Ο πέμπτος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα καταβληθεί τον Ιανουάριο 2021 και θα έχει κατώτατο όριο ενίσχυσης 1.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις, τους δικαιούχους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τους αγρότες που παρουσιάζουν πτώση τζίρου άνω του 20%, όπως είχε ανακοινωθεί προ ημερών.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να βοηθήσουμε το λιανεμπόριο να σώσει όσο μεγαλύτερο μέρος του τζίρου μπορεί. Και δεν θα απολογηθούμε για αυτό… Επειδή γνωρίζω ότι πολλοί επιχειρηματίες, εστιάτορες και μαγαζάτορες είχαν επενδύσει πολλά σε αυτή τη χριστουγεννιάτικη περίοδο, σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο, σήμερα ανακοινώνω ένα ακόμα μέτρο προστασίας και ανακούφισης.

Για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τους περιορισμούς, που θα μείνουν κλειστές τις εορτές, μειώνεται το ενοίκιο για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο κατά 80%.Οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν μόνο το 20% του ενοικίου», είχε σημείωσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής».

Το ποσό σε ποσοστό 50% θα είναι μη επιστρεπτέο
«Ξέρουμε ότι είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε όσο μπορούμε καλύτερη την κατάσταση», είχε επισημάνει μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης τονίζοντας ότι «και στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 το ποσό σε ποσοστό 50% θα είναι μη επιστρεπτέο από τους δικαιούχους στο Δημόσιο.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην επιστραφεί το 50% των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής άφησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης
Σχολιάζοντας πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να έχει καταθέσει αίτημα στους δανειστές να χαρίσει το 50% των τριών κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής, ο Αδωνις Γεωργιάδης σημείωσε μεταξύ άλλων στον ΣΚΑΪ, ότι «ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σε ανύποπτο χρόνο είχε δηλώσει από τη Βουλή ότι θα δούμε σε ποιο ποσοστό και σε ποιους δεν θα είναι επιστρεπτέα η προκαταβολή. Εγώ είμαι υπέρ της δημοσιονομικής πειθαρχίας και να πληρώνει ο κόσμος τα χρέη του. Όμως, είναι διαφορετικό να πιέσεις κάποιον για χρέη, για τα οποία ευθύνεται, αλλά είναι ανήθικο να τον πιέσεις να πληρώνει χρέη για τα οποία δεν ευθύνεται».

Πηγή: patrastimes.gr