Τέλος στην πώληση βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων αναμένεται να θέσει η Βρετανία καθώς από το 2030 δεν θα πωλούνται οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Την ανακοίνωση θα την πραγματοποιήσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson τις προσεχείς ημέρες και θα επιβληθεί 5 χρόνια νωρίτερα από ότι προέβλεπε το αρχικό σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι Financial Times η Βρετανία είχε αρχικά προγραμματίσει να απαγορεύσει την πώληση νέων αυτοκινήτων βενζίνης και diesel από το 2040, ως μέρος των προσπαθειών για τη μείωση των εκπομπών ρύπων, ωστόσο ο Βρετανός Πρωθυπουργός τον Φεβρουάριο του 2020 είχε μεταφέρει την ημερομηνία απαγόρευσης πώλησης οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης για το 2035. Τώρα ο Boris Johnson είναι έτοιμος να ανακοινώσει την απαγόρευση πώλησης οχημάτων βενζίνης ή diesel το 2030 και σύμφωνα με τους FT αλλά και το BBC θα το ανακοινώσει τις προσεχείς ημέρες σε μια ομιλία του για την περιβαλλοντική πολιτική που θα δώσει.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές ή το περιεχόμενο της επικείμενης ομιλίας του. Οι FT δημοσίευσαν, ότι το νέο χρονοδιάγραμμα δεν αναμένεται να εφαρμοστεί σε ορισμένα υβριδικά αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν ένα μείγμα ηλεκτρικής πρόωσης και ορυκτών καυσίμων και θα μπορούσαν να πωληθούν μέχρι το 2035. Ο τερματισμός της πώλησης νέων αυτοκινήτων βενζίνης και diesel θα σηματοδοτήσει μια τεράστια μεταβολή στην αγορά αυτοκινήτων της Βρετανίας.

Τα στοιχεία αγοράς οχημάτων δείχνουν ότι τα αυτοκίνητα με βενζίνη και diesel αντιπροσωπεύουν το 73,6% των πωλήσεων νέων ΙΧ στο 10μηνο του 2020, ενώ μόλις το 5,5% των πωλήσεων αφορούσαν καθαρά ηλεκτρικά οχήματα, τα οποία είναι συνήθως πιο ακριβά. Τα υβριδικά οχήματα διαφόρων τύπων αποτελούσαν τις υπόλοιπες πωλήσεις.

Πηγή: patrastimes.gr