Μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Χίου, με την οποία το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου καλείται να επιστρέψει στον Δήμο Χίου την έκταση της ΒΙΑΛ, όπου στεγάζεται σήμερα το ΚΥΤ Χίου, ο υπουργός Νότης Μηταράκης ανακοίνωσε ότι επιταχύνεται ο σχεδιασμός της νέας κλειστής/ελεγχόμενης δομής στη Χίο.

Στη δήλωση που εξέδωσε ο κ. Μηταράκης αναφέρεται: «Είχα δεσμευθεί προεκλογικά το κλείσιμο της ΒΙΑΛ, καθώς η θέση της δομής εντός αστικού ιστού εμφανώς δημιουργούσε προβλήματα. Δομή που ως γνωστόν κατασκευάστηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ». Η απόφαση του Πρωτοδικείου, συνεχίζει ο κ. Μηταράκης, «επιταχύνει την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο θέμα της δημιουργίας κλειστής/ελεγχόμενης δομής, που θα ανταποκρίνεται στις απαραίτητες προδιαγραφές αξιοπρεπούς προσωρινής διαβίωσης αιτούντων άσυλου και στις προδιαγραφές ασφαλείας προς όφελος των διαμενόντων, των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας. Δομής που δεν θα θυμίζει σε τίποτα τις δυσκολίες που δημιούργησε η ΒΙΑΛ».

Ο υπουργός Μετανάστευσης καταλήγει λέγοντας ότι η νέα δομή θα πρέπει να λειτουργήσει εντός 2021 και το υπουργείο «θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες διοικητικές και νομικές ενέργειες για το ομαλό κλείσιμο της ΒΙΑΛ, όταν λειτουργήσει η κλειστή/ελεγχόμενη δομή».

Πηγή: patrastimes.gr