Ένας νέος και απρόσμενος παράγοντας προστίθεται σε όσους επηρεάζουν την οικονομική ανάπτυξη μίας χώρας σύμφωνα με νέα γερμανο-αμερικανική επιστημονική μελέτη και δεν είναι άλλος από τη διακύμανση της θερμοκρασίας από μέρα σε μέρα. Σύμφωνα με την έρευνα, η ανάπτυξη της οικονομίας είναι χαμηλότερη στις περιοχές που βιώνουν μεγαλύτερα «σκαμπανεβάσματα» στις καθημερινές θερμοκρασίες, κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής.

 Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες , οι μεγαλύτερες μακροχρόνιες διακυμάνσεις στις ετήσιες θερμοκρασίες κάνουν ζημιά στις οικονομίες, πλήττοντας τη γεωργία και άλλους τομείς, όμως η νέα έρευνα αναδεικνύει τη σημασία και των βραχυχρόνιων διακυμάνσεων από μέρα σε μέρα. Η αστάθεια στη θερμοκρασία σε καθημερινή βάση φαίνεται πως έχει σημαντική οικονομική επίπτωση, σύμφωνα με τους ερευνητές, με επικεφαλής τον Μαξιμίλιαν Κοτζ του Ινστιτούτου Ερευνών για τις Κλιματικές Επιπτώσεις του Πότσνταμ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για την κλιματική αλλαγή «Nature Climate Change», όπως αναδημοσίευσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η μελέτη, η οποία συσχέτισε τις ημερήσιες θερμοκρασιακές μεταβολές με οικονομικά στοιχεία από 1.537 περιοχές ανά τον κόσμο σε βάθος τουλάχιστον 40 ετών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για κάθε αύξηση κατά έναν βαθμό Κελσίου στην ημερήσια διακύμανση των θερμοκρασιών, μειώνεται ο ρυθμός οικονομικής περιφερειακής ανάπτυξης κατά μέσο όρο 5% μέσα σε ένα έτος. Περιοχές με μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασιών, όπως η Ρωσία και ο Καναδάς, έχουν μάθει να ανταπεξέρχονται καλύτερα στις οικονομικές επιπτώσεις, σε σχέση με άλλες, όπως οι τροπικές. Οι ειδικοί περιμένουν ότι ένας θερμότερος κόσμος εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής θα φέρει πιο ακραίες καιρικές συνθήκες και πιθανώς θα αυξήσει τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, άρα θα «φρενάρει» την οικονομική ανάπτυξη.

Πηγή: patrastimes.gr