Για επικείμενη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού λόγω των γιορτών προειδοποιούν ειδικοί εκφράζοντας προβληματισμούς για μια σειρά από παράγοντες. Τι αναφέρουν για τους εμβολιασμούς.

Ορατό είναι το ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων τώρα που η εορταστική περίοδος φτάνει στο τέλος της, φέρνοντας το Σύστημα Υγείας αντιμέτωπο με κίνδυνο αύξησης των διασωληνώσεων.

Το «παζλ» του κορονοϊού φαίνεται δισεπίλυτο, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων αναμένεται να φανεί στο διάστημα 8-15 Ιανουαρίου οπότε και συμπληρώνονται 14 μέρες από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, αντίστοιχα, ενώ συνδυάζεται με μια σειρά άλλων παραγόντων.
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : KONSTANTINOS TSAKALIDIS/ SOOC
Τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού ψάχνουν στη Θεσσαλονίκη – Πότε θα βγουν τα πρώτα αποτελέσματα
«Τότε θα φανεί ο αντίκτυπος των εορτών και υπάρχει μια ανησυχία γι’ αυτόν. Αυτό συνδυάζεται με την ανησυχία που υπάρχει για τη μετάλλαξη του ιού που προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Στο ίδιο επίπεδο, τα ευρήματα των λυμάτων Αθήνας και Θεσσαλονίκης περιπλέκουν την κατάσταση, αφού δείχνουν ότι υπάρχει ένας ενεργός πυρήνας» επισημαίνει στο Sputnik η Άννα Μαστοράκου, Α’ αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

«Καταστρατηγήθηκε το lockdown»
«Ο κόσμος κυκλοφόρησε και ο ιός μπήκε στα σπίτια, άρα καταστρατηγήθηκε η έννοια του lockdown, αναιρώντας τον λόγο ύπαρξής του» πρόσθεσε.

«Ο φόβος για την αύξηση ως τα μέσα Ιανουαρίου υπάρχει επειδή τελικά οι πολίτες μετακινήθηκαν. Αρκετός κόσμος βγήκε στη χριστουγεννιάτική αγορά» τονίζει στο Sputnik o Στέλιος Χατζηπαναγιώτου, αναπληρωτής καθηγητής Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Διευθυντής Βιοπαθολογικού Εργαστηρίου Αιγινητείου Νοσοκομείου.

Εμβολιασμός με το Sputnik V
© SPUTNIK / ALEKSANDR KRYAZHEV
Λοιμωξιολόγος ΑΠΘ για Sputnik V: Ακολουθεί τον παραδοσιακό τρόπο, αναφορές για υψηλή αποτελεσματικότητα
«Πίστευα ότι ο κόσμος θα πειθαρχούσε στα μέτρα κατά του δεύτερου κύματος, αλλά τελικά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Αν χαλαρώσουν τα μέτρα πάλι, δεν είμαι αισιόδοξος» προσθέτει.

Ανησυχία εκφράζεται και για το τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα:

«Ο χειμώνας είναι ακόμα μπροστά μας και όταν τελειώσει το δεύτερο κύμα, το οποίο φαίνεται ότι ολοκληρώνεται, θα αναμένουμε το τρίτο που σίγουρα θα έρθει» υπογραμμίζει από την πλευρά της, η Α. Μαστοράκου.

Ανάγκη για χαμηλή διασπορά την περίοδο εμβολιασμών υπό τον φόβο μετάλλαξης
Το ερωτηματικό που παραμένει για τους επιστήμονες είναι η ταχύτητα με την οποία μπορεί να εμβολιαστεί ο πληθυσμός, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ανοσία.

«Είδαμε όλοι ότι τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα δεν ενέκριναν το εμβόλιο της Moderna, ενώ οι δόσεις του εμβολίου της Phizer που έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής, δεν επαρκούν» υποστηρίζει η κα Μαστοράκου.

Άδειο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : GEORGE VITSARAS
Κορονοϊός: 4 κρούσματα σε ταξιδιώτες από το Ντουμπάι – «Μας είπαν ότι είναι προαιρετική η καραντίνα»
Ωστόσο, όπως επισημαίνει, ο εμβολιασμός του πληθυσμού πρέπει να γίνεται σε περίοδο χαμηλών κρουσμάτων.

«Θέλουμε να κρατάμε γενικά μια ελεγχόμενη κατάσταση όσον αφορά τη διασπορά του ιού τη χρονική περίοδο του εμβολιασμού. Αυτό γίνεται ώστε να μην προκληθεί μια νέα μετάλλαξη του ιού» εξηγεί η ειδικός.

«Όπως βλέπουμε, η αρμόδια επιτροπή των ειδικών προσπαθεί να εξισορροπήσει το άνοιγμα των σχολείων από τη μια πλευρά και το άνοιγμα της αγοράς από την άλλη. Είναι λογική η αγανάκτηση του κόσμου, ωστόσο το άνοιγμα πρέπει να γίνει τμηματικά. Να αναμένουμε τα αποτελέσματα και να προχωράμε σιγά σιγά».

Είναι εφικτός ο συνδυασμός των εμβολίων διαφορετικών εταιρειών;
Την ίδια στιγμή, μελετάται πανευρωπαϊκά το σενάριο πιθανών συνδυασμών εμβολίων διαφόρων εταιρειών.
Οι δύο επιστήμονες όμως συμφωνούν ότι οι διεθνείς συστάσεις είναι σαφείς: «Δεν ανακατεύουμε τους εμβολιασμούς».

«Είναι μια τακτική που δεν θεωρείται σωστή στον εμβολιασμό. Ο κανόνας αναφέρει πως με όποιο εμβόλιο ξεκινάς, θα συνεχίσεις με αυτό» υποστηρίζει ο κ. Χατζηπαναγιώτου.

«Πάντως, το εμβόλιο κατά του κορονοϊού ενδεχομένως να έχει τις τυπικές παρενέργειες που έχει οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο. Αδυνατώ να καταλάβω πώς ο κόσμος που σπεύδει να κάνει το εμβόλιο της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου εκφράζει τόσο μεγάλες επιφυλάξεις για το εμβόλιο του κορονοϊού» τονίζει ο ίδιος.

Πηγή: patrastimes.gr