Αύξηση –κόντρα στο γενικότερο κλίμα υγειονομικής κρίσης- συνεχίζουν να καταγράφουν τα έσοδα από τραπεζικές προμήθειες, με το… ταμείο για τις τρεις που έχουν μέχρι στιγμής ανακοινώνει αποτελέσματα να είναι ενισχυμένο κατά περίπου 230 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο.

Ειδικότερα:
Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες της Alpha Bank ενισχύθηκαν κατά 9,5% ή 7,4 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2020, «αγγίζοντας» τα 84,8 εκατ. ευρώ έναντι 77,5 εκατ. ευρώ πέρυσι, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση των συναλλαγών μέσω πιστωτικών καρτών, καθώς και των αυξημένων εσόδων που προήλθαν από την έκδοση ομολόγων.

Σωρευτικά στο 9μηνο του 2020 η Alpha Bank είχε έσοδα από προμήθειες, ύψους 251,5 εκατ. ευρώ έναντι 247 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι, αυξημένα κατά 1,8% σε ετήσια βάση, που προέρχεται κυρίως από την ενίσχυση των εσόδων από πιστωτικές κάρτες και τη θετική συνεισφορά των εργασιών διαχείρισης χαρτοφυλακίου, επενδυτικής τραπεζικής, καθώς και των χρηματιστηριακών και τραπεζοασφαλιστικών εργασιών.

Η Τράπεζα Πειραιώς από την πλευρά της, κατέγραψε καθαρά έσοδα προμηθειών, ύψους 81εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2020, με την αύξηση να υπολογίζεται σε περίπου +1% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με την τράπεζα, κύριοι συντελεστές που συνέβαλαν στη συγκρατημένη αύξηση των προμηθειών, ήταν η εκταμίευση νέων δανείων, το bancassurance και το asset management. Τα καθαρά έσοδα προμηθειών ως ποσοστό του ενεργητικού παρέμειναν σταθερά σε τριμηνιαία βάση στο επίπεδο του 0,5%. Όσον αφορά στο 9μηνο, τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 231 εκατ. ευρώ (+2% ετησίως).

Τέλος, η Eurobank αύξησε τα έσοδά της κατά 8,3% το γ’ τρίμηνο του 2020 (στα 95 εκατ. ευρώ έναντι 88 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, εκ των οποίων τα 71 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα στο εξωτερικό). Σε επίπεδο 9μήνου, τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 10,1% και ανήλθαν σε 275 εκατ. ευρώ έναντι 250 εκατ. ευρώ πέρυσι, κυρίως λόγω των εσόδων από ενοίκια, τις εργασίες στις κεφαλαιαγορές και τη διαχείριση περιουσίας.

Σχέδια για απόσχιση του τομέα εκκαθάρισης καρτών
Την πρόθεσή της να πουλήσει τον τομέα της εκκαθάρισης καρτών (POS) ανακοίνωσε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας η Τράπεζα Πειραιώς, προσδοκώντας σε όφελος περί τα 300 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η απόφαση της διοίκησης της τράπεζας δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στην αγορά, η οποία το τελευταίο διάστημα… βοά από αναφορές και φήμες που θέλουν τουλάχιστον ακόμη μία συστημική τράπεζα να προχωρά προσεχώς προς την ίδια κατεύθυνση.

«Σταδιακά όλες θα υποχρεωθούν να πουλήσουν την επίμαχη δραστηριότητα σε τρίτους, διατηρώντας το ελάχιστο, ήτοι οι πιστώσεις των εμπόρων να καταλήγουν στις ίδιες», σχολιάζουν χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι το “newmoney” είχε περιγράψει την διαδικασία εκκαθάρισης σε πρόσφατο άρθρο του (Ποιες εταιρείες «παίζουν» δυνατά για τα POS που πουλά η Πειραιώς), επισημαίνοντας πως τα επίμαχα deals έχουν πολλές διαβαθμίσεις.

Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον, τόσο από πλευράς εγχώριων, όσο και διεθνών «παικτών» φέρεται να είναι μεγάλο, με τις όποιες προθέσεις να αποκαλύπτονται σε πρώτη φάση το αργότερο εντός του α’ τριμήνου του 2021, οπότε και θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για το σύστημα εκκαθάρισης της Πειραιώς.

Πηγή: patrastimes.gr