Τουλάχιστον πέντε μήνες ανοσία έχουν όσοι ανάρρωσαν από τον κορωνοϊό, διάρκεια που, σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες, είναι ίδια με του εμβολίου.

Τα αποτελέσματα σχετικά με την ανοσία του κορωνοϊού προκύπτουν μέσα από μια νέα μελέτη, που διενεργήθηκε από τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας, με δείγμα περισσότερους από 20.000 υγειονομικούς.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη επαναλοίμωξης με κορωνοϊό παγκοσμίως, ενώ οι συμμετέχοντες υποβάλλονται σε μοριακά διαγνωστικά τεστ, αλλά και τεστ αντισωμάτων κάθε δύο έως τέσσερεις εβδομάδες.

Με βάση τα προκαταρκτικά ευρήματα της έρευνας, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι η ανοσολογική απόκριση μετά από αρχική μόλυνση με κορονοϊό, μειώνει τον κίνδυνο να επαναλοίμωξης κατά 83%, για τους επόμενους πέντε μήνες τουλάχιστον.
Μάλιστα, η μελέτη αποκαλύπτει ότι οι επαναλοιμώξεις από COVID-19 είναι εξαιρετικά σπάνιες, καθώς σημειώθηκαν μόνο στο 1% των συμμετεχόντων που είχαν ήδη νοσήσει.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών βρέθηκαν 44 πιθανές περιπτώσεις επαναλοίμωξης, μερικές από τις οποίες ακόμη αξιολογούνται. Μόνο το 30% από αυτούς τους 44 ανθρώπους με πιθανή επαναλοίμωξη εμφάνισαν συμπτώματα, έναντι ποσοστού 78% μεταξύ όσων είχαν μολυνθεί για πρώτη φορά.

Ωστόσο, αν και η πιθανότητα είναι μικρή, κάποιος που είχε κολλήσει τον ιό, κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, θα μπορούσε να μολυνθεί εκ νέου, κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος.

«Γνωρίζουμε, πλέον, ότι οι περισσότεροι από όσους είχαν τον κορονοϊό και ανέπτυξαν αντισώματα είναι προστατευμένοι από επαναλοίμωξη, ωστόσο αυτό δεν είναι απόλυτο και δεν ξέρουμε ακόμη πόσο διαρκεί η προστασία. Αν κάποιος ήδη είχε τη νόσο Covid-19, είναι απίθανο να αναπτύξει ξανά σοβαρή λοίμωξη. Όμως, ο κίνδυνος να προσβληθεί ξανά από τον ιό και να τον μεταδώσει σε άλλους παραμένει», τόνισε η Σούζαν Χόπκινς, επικεφαλής της έρευνας.

«Η επαναλοίμωξη είναι αρκετά ασυνήθιστη, πράγμα που είναι καλό νέο. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος είναι ελεύθερος να τριγυρίζει πλέον χωρίς μάσκα», πρόσθεσε ο ανοσολόγος Τζον Γουέρι, από το πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.

Πηγή: patrastimes.gr