Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του κρατικού επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ η μετάλλαξη Δέλτα είναι πλέον το κυρίαρχο στέλεχος του κορωνοϊού στη Γερμανία. Τέλη Ιουνίου το ποσοστό είχε φτάσει στο 59%, ενώ τώρα υπολογίζεται στα 2/3. Ειδήμονες ανησυχούν ότι η αύξηση της μετάλλαξης Δέλτα θα οδηγήσει στην αύξηση του αριθμού κρουσμάτων, όπως αυτό συνέβη στη Μεγάλη Βρετανία – παρά το υψηλό ποσοστό των εμβολιασμένων.

Ένας επιπλέον ανησυχητικός παράγοντας είναι η επιβράδυνση του ρυθμού εμβολιασμών. Από τους 820.000 εμβολιασμούς την ημέρα πριν τρεις εβδομάδες, 800.500 πριν δύο εβδομάδες ο αριθμός των εμβολιασμών έπεσε την περασμένη εβδομάδα στους 710.000 καθημερινά. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί στη Γερμανία το 57% του πληθυσμού με μια δόση και ένα 40% και με τις δύο δόσεις.

Προκειμένου να αποφευχθεί το Φθινόπωρο ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού θα πρέπει έχει εμβολιαστεί πλήρως τουλάχιστον το 80% του πληθυσμού. Ειδικοί και πολιτικοί ζητούν για αυτό το λόγο την απλοποίηση των διαδικασιών εμβολιασμού, να μεταβαίνουν για παράδειγμα κινητές ομάδες εμβολιασμού σε πεζόδρομους, σε συνοικίες και σε εκδηλώσεις. Μάλιστα είναι υπό συζήτηση και η πρόταση να συνδεθούν οι εμβολιασμοί με την κλήρωση λαχείου όπως στις ΗΠΑ.

Μάσκα και μετά την πανδημία

Πάντως, σύμφωνα με δημοσκόπηση μια μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών σκοπεύει να εφαρμόζει βασικά μέτρα υγιεινής και μετά το τέλος της πανδημίας. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του μιντιακού ομίλου Φούνκε, οχτώ στους δέκα Γερμανούς θα συνεχίσει και στο μέλλον να πλένει συχνότερα τα χέρια και τα 2/3 να τα απολυμάνει. Ένα 77% θα εξακολουθεί να τηρεί την κοινωνική απόσταση, ένα 71% να αποφεύγει μεγάλες συναθροίσεις ατόμων και το 54% σκοπεύει να κάνει συχνά χρήση μάσκας.

Πηγή: DW

Πηγή: patrastimes.gr