιδόσεις στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης σε σχέση με πολλές άλλες χώρες, με περίπου 7.920 κρούσματα, 104 θανάτους και λιγότερα από 400 ενεργά κρούσματα. Η πρόσφατη αύξηση, όμως, προκάλεσε ανησυχία για επικείμενο νέο κύμα της νόσου, ανάλογη με εκείνη που αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες.

Παγκοσμίως, τα κρούσματα ξεπέρασαν την Κυριακή τα 10 εκατομμύρια, ένας αριθμός ορόσημο στην εξάπλωση της νόσου από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι σε διάστημα επτά μηνών.

Κλεισμένοι στη… Μελβούρνη

Από τα μεσάνυχτα, περισσότερα από 30 προάστια στη Μελβούρνη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, θα επιστρέψουν στο επίπεδο τρία των περιορισμών, δηλαδή το τρίτο αυστηρότερο που επιβάλλεται για τον έλεγχο της πανδημίας. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι της περιοχής θα είναι περιορισμένοι μέσα στα σπίτια τους και θα επιτρέπεται να βγαίνουν μόνο για τις αγορές από σούπερ μάρκετ, για ιατρικά ραντεβού, για τη δουλειά τους, για την φροντίδα τρίτων και για σωματική άσκηση.

  • Οι περιορισμοί θα συνοδεύονται από τεστ, τα οποία οι αρχές ευελπιστούν να κάνουν στον μισό πληθυσμό της πληγείσας περιοχής, ενώ θα γίνονται και περιπολίες στα σύνορά της.
  • Τα μέτρα αυτά επιβάλλονται καθώς χαλαρώνουν οι περιορισμοί κατά μήκος της υπόλοιπης πολιτείας της Βικτώριας με τα εστιατόρια, τα γυμναστήρια και τους κινηματογράφους να έχουν ξεκινήσει και πάλι να λειτουργούν τις τελευταίες εβδομάδες.
  • Η Βικτώρια κατέγραψε 73 νέα κρούσματα χθες Τρίτη (30.07.2020), από τα 20.682 τεστ που πραγματοποιήθηκαν, έπειτα από μια αύξηση 75 κρουσμάτων την Δευτέρα.

Ο πρωθυπουργός της Βικτώριας Ντάνιελ Άντριους προειδοποίησε ότι είναι πιθανή η επιστροφή των ευρύτερων περιορισμών στην υπόλοιπη πόλη. “Αν μείνουμε όλοι ενωμένοι αυτές τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες μπορούμε να ανακτήσουμε τον έλεγχο αυτής της μετάδοσης στην κοινότητα… σε όλη την μητροπολιτική Μελβούρνη. Τελικά, αν δεν έβαζα σε καραντίνα αυτές τις συνοικίες, θα τις έβαζα όλες. Αυτό θέλουμε να το αποφύγουμε”, δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο Άντριους.

Γιατί αυξήθηκαν τα κρούσματα

Η αύξηση των κρουσμάτων στην Βικτώρια έχει συνδεθεί με ξενοδοχοϋπαλλήλους που φιλοξένησαν πολίτες που είχαν επιστρέψει από ταξίδια χωρίς να τηρηθεί αυστηρά το πρωτόκολλο καραντίνας. Οι αρχές της πολιτείας της Βικτώριας έχουν ανακοινώσει έρευνα για το ζήτημα.

“Είχαμε μια αύξηση των κρουσμάτων αλλά σχεδόν όλα σε μια δεδομένη γεωγραφική περιοχή”, δήλωσε ο εκτελών χρέη επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών Πολ Κέλι.

“Τα περισσότερα κρούσματα συνεχίζουν να βρίσκονται σε εστίες οικογενειών… που έχουν αυτή την συγκεκριμένη σχέση με την έλλειψη καραντίνας σε ένα-δυο ξενοδοχεία στο κέντρο της Μελβούρνης. Επομένως αυτό με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, επί του παρόντος, δεν έχει εξαπλωθεί”.

Κάποιες άλλες αυστραλιανές πολιτείες και εδάφη προετοιμάζονται για να ανοίξουν τα σύνορα, αλλά εφαρμόζοντας όρια και μέτρα καραντίνας στους πολίτες της Βικτώρια καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η περίοδος σχολικών διακοπών.

Πηγή: patrastimes.gr