Τη χρήση βίας από ομοσπονδιακούς πράκτορες στο Όρεγκον του Πόρτλαντ και στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, όπου έχουν γίνει καταγγελίες για βίαιη καταστολή διαδηλωτών κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού, θα ερευνήσει ανεξάρτητη υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου Δικαιοσύνης Μάικλ Χόρογουιτς ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η υπηρεσία του θα εξετάσει τις εντολές που έλαβαν οι ομοσπονδιακοί πράκτορες και αν τήρησαν τους κανόνες σχετικά με τη χρήση χημικών και γενικότερα βίας, αλλά και την υποχρέωσή τους να φορούν διακριτικά.

Επίσης θα ελεγχθούν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες ομοσπονδιακοί πράκτορες συνέλαβαν και μετέφεραν με αυτοκίνητα χωρίς διακριτικά διαδηλωτές στο Πόρτλαντ, όπως ανέφερε ο Χόρογουιτς σε επιστολή του προς το Κογκρέσο.

Το κίνημα στο Πορτλαντ ξεκίνησε, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, μετά τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεσότα στα τέλη Μαΐου κατά τη βίαιη προσαγωγή του από λευκούς αστυνομικούς, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ. Πήρε όμως μεγαλύτερες διαστάσεις όταν έφτασαν στην πόλη οι ομοσπονδιακές δυνάμεις. Σε πολλά βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι πράκτορες αυτοί, που φορούν στρατιωτικές στολές και δεν έχουν κάποιο ορατό σήμα ταυτοποίησης, χρησιμοποιούν αυτοκίνητα χωρίς διακριτικά για να συλλαμβάνουν διαδηλωτές, προκαλώντας την οργή των ντόπιων.

Οι περισσότεροι από τους 114 ομοσπονδιακούς πράκτορες που αναπτύχθηκαν, έπειτα από αίτημα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Πόρτλαντ εξαρτώνται διοικητικά το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, όμως κάποιοι, κυρίως οι σερίφηδες, από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σε ανακοίνωσή του την προηγούμενη εβδομάδα εκπρόσωπος των σερίφηδων είχε ανακοινώσει ότι οι πράκτορες της υπηρεσίας έκαναν χρήση της προσήκουσας βίας, αφού αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο που τους δείχνει να χτυπούν με γκλομπ και να ρίχνουν σπρέι πιπεριού εναντίον ενός άνδρα που αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την εντολή τους να οπισθοχωρήσει.

Η ανακοίνωση αυτή του Χόρογουιτς έγινε έπειτα από πολλά αιτήματα Αμερικανών κοινοβουλευτικών να ερευνηθούν οι ενέργειες των ομοσπονδιακών πρακτόρων, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, επικαλούμενο πληροφορίες του CNN.

Εξάλλου έπειτα από αίτημα μελών του Κογκρέσου ξεχωριστή έρευνα θα εξετάσει την παρέμβαση των δυνάμεων της τάξης την 1η Ιουνίου στην Ουάσινγκτον προκειμένου να διαλύσουν ειρηνικούς διαδηλωτές στην πλατεία Λαφαγιέτ, κοντά στον Λευκό Οίκο λίγη ώρα προτού ο Τραμπ περάσει από το πάρκο για να φωτογραφηθεί σε κοντινή εκκλησία.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος στηρίζει τη σκληρή αντίδραση των δυνάμεων της τάξης στις διαδηλώσεις που συνεχίζονται στις ΗΠΑ και την Τετάρτη, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο, ανακοίνωσε την αποστολή και άλλων ομοσπονδιακών πρακτόρων σε πόλεις όπου παρατηρείται άνοδος του βίαιου εγκλήματος, κατηγορώντας παράλληλα «ακραίους πολιτικούς» και το κίνημα για την αναστολή της χρηματοδότησης των αστυνομικών τμημάτων για «τη σοκαριστική άνοδο των πυροβολισμών, των φόνων, των ανθρωποκτονιών και των ειδεχθών βίαιων εγκλημάτων». 

Πηγή: patrastimes.gr