Στην εποχή της πανδημίας, με τους μισθούς να μειώνονται συνεχώς και τις θέσεις εργασίας να εξαφανίζονται, υπάρχουν ακόμα κάποια επαγγέλματα που προσφέρουν εξαψήφιες απολαβές.

Η US News & World Report ετοίμασε μια λίστα με τα επαγγέλματα που πληρώνουν 100.000 δολάρια ετησίως -ή ακόμα και περισσότερα. «Καμία δουλειά δεν ταιριάζει σε όλους, αλλά πολλά από τα καλύτερα επαγγέλματα μοιράζονται κάποια κοινά χαρακτηριστικά», αναφέρει στην ετήσια κατάταξή της με τις «καλύτερες θέσεις εργασίας» για το 2021. Για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια, οι προγραμματιστές δεν βρέθηκαν στην πρώτη θέση της κατάταξης, ενώ και οι οδοντίατροι έπεσαν από την πέμπτη στην ένατη θέση.

Τα πιο προσοδοφόρα επαγγέλματα

Στην πρώτη θέση βρίσκεται ο βοηθός γιατρού (μέσος μισθός 112.260 δολάρια ετησίως, απαιτούμενη εκπαίδευση: μεταπτυχιακό) και ακολουθούν ο προγραμματιστής λογισμικού (107.510 δολάρια ετησίως, απαιτούμενη εκπαίδευση: πτυχίο ανώτατης σχολής), ο νοσηλευτής (110.700 δολάρια ετησίως, απαιτούμενη εκπαίδευση: μεταπτυχιακό), ο διευθυντής ιατρικών και υγειονομικών υπηρεσιών (100.980 δολάρια, απαιτούμενη εκπαίδευση: ανώτατης σχολής) και ο γιατρός (206.500 δολάρια ετησίως, απαιτούμενη εκπαίδευση: διδακτορικό).

Οι ερευνητές εξέτασαν τα επαγγέλματα που θα θα δημιουργήσουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας από το 2019 έως το 2029, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας των ΗΠΑ. Στο μικροσκόπιό τους βρέθηκαν επίσης μια σειρά άλλων παραγόντων που βαθμολογήθηκαν σε κλίμακα από 1 έως 10, όπως επίπεδα άγχους, προοπτικές ανέλιξης, το ποσοστό ανεργίας και προβλεπόμενη αύξηση των θέσεων εργασίας στον κλάδο σε βάθος δεκαετίας.

Η κατάταξη των «50 καλύτερων θέσεων εργασίας στην Αμερική» το 2020 από την εταιρεία Glassdoor είχε τους προγραμματιστές front-end (με μέσο βασικό μισθό 105.240 δολάρια ετησίως) στο Νο 1 και τους αναλυτές δεδομένων στην τέταρτη θέση. Ακολουθούσαν προγραμματιστές Java (83.589 δολάρια), product managers (117.713 δολάρια) και μηχανικοί λογισμικού (107.310 δολάρια).

Η λίστα της Glassdoor καταρτίστηκε βάσει τριών παραγόντων:

  • Προοπτικές απολαβών (μέσος ετήσιος βασικός μισθός)
  • Εργασιακή ικανοποίηση από την εργασία
  • Αριθμός θέσεων

Για να εξεταστεί μια ειδικότητα, θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 100 αναφορές μισθών και τουλάχιστον 100 βαθμολογίες εργασιακής ικανοποίησης από την εργασία μέσα σε ένα έτος από υπαλλήλους που εδρεύουν στις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από Marketwatch

Πηγή: patrastimes.gr