Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκονται χιλιάδες αρτοποιία σε ολόκληρη τη χώρα λόγω των μεγάλων αυξήσεων που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα σε βασικές πρώτες ύλες. Συνεπώς, δεν είναι καθόλου απίθανο οι αυξήσεις να επηρεάσουν και τις τσέπες των καταναλωτών, αφού οι επαγγελματίες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η τιμή του ψωμιού να πάρει την ανιούσα το προσεχές διάστημα προκειμένου να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

Όπως λέει χαρακτηριστικά στο “iefimerida.gr” ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος το κόστος παραγωγής στα αρτοπαρασκευάσματα έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν ανατιμήσεις στην αγορά, ο κ. Μουσίος αναφέρει ότι «στην τιμή αλευριού παρατηρείται αύξηση που κυμαίνεται στο 30-32%, ενώ στα έλαια, στην μαργαρίνη και άλλα υλικά η αύξηση αγγίζει το 40%».

Ωστόσο, όπως προσθέτει το μεγαλύτερο «αγκάθι» για τα αρτοποιία παραμένει το ηλεκτρικό ρεύμα, οι αυξήσεις στο οποίο βάζουν στο τραπέζι σενάρια για λουκέτα εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Το πρόβλημα έχει ήδη γνωστοποιηθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όσο και στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Οι επιχειρηματίες καθορίζουν τις τιμές

«Οι τιμές των προϊόντων καθορίζονται από τους επιχειρηματίες. Επομένως οι αρτοποιοί είναι αυτοί που θα κρίνουν εάν θα υπάρξουν ανατιμήσεις», συμπληρώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος. Πάντως ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του iefiemerida.gr δεν είναι λίγα τα αρτοποιία σε ολόκληρη τη χώρα που έχουν αρχίσει να ανεβάζουν τις τιμές τους.

«Αλμυρή» η τιμή του ψωμιού στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι άνω από τον μέσο δείκτη τιμών στην ΕΕ βρισκόταν το 2020 η τιμή του ψωμιού και των σιτηρών στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το προηγούμενο διάστημα στη δημοσιότητα η Eurostat.

Η τιμή του ψωμιού και των σιτηρών ποικίλλει μεταξύ των χωρών της ΕΕ, καθώς το 2020 ήταν περίπου δυόμισι φορές υψηλότερη στη Δανία (η ακριβότερη τιμή στην ΕΕ) από ό,τι στη Ρουμανία (η φθηνότερη τιμή στην Ευρωπαϊκή Ενωση).

Όταν τα επίπεδα τιμών συγκρίνονται με τον μέσο δείκτη τιμών της ΕΕ (100), τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η τιμή του ψωμιού και των σιτηρών ήταν η υψηλότερη στη Δανία (με δείκτη επιπέδου τιμών 153), ακολουθούμενη από την Αυστρία (135), το Λουξεμβούργο, τη Φινλανδία και τη Σουηδία (127), την Κύπρο (120), τη Μάλτα (115), την Ιταλία (113).

Ο αντίστοιχος δείκτης τιμών στην Ελλάδα ήταν 110 (η 12η ακριβότερη τιμή στην Ευρωπαϊκή Ενωση). Κοντά στον μέσο δείκτη τιμών της ΕΕ (100) βρίσκεται η τιμή του ψωμιού και των σιτηρών στη Γερμανία (102), στην Πορτογαλία (98) και την Ολλανδία (95).

Πηγή: patrastimes.gr