Λίγες ημέρες πριν την έναρξη των νέων μέτρων, που θα τεθούν σε ισχύ από την Πέμπτη, 15 Ιουλίου, θα τεθεί σε ισχύ η εφαρμογή για τον έλεγχο όσων έχουν εμβολιαστεί.

Όπως είπε ο Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος μιλώντας στο “Mega”, η εφαρμογή θα είναι έτοιμη περίπου στις 10 Ιουλίου.

Πώς θα γίνεται ο έλεγχος στην είσοδο των καταστημάτων
Ο έλεγχος στην είσοδο θα γίνεται με μια ψηφιακή εφαρμογή, η οποία θα επιβεβαιώνει τη γνησιότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης (σε covid -free χώρους) και των τεστ σε μικτούς χώρους (rapid test ή PCR).

Η εφαρμογή θα είναι δωρεάν και θα κατεβαίνει από το gov.gr, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να έχουν το πιστοποιητικό ή το αποτέλεσμα του τεστ είτε σε ηλεκτρονική μορφή (σε κινητό ή τάμπλετ) είτε εκτυπωμένο σε χαρτί.

«Η εφαρμογή θα κάνει το εξής: θα ανάβει πράσινο όταν κάποιος έχει εμβολιαστεί και θα σου λέει: ότι πράγματι έχεις ένα έγκυρο πιστοποιητικό. Στην πραγματικότητα δηλαδή θα κοιτάζει το πιστοποιητικό και θα μπορεί να διαπιστώσει ότι είναι ένα έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αντίστοιχα ένα έγκυρο πιστοποιητικό αρνητικού τεστ», είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Η εφαρμογή των «προνομίων» (ή διευκολύνσεων, όπως τις αποκαλεί η κυβέρνηση) για τους εμβολιασμένους πολίτες θα ξεκινήσει από τις 15 Ιουλίου.

Οι χώροι θα χωρίζονται σε αμιγείς και σε μικτούς, με την επιλογή να ανήκει στον εκάστοτε επιχειρηματία.

  • Η χωρητικότητα στους κλειστούς χώρους για τους εμβολιασμένους θα κυμαίνεται από 75% έως 85%, ενώ στους μικτούς από 25%-75%.
  • Στους αμιγείς χώρους θα επιτρέπονται μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι, αφού έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, και όσοι έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο.

Στους μικτούς χώρους θα έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους 6 μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

 

Πηγή: patrastimes.gr