Στην παράταση της μείωσης κατά 40% των ενοικίων επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης, που πλήττεται ιδιαίτερα από την κρίση, λόγω και της δραματικής πτώσης της τουριστικής κίνησης, σκοπεύει να προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η παράταση των μειωμένων κατά 40% μισθωμάτων για εστιατόρια, καφέ κλπ θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες τρίμηνη και θα έχει ισχύ από τον τρέχοντα μήνα (Ιούλιος – Σεπτέμβριος). Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες μέρες, οπότε θα γίνουν γνωστοί αναλυτικά και οι ΚΑΔ, για τους οποίους θα ισχύει η παράταση.
Πρόταση στην ίδια κατεύθυνση έχει τεθεί και από εκπροσώπους του λιανεμπορίου, την οποία εξετάζει η κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται, ότι η μείωση ενοικίου έχει επεκταθεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο για τις επιχειρήσεις του τουρισμού, των μεταφορών και του πολιτισμού.

Δυσαρέσκεια ιδιόκτητων
Η νέα παράταση της μείωσης ενοικίων στην εστίαση αναμένεται να προκαλέσει την δυσαρέσκεια των ιδιοκτητών, που θεωρούν ότι η κυβέρνηση ασκεί κοινωνική πολιτική με τα εισοδήματά τους. Οι ιδιοκτήτες έχουν προτείνει τόσο στους εμπόρους όσο και στους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις χωρίς κρατική παρέμβαση.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων περιμένουν να λειτουργήσει και η ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ προκειμένου να αναπληρωθεί το 30% των απωλειών τους από την επιβληθείσα μείωση 40% των ενοικίων πληττόμενων επιχειρήσεων και εργαζομένων τους.

Σύμφωνα με νομοθετική διάταξη το 30% των χαμένων εισοδημάτων από ενοίκια θα συμψηφιστεί με φορολογικές υποχρεώσεις των ιδιοκτητών, οι οποίες θα δημιουργηθούν από τα τέλη Ιουλίου (ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος κλπ).

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων όταν ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ είναι τα εξής:

Εισέρχονται με τους κωδικούς του Taxis και επικαιροποιούν τα μισθωτήρια συμβόλαια.
Υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση για το μειωμένο ενοίκιο που εισέπραξαν και καταχωρίζουν τα στοιχεία των ενοικιαστών, που έκαναν χρήση του μέτρου.
Σημειώνεται, ότι προϋπόθεση για την αναπλήρωση μέρους των απωλειών θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η αίτηση του ιδιοκτήτη να γίνει αποδεκτή από τον ενοικιαστή. Τέλος, η ΑΑΔΕ θα προβεί σε έλεγχο και διασταύρωση των στοιχείων, ώστε να καθοριστεί το ποσό που θα συμψηφιστεί με τις φορολογικές υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη.

Αναστολή πληρωμής οφειλών στην Εφορία
Επίσης, για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν ζημιά προβλέπεται και αναστολή της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους και παράταση προθεσμιών καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών τους στην Εφορία, ως εξής:

Για όσους εκμισθώνουν ακίνητα σε ενοικιαστές που δικαιούνταν έκπτωση 40% τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και η καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής των οφειλών τους και δόσεων ρυθμίσεων ήταν εντός αυτών των μηνών οι προθεσμίες έχουν παραταθεί μέχρι 31 Αυγούστου και αντίστοιχα αναστέλλεται η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.
Για όσους εκμισθώνουν ανίκητα σε δικαιούχους έκπτωσης 40% του ενοικίου τον Μάιο οι προθεσμίες έχουν παραταθεί μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.
Για όσους μισθώνουν ακίνητα σε ενοικιαστές που δικαιούνται την έκπτωση 40% τον Ιούνιο οι προθεσμίες παρατάθηκαν μέχρι 30 Οκτωβρίου.

Πηγή: patrastimes.gr