ανέτοιμη να υποδεχτεί τουρίστες είναι από σήμερα η Ελλάδα, καθώς θέτει σε εφαρμογή ειδικό σχέδιο προστασίας της υγειονομικής ασφάλειας για όλους όσοι εμπλέκονται στις τουριστικές υπηρεσίες και φυσικά για τους επισκέπτες.

«Ανοίγουμε την ελληνική τουριστική βιομηχανία, επαναφέρουμε την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο προσκήνιο, ως τόπο ταυτόσημο με τη φιλοξενία και την ασφάλεια», σημείωσε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.

Η κυβέρνηση υψώνει τείχος ασφαλείας με πέντε διαφορετικές ζώνες άμυνας, προκειμένου να ανακόψει τη διασπορά του κορονοϊού ως εξής:

Πρωτόκολλο εισόδου στην χώρα:
Συμπλήρωση του PLF μία ημέρα πριν την αναχώρηση
Πιστοποιητικό εμβολιασμού
PCR test έως και 72 ώρες πριν
Πιστοποιητικό ανάρρωσης
Ενεργοποίηση του Green Pass από 01/06
Λειτουργία Συστήματος Στοχευμένης Δειγματοληψίας, στηριζόμενο στο EVA, με rapid test
Πλέγμα ξενοδοχείων καραντίνας σε 35 σημεία της επικράτειας επί τη βάση των πυλών εισόδου και των κρουσμάτων του 2020.
Εφαρμογή των νέων πρωτοκόλλων δραστηριοτήτων στον τουρισμό
Επιτάχυνση των εμβολιασμών στην επικράτεια, ώστε να αναπτυχθεί ένα τείχος προστασίας του γενικού πληθυσμού και των εργαζομένων.

Ο υπουργός Τουρισμού έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σχέδιο για εμβολιασμό όλων των κατοίκων στα νησιά μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Επικαλούμενος τα ταξίδια και τις επαφές του με τουριστικούς παράγοντες μίλησε για το τεράστιο ενδιαφέρον που υπάρχει για την Ελλάδα. Στη Βρετανία η χώρα μας είναι τρίτη παρότι βρίσκεται στην πορτοκαλί ζώνη, ενώ στις ΗΠΑ κανείς δεν ενδιαφέρεται που έχει καταταγεί η χώρα μας στη «θέση 4» (υψηλή επικινδυνότητα), δήλωσε.

Ο Χάρης Θεοχάρης δεν έβαλε στόχο για τα έσοδα εξηγώντας ότι «μας ενδιαφέρει η ποιότητα», η αναγνώριση του brand της χώρας. Δεν είναι παραγωγική η εστίαση σε στόχους, καθώς όπως παραδέχτηκε μια απόφαση της κυβέρνησης ή μια ανατροπή σε ό,τι αφορά την πανδημία μπορεί να ανατρέψει τα πάντα.

Χαρακτήρισε εφικτό στόχο την επιμήκυνση της σεζόν, σημειώνοντας ότι υπάρχει αρκετή ζήτηση που δεν θα ικανοποιηθεί το πρώτο διάστημα, λόγω φόβου. Παράλληλα, εκτίμησε ότι η χώρα μας είναι «εξαιρετικού ενδιαφέροντος» για την κρουαζιέρα.

Ο Χάρης Θεοχάρης ξεκαθάρισε ότι 1η Ιουνίου η χώρα θα είναι έτοιμη να εφαρμόσει το πράσινο πιστοποιητικό που ετοιμάζεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ξεκαθάρισε ότι η χώρα θα δεχτεί ως αξιόπιστα εμβόλια που δεν έχουν εγκριθεί από την Ευρώπη, δεδομένου ότι επηρεάζουν κρίσιμες αγορές για την Ελλάδα, όπως η Σερβία και η Ρωσία.

Σε ότι αφορά τον εσωτερικό τουρισμό, ο Χάρης Θεοχάρης δήλωσε ότι θα ανοίξουν ξανά οι αιτήσεις από το περσινό πρόγραμμα για όποιο ποσό δεν αξιοποιήθηκε.

Πώς θα λειτουργούν τα ξενοδοχεία φέτος

Αλλαγές υπάρχουν στο πρωτόκολλο καθαριότητας των ξενοδοχείων, καθώς προβλέπεται σχολαστικός καθαρισμός των δωματίων σε καθημερινή βάση, σε αντίθεση με πέρσι που γινόταν ανά τρεις ημέρες.

Σε λειτουργία τίθεται πάλι ο μπουφές στο πρωινό και τα υπόλοιπα γεύματα με τη διαφορά ότι πάνω από τον μπουφέ θα τοποθετηθεί τζάμι, ο πελάτης θα φορά μάσκα, αλλά και γάντια μιας χρήσεως τα οποία θα πετά μόλις απομακρυνθεί από τον μπουφέ, ενώ η ροή των πελατών προς τον μπουφέ θα είναι μιας κατεύθυνσης.

Σχέδιο διαχείρισης ύποπτου κρούσματος
Για τη διασφάλιση της εφαρμογής του σχεδίου διαχείρισης ύποπτου κρούσματος από το κατάλυμα είναι απαραίτητο να οριστεί υπεύθυνος εφαρμογής.

Η θέση του συντονιστή, ανάλογα με το μέγεθος του καταλύματος, μπορεί να καλύπτεται από τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης, από υπάρχουσα θέση Γενικού Διευθυντή / Διευθυντή Ποιότητας κ.λπ. ή από νέα θέση στο οργανόγραμμα. Επίσης, μπορεί να οριστεί σε επίπεδο Ομάδας Διαχείρισης.

Αρχείο καταλύματος και βιβλίο συμβάντων
Για τους σκοπούς δράσεων προστασίας της δημόσιας υγείας, η διεύθυνση του καταλύματος οφείλει να τηρεί αρχείο των μελών προσωπικού και όλων των ατόμων που διέμειναν στο ξενοδοχείο -όνομα, εθνικότητα, ημερομηνία άφιξης και αναχώρησης, στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση, τηλέφωνο, e-mail)-, ώστε να καθίσταται δυνατή η επικοινωνία με τις στενές επαφές τυχόν κρούσματος COVID-19, που ενδέχεται να ταυτοποιηθεί εκ των υστέρων.

Πηγή: patrastimes.gr