Σύμβουλο ακεραιότητας στο δημόσιο, με στόχο την πρόληψη παραβατικών συμπεριφορών, θεσπίζει νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Δείτε το νομοσχέδιο εδώ

Ο εν λόγω Σύμβουλος θα λειτουργεί εν είδει «αδιάφθορου» του δημοσίου, καθώς σε αυτόν θα μπορούν να αναφέρουν οι υπάλληλοι περιστατικά διαφθοράς, κατάχρησης εξουσίας, σοβαρής αντικοινωνικής συμπεριφοράς, σεξουαλικής παρενόχλησης και γενικότερα παραβιάσεων ακεραιότητας από συναδέλφους τους ή από προϊσταμένους τους.

Το σχετικό γραφείο θα είναι αυτοτελές και θα συσταθεί σε όλα τα υπουργεία και υπό προϋποθέσεις σε Ανεξάρτητες αρχές, ΟΤΑ, και Νομικά πρόσωπα της γενικής κυβέρνησης, με αρμοδιότητα να διαμεσολαβεί προκειμένου να επιληφθούν της διερεύνησης τα αρμόδια όργανα, ενώ ο Σύμβουλος Ακεραιότητας θα υποχρεούται να παρακολουθεί την πορεία της υπόθεσης και να ενημερώνει τον καταγγέλλοντα.

Με το σχέδιο νόμου θεσπίζεται επίσης ενιαίο σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου για το σύνολο των φορέων του δημοσίου, προκειμένου να ενισχυθεί η λογοδοσία και να βελτιωθεί η αποδοτικότητα.

Πηγή: patrastimes.gr