“Οι συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους της καραντίνας, επιδεινώνει τις αιτίες που οδηγούν στη χρήση και στην εξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες”, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών.

“Συνθήκες όπως η ανεργία, η οικονομική αβεβαιότητα, η κοινωνική απομόνωση, η μοναξιά, διευκολύνουν τη στροφή προς τις ουσίες με σκοπό τη φυγή από τις συνέπειες που δημιουργούν, γεγονός που αποδεικνύεται και από τα στατιστικά στοιχεία που περισυλλέχτηκαν σχετικά με τις περιόδους της καραντίνας. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής, δεν πήραν κανένα μέτρο για να αυξήσουν την πρόληψη αλλά και τη θεραπεία όλους τους τελευταίους μήνες. Ακόμα πιο χαρακτηριστικό των προθέσεών τους είναι το παράδειγμα των κυβερνήσεων σε Καναδά και σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ που αξιοποίησαν την πώληση κάνναβης για να καταστείλουν όποιες αντιδράσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτές οι συνθήκες.

Αυξημένη η ζήτηση κάνναβης και η χρήση ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της καραντίνας Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ολλανδία σχηματιστήκαν οι μεγαλύτερες ουρές που έχουν σχηματιστεί πότε έξω από καταστήματα πώλησης κάνναβης με σκοπό την εξασφάλιση ποσοτήτων για όλη τη διάρκεια της καραντίνας.  Στον Καναδά οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ναρκωτικών παρουσίασαν θεαματική αύξηση των κερδών τους καθώς αποδείχτηκε ότι η χρήση κάνναβης σχεδόν τριπλασιάστηκε μέσα σε ένα μήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 6,5% των Καναδών παραδέχτηκε ότι αύξησε την εβδομαδιαία χρήση κάνναβης ως απάντηση στο άγχος που δημιούργησαν οι συνθήκες της πανδημίας.

Αντίστοιχα φαινόμενα προκάλεσαν οι συνθήκες στις ΗΠΑ όπου η κάνναβη κατέγραψε ρεκόρ διάθεσης.  Στις χώρες της Ε.Ε. πολλοί νέοι, εξαιτίας δυσκολιών πρόσβασης στις ναρκωτικές ουσίες αντικατέστησαν τις κλασσικές ουσίες με νέα συνθετικά ναρκωτικά.

Επιπλέον, φάνηκε ότι το εμπόριο δεν επηρεάστηκε καθόλου παρά τους αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους εξαιτίας των μέτρων με αφορμή την πανδημία. Η μόνη διαφορά παρατηρήθηκε στους τρόπους διακίνησης με αύξηση της πώλησης μέσω διαδικτύου.

Στην Ελλάδα φάνηκε επίσης, ότι οι συνθήκες που επιβλήθηκαν με αφορμή το ξέσπασμα της πανδημίας αύξησαν τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Σύμφωνα με έρευνα, παρουσιάστηκε μεγάλη αύξηση χρήσης κοκαϊνης κατά τη διάρκεια της καραντίνας με την κατανάλωση ανά εβδομάδα να φτάνει τα 800 γραμμάρια την ημέρα, ενώ η χρήση αμφεταμίνης αυξήθηκε κατά 650%. Επιπλέον, έρευνα του ΚΕΘΕΑ ανέδειξε ότι καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα στην καραντίνα του Μαρτίου, οι χρήστες τοποθέτησαν ως πρωταρχική τους ανάγκη την εξεύρεση ουσιών με ποσοστό 27% με την ανησυχία για πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας να είναι τελευταία (σε συνθήκες πανδημίας!) με ποσοστό 8%.Αποδεικνύεται, λοιπόν, πόσο “χρήσιμα” εργαλεία αποπρσοανατολισμού από τις πραγματικές ανάγκες μπορούν να είναι τα ναρκωτικά για κυβερνήσεις που στερούν την καθολική πρόσβαση σε βασικές

ανάγκες όπως η υγεία.

Η στάση των κυβερνήσεων είναι ενδεικτική των προθέσεών τους 

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι χώρες που έχουν νομιμοποιήσει την ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης, την αξιοποίησανγια αύξηση των κερδών της βιομηχανίας παραγωγής και εμπορίου της ουσίας. Οι κυβερνήσεις σε Καναδά και ΗΠΑ κράτησαν ανοιχτές τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης κάνναβης με αποτέλεσμα οι πωλήσεις να τριπλασιαστούν και να διπλασιαστούν αντίστοιχα σε αυτές τις χώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ κατέταξαν την κάνναβη στην κατηγορία των απαραίτητων αγαθών. Έτσι η ιδεολογική καταστολή των νέων σε περιόδους όξυνσης των προβλημάτων τους συνοδεύτηκε από αυξημένη κερδοφορία!

