Με ένα σκληρό άρθρο ο Μητροπολίτης Δωδώνης, πρώην Ζακύνθου, κ. Χρυσόστομος επιτίθεται στον Χάρη Θεοχάρη και τον κατηγορεί για υφαρπαγή εκκλησιαστικής περιουσίας και πράξη εκδίκησης, με αφορμή την προώθηση από το υπουργείο Τουρισμού της δημιουργίας της ανώνυμης εταιρείας «ΝΑΥΑΓΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ Α.Ε.» με διάρκεια 99 χρόνια για την αξιοποίηση εκτάσεων στο νησί της Ζακύνθου για τα οποία υπάρχει εδώ και επτά χρόνια σφοδρή διαμάχη της εκκλησίας με ιδιώτες που διεκδικούν την έκταση.

“Ο αγώνας χαλυβδώνει τον άνθρωπο που έχει συνηθίσει από παιδί να είναι στο δρόμο, στη δουλειά και στην αγωνία. Δεν με κουράζει καθόλου ο αγώνας. Αντιθέτως, με απογοητεύει αλλά μου δίνει ξανά δύναμη να συνεχίσω.

Πρέπει να διευκρινίσω κάτι για κάποιους κακεντρεχείς που θα θέλανε να σιωπήσω, και λένε ότι δεν είμαι εν ενεργεία μητροπολίτης Ζακύνθου. Ξέρετε ότι έχω παραιτηθεί υπέρ του διαδόχου μου, αλλά και ο διάδοχος μου με τιμά με το να μου αναθέτει την διαχείριση και τη διοίκηση των Μονών που δεν έχουν αδελφότητες που θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι έχω υπεύθυνή θέση νομικά, ηθικά, εκκλησιαστικά. Είμαι διοικητής και της Μονής της Αναφωνήτριας και της περιουσίας της με ΦΕΚ. Είμαι Ζακυνθινός και ξέρω καλύτερα τα πράγματα και επιπλέον σε τελική ανάλυση δεν φοβάμαι κανέναν.

Όταν ήρθε άνθρωπος της ΠΙΜΑΝΑ και με ρώτησε πόσα θέλω, του απάντησα ότι μόνο ένα θέλω, να παραιτηθείτε από το συμβόλαιο που είναι άκυρο. Αυτό συνέβη σε ένα καφέ, στην πλατεία Μητροπόλεως, στην Εθνική Τράπεζα δίπλα. Εγώ βέβαια ήξερα ότι έχει και μαγνητόφωνο και με μαγνητοφωνεί. Αλλά εκτός αυτού, έχω κάνει είκοσι χρόνια και πέντε μήνες στην Πεντέλη, και άλλα δέκα χρόνια πριν από την Πεντέλη στη Ζάκυνθο, ηγούμενος στα βουνά. Επομένως δεν είχα ανάγκη να πάρω μάθημα από κανέναν. Του απάντησα έτσι.
Όταν δε ο κ. Καμένος, αυτός ο κ. Καμένος με μεγάλα γράμματα Καμένος, είπε ότι ήρθε από το Κατάρ και ότι του είπαν ότι ένας υψηλόβαθμος κληρικός της Μητροπόλεως τους ζήτησε χρήματα, εμείς αμέσως στη Μητρόπολη καταθέσαμε μήνυση εις βάρος του. Το αποτέλεσμα ήταν ότι, ούτε δεν εκλήθη ο Μητροπολίτης να καταθέσει ώστε να επιβεβαιώσει το κείμενο, έμεινε στο αρχείο η υπόθεση. Ήταν το στήριγμα της κυβέρνησης τότε ο κ. Καμένος, και επομένως τι να κάνουν οι άνθρωποι;

Ποιος λογικός άνθρωπος στη γη θα μπορούσε να δικαιολογήσει την πράξη του κ Θεοχάρη, ο οποίος κάνει μία εταιρεία για το Ναυάγιο. Για να κάνει τι η εταιρεία; Να κάνει ανάπτυξη του χώρου. Γιατί εμείς τι κάνουμε; Αυτό που υπάρχει αυτή τι στιγμή ποιος το έχει κάνει;

Εάν μας έλεγε ότι θέλουμε εκείνο και εκείνο, θα λέγαμε όχι; Σαν σύσταση, σαν φιλική υπόδειξη κλπ; Όχι.
Κάνει λοιπόν έναν φορέα. Υποτίθεται ότι θα κάνει, γιατί υπάρχουν και δικαστήρια. Και ευτυχώς όπως έχω τονίσει κατ’ επανάληψη, στην Ελλάδα υπάρχουν Τερτσέτιδες. Το τονίζω γιατί ό Τερτσέτης έσωσε την υπόληψη της Ελλάδας όταν αθώωσε τον Κολοκοτρώνη. Δεν τον θυμηθήκαμε καθόλου αυτές τις μέρες, όπως δεν θυμηθήκαμε καθόλου και τη Ζάκυνθο γύρω από τα θέματα της επανάστασης. Ο Κολοκοτρώνης ήρθε εδώ διωκόμενος, έμενε με την οικογένεια του εδώ και έφυγε νύχτα από τον Πύργο του Δομενεγίνη για να πάει στην Πελοπόννησο να αναλάβει τον αγώνα. Ο Άνθιμος Αργυρόπουλος όρκιζε τους Φιλικούς στη Ζάκυνθο για να αναλάβουν τον αγώνα.

