«Το μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας που ακολούθησε η κυβέρνηση αποδείχθηκε ότι απέτυχε», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στο “Open TV”, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι μετά από πέντε μήνες σκληρού lockdown η χώρα είναι στη χειρότερη κατάσταση από την έναρξη της πανδημίας και υπογράμμισε ότι αναμένει από τον πρωθυπουργό να παραδεχθεί ότι απέτυχε.

«Είχαμε προειδοποιήσει και είχαμε προτείνει κοινής αποδοχής υπουργό Υγείας, ζήτησα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Ζήτησα χθες ένα πολιτικό μορατόριουμ. Η κυρίαρχη πολιτική ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και χαρακτήρισε αδιανόητο η κυβέρνηση να περνά μέτρα που προκαλούν σφοδρές αντιδράσεις.

«Τα έξυπνα μέτρα της κυβέρνησης αποδείχθησαν βλακώδη», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις σκέψεις για άρση του lockdown τόνισε ότι προκειμένου να γίνει αυτό χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα, όπως η διενέργεια χιλιάδων τεστ σε χώρους εργασίας και σχολεία σε σταθερή βάση, ενίσχυση της τηλεργασίας και αύξηση των δρομολογίων σε ΜΜΜ. «Αν χωρίς όλα αυτά τα μέτρα ανοίξουμε, το μόνο που θα κάνουμε θα επιβαρύνουμε ακόμα περισσότερο την επιδημιολογική κατάσταση», σημείωσε.

Τσίπρας: Πολιτικό μορατόριουμ – Η κυβέρνηση έχει την πρωτοβουλία

Αναφορικά με τις διαδηλώσεις στις οποίες καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας αφού υποστήριξε ότι οι συγκεντρώσεις μη αρνητών του κορωνοϊού δεν διασπείρουν τον ιό όσο αυτές των αρνητών, τόνισε ότι την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων προκειμένου να σταματήσουν οι διαδηλώσεις, έχει η κυβέρνηση. «Να δεχθώ ότι πρέπει να σταματήσουν. Με ποιου την πρωτοβουλία θα γίνει; Δεν πρέπει η κυβέρνηση να μην πυροδοτεί την ένταση;» είπε και επανέλαβε την πρόταση για ένα πολιτικό μορατόριουμ.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους του και εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει τώρα εκλογές. «Δεν ζητάω εκλογές γιατί είμαι σοβαρός άνθρωπος και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σοβαρή πολιτική δύναμη. Δεν θα γίνουμε τυχοδιώκτες. Δεν χαιρόμαστε από την καταστροφή. Σε αυτή τη συγκυρία δεν μπορούμε να ζητάμε εκλογές» σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι δεν τον προβληματίζει η δημοσκοπική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς, όπως είπε, το τελευταίο πράγμα που σκέφτεται ο όρους εκλογών αυτή τη στιγμή. «Στις δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται η οργή και η αγανάκτηση. Είναι διαφορετική η εικόνα που έχουμε εμείς όμως από την εικόνα που παρουσιάζεται συχνά», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Κουφοντίνα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι λυπάται που ένας τρομοκράτης έχει αναχθεί σε παράγοντα της πολιτικής σκηνής. Χαρακτήρισε λάθος τη δήλωση Δρίτσα και επεσήμανε ότι με τους χειρισμούς της κυβέρνησης υπήρχε κίνδυνος ηρωοποίησης του Κουφοντίνα. «Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ δεν κράτησε το πανό “γεννήθηκα 17Ν», είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι ανησυχεί για μια στρεβλή ριζοσπαστικοποίηση της νέας γενιάς.

Θα καταργήσουμε τον νόμο Κεραμέως

Στην ερώτηση εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνήσει ξανά τι θα κάνει με το νόμο Κεραμέως για τα πανεπιστήμια, αρχικά, ο κ. Τσίπρας εξήγησε πως «Ο νόμος Κεραμέως, για να καταλάβει ο κόσμος έχει δύο πτυχές. Μία είναι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία και μία η μείωση εισακτέων κατά 25.000 φοιτητές για να αυξήσουμε την πελατεία στα κολέγια». «Θα καταργήσουμε τον νόμο Κεραμέως. Θα επαναφέρουμε τον αριθμό εισακτέων εκεί που ήταν. Θα προχωρήσουμε στη δημιουργία σώματος φύλαξης με αρμοδιότητα αποκλειστική στους πρυτάνεις».
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/tsipras-montelo-diaheirisis-pandimias-ehei-apotyhei

Πηγή: patrastimes.gr