Δεύτερη ευκαιρία να λάβουν τα ποσά που τους αναλογούν από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7, θα έχουν όσοι επαγγελματίες άρχισαν να υποβάλουν αίτηση μεν, αλλά από δική τους αμέλεια δεν την οριστικοποίησαν και το σύστημα τους «πέταξε» εκτός πληρωμών.

Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων «τελικής αποδοχής» λήγει στις 10 Μαΐου, επιτρέποντας ταυτόχρονα και σε όσους είχαν χάσει την ενίσχυση να την διεκδικήσουν εκ νέου. Δυνατότητα υποβολής νέας αίτησης για όσους δήλωσαν έως τις 19 Απριλίου στοιχεία εσόδων στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και δεν είχαν υποβάλει εκδήλωση ενδιαφέροντος στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7, δίνει Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την πλατφόρμα να ανπίγει σήμερα Τετάρτη ή αύριο Πέμπτη.

Βελτίωση όρων και προϋποθέσεων
Με την πρόσφατη υπουργική απόφαση έχουν βελτιωθεί οι όροι και προϋποθέσεις βάσει των οποίων προσφέρεται κρατική ενίσχυση και σε επιχειρήσεις που είχαν αύξηση του τζίρου τους το 2020, παρά την πανδημία. Επιστρεπτέα 7 θα λάβουν, έτσι, ακόμα και επιχειρήσεις που είχαν αποκλειστεί από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6. Το μέτρο αφορά επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα λειτουργίας, όπως είναι επιχειρήσεις στο λιανεμπόριο, την εστίαση, την τουρισμό, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τις μεταφορές και τα γυμναστήρια. Για αυτές δεν θα ισχύσει ο «κόφτης» να μην είχαν αύξηση του τζίρου τους το 2020, έναντι του 2019. Αρκεί μόνον να έχουν πτώση του τζίρου τους τουλάχιστον 2% στο α’ τρίμηνο του 2021, έναντι του αντίστοιχο τριμήνου πέρυσι.

Το 50% της ενίσχυσης -όπως και στους προηγούμενους γύρους- δεν επιστρέφεται. Για το χρονικό διάστημα ως την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων. Το ποσό της ενίσχυσης που επιστρέφεται εξοφλείται σε 60 χαμηλότοκες μηνιαίες δόσεις.

Τα ποσά ενίσχυσης
Το ύψος της ενίσχυσης για τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή που πληρούν τα κριτήρια θα είναι ίσο με 1.000 ευρώ. Το ύψος ενίσχυσης για τα νομικά πρόσωπα και τις λοιπές ατομικές επιχειρήσεις θα είναι κατ’ ελάχιστο 1.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τα 100.000 ευρώ, ανάλογα με το ποσό που προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο. Προβλέπονται αυξημένα όρια για επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, 1.000 ευρώ χωρίς εργαζομένους, 2.000 ευρώ με έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ με έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με πάνω από 20 εργαζόμενους.

Πηγή: patrastimes.gr