Ποια είναι η περιουσία του δημοσίου στο Ναυάγιο; Στο δικαστήριο που κάναμε εμείς με την ΠΙΜΑΝΑ, ήρθε ο Δήμος, η Περιφέρεια και το Κράτος. Ήρθε το Υπουργείο Οικονομικών και έκανε παρέμβαση υπέρ της εκκλησίας. Πότε είχε το κράτος εκεί, ένα μέτρο γης; Πότε.

Έχουμε παρουσία εκεί και κώδικες. Το 1974 μοιράσαμε περιουσίες εκεί, μοιράσαμε στρέμματα στις οικογένειες, ανάλογα με τα παιδιά που είχε ο καθένας.

Ο αιγιαλός συνήθως είναι, και έχει καθιερωθεί να είναι, εκεί που σκάει το χειμέριο κύμα. Δεν φτάνει το χειμέριο κύμα στην άκρη του αιγιαλού εκεί που είναι το καράβι. Είναι μεγάλη η απόσταση και δεν φτάνει ποτέ. Αλλά ακόμα και αν υποθέσουμε ότι φτάνει, πως είναι δυνατόν να χαράσσεται αιγιαλός 150 μέτρα πάνω από το Ναυάγιο; Πάμε στην λογική Κράτος είναι έτσι θέλει. Μπράβο, τους συγχαίρω για την προφύλαξη κλπ.

Αυτά που δεν μπορώ να κάνω εγώ γιατί είναι ο αιγιαλός στην άκρη, πως θα τα κάνει ο Θεοχάρης και η παρέα του; Όταν βγάζει την εκκλησία και τον Δήμο από τον φορέα και σου λέει ότι η έδρα του θα είναι στην Αθήνα, θα πω η παρέα του.

Δεν θα δω άλλη φορά τον κ.Θεοχάρη. Την πρώτη φορά που τον επισκέφθηκα του πήγα το σχέδιο μας, όταν τον επισκέφθηκα δεύτερη φορά μου είπε ότι δεν το είδε. Δεν το θέλω ούτε να περάσει άλλο από εδώ.

Από τους τοπικούς παράγοντες, τον Δήμαρχο, τον Βουλευτή και την Περιφέρεια. Ο Δήμαρχος και ο Βουλευτής είναι μαζί μας. Η Περιφέρεια ας κάμει την περιφέρεια της.

Δεν ξέρω τι θα κάνει ο Βουλευτής αν κατατεθεί το νομοσχέδιο στη βουλή και η εκκλησία δεν συμμετέχει στον φορέα. Να ρωτήσετε τον Βουλευτή.

Στον φορέα βάζει δύο από τα χωριά, από τις Βολίμες κλπ. Τι δουλειά έχουν οι Βολίμες με το Ναυάγιο; Τι δουλειά έχει η Αναφωνήτρια με το Ναυάγιο; Το λέω δυνατά. Ποιος είναι ο βούρδουλας που θα έρθει στο συμβούλιο και δεν θα είναι η Μητρόπολη; Και δεν θα είναι ο Δήμος;

O κ. υπουργός κ. Θεοχάρης είναι βούρδουλας. Το λέω κατηγορηματικά ναι. Όταν βγάζει τέτοιες σκέψεις και αποφάσεις είναι βούρδουλας.

Όταν έκανα τις παρεμβάσεις στο Ναυάγιο όλοι μας επικροτούσαν. Στη συνέχεια μας έδωσε ο τότε Δήμαρχος ότι είναι το ακίνητο είναι νόμιμο και ανήκει στη Μονή του Αγίου Γεωργίου η περιοχή, για να βάλουμε ρεύμα. Μετά ξαφνικά πήγαν και έκοψαν και το μπαλκόνι. Με ποιους θα συνεννοηθούμε; Κάναμε μελέτη την οποία και παρουσιάσαμε δημοσίως στη Λέσχη Ζάκυνθος. Ποιος ήρθε από εκείνους που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη του τόπου; Ποιος ήρθε για να κουβεντιάσουμε, να βελτιώσουμε; Ποιος ήρθε;

Θα πάμε στα δικαστήρια. Θα φτάσουμε μέχρι και τα διεθνή δικαστήρια. Δεν θα αγνοηθεί ποτέ η εκκλησία. Ποιος πήρε την πρωτοβουλία και οδήγησε την υπόθεση της φερόμενης αγοραπωλησίας στα δικαστήρια; Θα αφήσουμε τώρα την υπόθεση στον οποιοδήποτε βούρδουλα;

Εγώ θα είμαι εδώ και μετά τον Θεοχάρη. Να δούμε ο Θεοχάρης πόσο θα είναι εκεί.

Σχεδιάζουμε τις περαιτέρω ενέργειες μας στα δικηγορικά γραφεία των Αθηνών και της Ζακύνθου.

Ένα πράγμα θα πώ. Σερσέ λα φαμ.”

Πηγή: patrastimes.gr