Εξέπνευσε σήμερα στις 6 το πρωί το χρονικό διάστημα επιβολής έκτακτων περιορισμών στην Μύκονο, με το «νησί των ανέμων» να επιστρέφει στην κανονικότητα, αλλά και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να επαγρυπνούν για τυχόν νέες παραβάσεις.

Ερμηνεύοντας τη σχετική κυβερνητική απόφαση, αυτή «ελήφθη για την προστασία του τουριστικού μας προϊόντος. Η εικόνα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα, στην οποία η πανδημία ξεφεύγει από τον έλεγχο θα έθετε σε κίνδυνο το τουριστικό μας προϊόν» ανέφερε σχετικά ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, την ώρα που κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν και νέα μέτρα σε όποιο νησί χρειαστεί (ακόμη και εκ νέου στην Μύκονο), εφόσον αυτό υπαγορευθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σε κάθε περίπτωση, τη λήξη των περιοριστικών μέτρων στο «νησί των ανέμων» προανήγγειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ στο νησί αναμένεται σήμερα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ώστε να συντονιστούν ακόμη περισσότερο οι επιτόπιες επιχειρήσεις ελέγχου. Και αυτό, γιατί παρά το μούδιασμα στην παγκόσμια τουριστική αγορά που επέφεραν τα μέτρα απαγόρευσης της μεταμεσονύκτιας διασκέδασης στην Μύκονο, με τους τοπικούς επιχειρηματίες να προτείνουν σειρά από αντίμετρα- αχίλλειο πτέρνα εξακολουθούν να αποτελούν τα κορωνοπάρτι, με τις εικόνες συνωστισμού να προβληματίζουν σοβαρά τόσο τους ειδικούς, όσο και τις Αρχές.

Μόνο τα τελευταία εικοσιτετράωρα, περισσότεροι από 200 Ισραηλινοί διασκέδασαν σε βίλα στην Μύκονο, επιστρατεύοντας μάλιστα την ψηφιακή εφαρμογή Whatsapp, για να μην γίνουν αντιληπτοί από τις Αρχές. Επιπλέον, οι καλεσμένοι έλαβαν με sms την ακριβή τοποθεσία της βίλας λίγο πριν την έναρξη του πάρτι, ώστε να μην διαρρεύσει το σημείο. Παράλληλα και δεύτερο πάρτι έγινε αντιληπτό τις τελευταίες ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ενώ τα οριζόντια μέτρα που έχουν παρθεί για την εστίαση και την ψυχαγωγία προβλέπουν ακόμη και την καταγγελία παραβάσεων με τεκμήρια τα social media. Απτόητα, ωστόσο, δεκάδες άτομα επιδόθηκαν σε ξέφρενο πάρτι στο «νησί των ανέμων», τη στιγμή που η επιδημιολογική εικόνα του νησιού εμφανίζει μια πρώτη σταθεροποίηση στις συρροές κρουσμάτων.

Σαφάρι ελέγχων
Πάντως, από σήμερα «θα πραγματοποιούνται σαρωτικοί έλεγχοι σε όλες τις επιχειρήσεις για την τήρηση των μέτρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, τόσο στη Μύκονο, όσο και στις υπόλοιπες περιοχές που επιδημιολογικά μας προβληματίζουν» είχε προειδοποιήσει προς πάσα κατεύθυνση ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς στην τελευταία ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, τη στιγμή που την πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αυστηροποιήσει κι άλλο τους ελέγχους, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Σε ένα πλέγμα ασφυκτικού ελέγχου κινούνται ήδη τις τελευταίες ώρες νησιά με υψηλή τουριστική ζήτηση, αλλά και ιικό φορτίο, όπως για παράδειγμα η Πάρος, όπου «βρέχει»… πρόστιμα, προκειμένου να μην ληφθούν αιφνίδια οριζόντια μέτρα στο νησί.

Ενδεικτικό αυτού αποτελεί το γεγονός ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο καταγράφηκαν 7 παραβάσεις στην Πάρο και 1 στην Αντίπαρο, με αναστολή λειτουργίας των χώρων διασκέδασης, ενώ η ίδια λογική θα διέπει στο εξής και το πλαίσιο επιτήρησης όλων των περιοχών – ιδίως νησιωτικών- που εμφανίζουν ισχυρή επιδημιολογική επιβάρυνση, όπως οι:

  • Αντίπαρος
  • Ζάκυνθος
  • Κέρκυρα
  • Ρόδος
  • Λέρος
  • Κως
  • Σίφνος
  • Σέριφος.

Πηγή: patrastimes.gr