Ερώτηση με πρωτοβουλία των βουλευτών Αχαΐας Κώστα Μάρκου και Σίας Αναγνωστοπούλου και θέμα τον κίνδυνο απώλειας ρυθμίσεων για εκατοντάδες οφειλέτες με υπαιτιότητα του ΕΦΚΑ, λόγω μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας βεβαίωσης οφειλών, κατέθεσαν στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου σαράντα [40] Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η διαδικασία υπαγωγής των οφειλετών στη ρύθμιση, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το Μάιο του 2019, περιελάμβανε δύο στάδια. Το πρώτο αφορούσε στην υποβολή της αίτησης από τον ενδιαφερόμενο για τον υπολογισμό της οφειλής του και η προθεσμία έληγε, μετά από παράταση, την 7η Οκτωβρίου του 2019. Το δεύτερο στάδιο αφορούσε στην ηλεκτρονική υποβολή αίτησης από τον οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση μέσω της πλατφόρμας του ΚΕΑΟ. Προϋπόθεση για αυτό ήταν να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος της οφειλής και ο επανυπολογισμός τυχόν παλαιότερων οφειλών από προηγούμενη ρύθμιση.

Καταληκτική ημερομηνία για τη δεύτερη αυτή φάση ορίστηκε η 30η Σεπτεμβρίου του 2020 και μετά από παράταση, λόγω αδυναμίας του ΚΕΑΟ να επεξεργαστεί τις οφειλές,  η 31η Δεκεμβρίου 2020.

Το αποτέλεσμα είναι εκατοντάδες οφειλέτες, που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση να κινδυνεύουν να απενταχτούν, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, όπως επίσης οι οφειλέτες για τους οποίους ακυρώθηκαν οι παλαιότερες ρυθμίσεις, προκειμένου να γίνει επανυπολογισμός της οφειλής τους, να εμφανίζονται στο σύστημα ως ανασφάλιστοι και να βρίσκονται χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εν μέσω πανδημίας.

Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα τέθηκαν οι παρακάτω ερωτήσεις στον αρμόδιο Υπουργό:

1) Με ποιου ευθύνη έχει καθυστερήσει τόσο ο επανέλεγχος των οφειλών από το ΚΕΑΟ και μάλιστα για οφειλές που υπάρχουν αναρτημένες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ;

2) Αν δεν καταφέρει το ΚΕΑΟ να υπολογίσει τις οφειλές μέχρι 31/12 που λήγει η νέα παράταση, τι θα γίνει με όλους αυτούς τους οφειλέτες που πρόκειται να απενταχτούν από τη ρύθμιση;

Πηγή: patrastimes.gr