Εβδομάδα σημαντικών  δράσεων για το Πανεπιστήμιο Πατρών που αφορούν στο μεταπτυχιακό σεμινάριο του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών  με θέμα: «Ειδικά ζητήματα του Αρχαίου Θεάτρου» και στο 18ο Ογκολογικό Συνέδριο με θέμα: «Εξελίξεις στην Ογκολογία».

Χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρύτανης Καθηγητής Χρήστος Μπούρας στο μεταπτυχιακό σεμινάριο,  στο οποίο μετείχε ως προσκεκλημένος ομιλητής  ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης, με θέμα: «Ερμηνεύοντας τους ήρωες του Σοφοκλή στη σκηνή». Ο Πρύτανης αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Τμήματος καθηγητή Σ. Τσιτσιρίδη, για την πρόσκληση και τον συνεχάρη για την πρωτοβουλία του να προσκαλέσει διακεκριμένους επιστήμονες και καταξιωμένους καλλιτέχνες  του εκτοπίσματος του κ. Δ. Λιγνάδη, τόνισε τη σημαντικότητα της ευκαιρίας που δίνεται στην πανεπιστημιακή κοινότητα να παρακολουθήσει τέτοιου πολιτιστικού επιπέδου θέματα. «Σε περιόδους αναγκαστικού εγκλεισμού η επικοινωνία, με διάφορους τρόπους, έχει μεγάλη σημασία, πολύ  περισσότερο όταν στο επίκεντρο βρίσκονται ζητήματα που συνδέοντα με την τέχνη και παρουσιάζουν ευρύτερο ενδιαφέρον», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σαν επιμύθιο χρησιμοποίησε  την φράση «μα πρέπει ή με τιμή να ζει ένας άντρας ή να πεθαίνει με τιμή» από το παλαιότερο σωζόμενο δράμα του Σοφοκλή, τη τραγωδία “τιμής” «Αίας».

Στο 18ο Μετεκπαιδευτικό Συνέδριο με θέμα: «Εξελίξεις στην Ογκολογία» που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Μοριακής Ιατρικής και Βιοϊατρικής Έρευνας, το Ογκολογικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών σε συνεργασία με το Ολύμπιον Θεραπευτήριο, θα απευθύνει Χαιρετισμό ο Πρύτανης Καθηγητής Χρήστος Μπούρας. Το συνέδριο που διεξάγεται διαδικτυακά θα ολοκληρωθεί αύριο 12 Δεκεμβρίου, 2020 (το πρόγραμμα είναι αναρτημένο στο link: https://www.events.gr/programs/2020_12_exel_og_prog.pdf)
Στο χαιρετισμό του ο Πρύτανης, αφού συγχαρεί τους διοργανωτές και τον Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής Καθηγητή Παθολογίας – Ογκολογίας Χ. Καλόφωνο, θα επισημάνει τη σημαντικότητα του Συνεδρίου τονίζοντας, ότι η θεματική του πέραν από τους ειδήμονες ενδιαφέρει όλους, γιατί μεταφέρει τις τελευταίες εξελίξεις σε έναν τομέα μείζονας σημασίας για την υγεία του κοινωνικού συνόλου.

Παράλληλα ο Πρύτανης Χ. Μπούρας θα απευθύνει Χαιρετισμό  στο  3o Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας με τίτλο: «National Poets» («Εθνικοί Ποιητές») στο οποίο υποστηρικτής διοργάνωσης είναι και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Το εν λόγω τετραήμερης διάρκειας Φεστιβάλ που θα φιλοξενήσει σήμερα την Απονομή των Ελληνικών Βραβείων Ποίησης «Jean Moréas» και  θα ολοκληρώσει τις εργασίες του αύριο, διοργανώθηκε από  το «Γραφείον Ποιήσεως» και το λογοτεχνικό site «Culture Book» με τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Αχαΐας ενώ τελεί υπό την Αιγίδα  της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Στο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων θα αναφερθεί, στη σημαντικότητα της Τέχνης ως κύριο μοχλό παραγωγής πολιτισμού, με πολυδιάστατες επιδράσεις στον κοινωνικό ιστό. «Η Ποίηση είναι η δύναμη που εμπνέει, οιστρηλατεί και καλλιεργεί σε βάθος. Η χώρα μας χάριν της Τέχνης έγινε η  μήτρα ενός ανθρωποκεντρικού πολιτισμού» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης ο Πρύτανης Χ. Μπούρας είχε τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ κ. Κ. Δέρβο. Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν θέματα σίτισης και στέγασης, ενώ παράλληλα συζητήθηκε το πλαίσιο συνεργασίας του Πανεπιστημίου με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Συγκλήτου περιελήθφη και συζητήθηκε  το ζήτημα των αδεσπότων. Η Σύγκλητος απεφάσισε ομόφωνα τη λύση του θέματος μέσω της νομικής οδού, με την άσκηση ένδικων μέσων υπό τη μορφή εξωδίκου κατά του Δήμου Πατρέων και κατά παντός υπευθύνου για την απαράδεκτη κατάσταση σχετικά με τα αδέσποτα ζώα στην Πανεπιστημιούπολη στο Ρίο.

Παράλληλα η Σύγκλητος αποφάσισε ομόφωνα, να διακόψει κάθε  δοσοληψία του Πανεπιστημίου Πατρών με την Τράπεζα Πειραιώς με την απόσυρση όλων των χρημάτων και το κλείσιμο όλων των λογαριασμών που τηρούνται από το Πανεπιστήμιο Πατρών, λόγω της παύσης λειτουργίας του καταστήματος που έδρευε στο Πανεπιστημιακό χώρο. Παράλληλα η  μεταφορά αυτού  στο ΠΓΝΠ,  κρίθηκε ότι εγκυμονεί  υγειονομικούς κινδύνους καθότι το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς για τον COVID-19. Η απόφαση της Συγκλήτου κοινοποιήθηκε στον Γενικό Διευθυντή της Τράπεζας.

Τέλος, ο Πρύτανης Χ. Μπούρας συμμετείχε στις Συνελεύσεις των Τμημάτων: Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών και Γεωπονίας οι οποίες πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά και ενημερώθηκε για τα θέματα που απασχολούν τα συγκεκριμένα Τμήματα, ενώ παράλληλα ενημερώθηκε και συζήτησε για τα θέματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Πηγή: patrastimes.gr