Στις χώρες της Ε.Ε., σύμφωνα με το Ευρωπαϊκο Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά, καμία χώρα δεν πήρε πρωτοβουλία για αύξηση της πρόληψης και θεραπείας, παρά την αυξημένη ζήτηση αλλά και τις έρευνες που απέδειξαν ότι οι χρήστες ναρκωτικών παρουσιάζουν μεγάλη ευαλωτότητα και θνησιμότητα απέναντι στις συνέπειες του Covid-19. Επιπλέον, στη Γαλλία, βουλευτές από όλα τα κόμματα παρουσίασαν στη Βουλή τη νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής κάνναβης ως απάντηση στην οικονομική κρίση που επιταχύνθηκε λόγω της πανδημίας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ στην Ελλάδα έπραξε όπως και οι προκάτοχοι της, στον τομέα της πρόληψης και της θεραπείας. Διατήρησε την υποστελέχωση των Κέντρων Πρόληψης καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολο το έργο τους ιδιαίτερα στις νέες συνθήκες που έχει επιβάλλει η καραντίνα, ενώ δεν πήρε κανένα μέτρο προετοιμασίας και ενίσχυσης των αντανακλαστικών των νέων απέναντι στα ναρκωτικά, εν όψει του δεύτερου κύματος κορονοϊου για το οποίο προειδοποιούσαν όλοι οι επιστήμονες. Επιπλέον, απέδειξε ότι κανένα ενδιαφέρον δεν έδειξε για την προστασία των ίδιων των χρηστών παρ’ολο που όλες οι έρευνες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι όλοι οι χρήστες ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Σύμφωνα με το ΚΕΘΕΑ, μόλις το 54% των χρηστών έχει υποβληθεί σε τέστ ανίχνευσης κορονοϊού έστω και μια φορά, με το μεγαλύτερο μέρος να προέρχεται κυρίως από δομές και ξενώνες. Αυτό αποδεικνύει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των άστεγων χρηστών, που είναι και περισσότερο έκθετοι στον ιο, δεν έχει υποβληθεί σε τεστ. Αντιθέτως, το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φιλοξενούμενων σε δομές έχει υποβληθεί σε τεστ αποδεικνύει πιο επιτακτικά την ανάγκη πολλαπλασιασμού τους.

Το ΕΣΥΝ καλεί όλους τους νέους να μην ανεχτούν αυτή την εγκληματική “δήθεν” αντιναρκωτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε. 

Απαιτούμε τώρα: 

 • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Πλήρης στελέχωση με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό των Κέντρων Πρόληψης. Άμεση δημιουργία νέων Κέντρων Πρόληψης σε περιοχές που υπάρχει αυξημένη ανάγκη.
 • Έγκριση και εφαρμογή εξειδικευμένων επιστημονικών προγραμμάτων πρόληψης προσαρμοσμένης στις συνθήκες της καραντίνας.
 • Άνοιγμα των σχολείων με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των μαθητών με οικονομική ευθύνη του κράτους.
 • Άμεση οικονομική ενίσχυση των προγραμμάτων απεξάρτησης και υποκατάστασης για την κάλυψη των

αναγκών σε μέσα προστασίας και προσωπικού. Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων υποδομών και εύρεση νέων χώρων, όπου απαιτείται, για την κάλυψη των αναγκών αποσυγχρωτισμού.

 • Μέτρα ολόπλευρης στήριξης των ανθρώπων που βρίσκονται σε ανοιχτά προγράμματα στεγνής θεραπείας και απεξάρτησης που έχουν διακοπεί προσωρινά λόγω του κορονοϊού.
 • Άμεσες προσλήψεις σε όλα τα θεραπευτικά προγράμματα και δημιουργία μονάδων επίσκεψης στο σπίτι με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
 • Πλήρης στελέχωση του τηλεφωνικού κέντρου των θεραπευτικών προγραμμάτων με σκοπό τον τακτικό έλεγχο της πορείας των θεραπευόμενων κατά τη διάρκεια των μέτρων απαγόρευσης και τη συχνή επικοινωνία με αυτούς και τις οικογένειές τους.
 • Δωρεάν παροχή όλου του απαραίτητου ηλεκτρονικού εξοπλισμού όπου υπάρχει ανάγκη, για να επιτυγχάνεται η όσο το δυνατόν πιο ζωντανή επικοινωνία μεταξύ των θεραπευόμενων, των οικογενειών και των θεραπευτών με στόχο τη διαχείριση έκτακτων αναγκών και την όσο το δυνατόν καλύτερη πρόληψη της υποτροπής.
 • Να ανοίξουν πάλι και να διευρυνθούν τα κέντρα διανυκτέρευσης και να διαμορφωθούν με τέτοιο τρόπο που θα αποτρέπει το συνωστισμό (π.χ. μονές κλίνες κτλ). Να στελεχωθούν με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό αλλά και με τον απαραίτητο ιατρικό, φαρμακευτικό, και τεχνικό εξοπλισμό για την προστασία του προσωπικού και των εξαρτημένων.
 • Ενίσχυση των street work και των κέντρων άμεσης πρόσβασης (στέκια) για παροχή ολόπλευρης στήριξης στους χρήστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο δρόμο.
 • Πλήρης και υποχρεωτική πρόσβαση των εξαρτημένων στις μονάδες υγείας. Δημιουργία κινητών μονάδων υγείας με εξειδικευμένο προσωπικό και προστασία του με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία από τον ιό (ολόσωμες στολές, υλικά αποστείρωσης, προστατευτικά τζάμια σε οχήματα κτλ).
 • Δημιουργία κινητών μονάδων παράδοσης, ελέγχου κι επίβλεψης της λήψης των υποκαταστάτων από τους εξαρτημένους που βρίσκονται σε προγράμματα υποκατάστασης με παροχή ταυτόχρονης ψυχοκοινωνικής στήριξης.. Στελέχωσή τους με το απαραίτητο προσωπικό κι εξοπλισμό, αντίστοιχο με τις κινητές μονάδες υγείας.
 • Δωρεάν παροχή από το κράτος όλων των προβλεπόμενων ειδών απολύμανσης και φύλαξης. • Άμεση κάλυψη από το κράτος των οικονομικών υποχρεώσεων των θεραπευόμενων (ενοίκια, λογαριασμοί κτλ ) για όλη τη διάρκεια της καραντίνας και για 4 μήνες επιπλέον . “

Πηγή: patrastimes.gr