Η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο – μετά από την συμφωνία για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία – προσθέτει ένα «λιθαράκι» στο διπλωματικό «τείχος» της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία, η οποία από την πλευρά της εγκαινιάζει μια νέα πολιτική απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τηλεδιασκέψεις αλλά και δια ζώσης επισκέψεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν και του Σαρλ Μισέλ στην Άγκυρα, στα τέλη του μήνα.

Οι κ.κ Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Δένδιας συναντήθηκαν χθες ανεπίσημα στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο οποίος είχε μόλις ολοκληρώσει μία επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα, κατά την διάρκεια της οποίας υπέγραψε μία σειρά συμφωνιών με τον Ταγίπ Ερντογάν. Η Τουρκία πιέζει παρασκηνιακά τον Ράμα να καθυστερήσει – ακόμα και να ακυρώσει – την συμφωνία με την Αθήνα για κοινή προσφυγή στην Χάγη για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών.

Ωστόσο – και παρά τα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας , με τον πρόεδρο της χώρας Ιλίρ Μέτα να τον κατηγορεί για «παραχωρήσεις» στην ελληνική πλευρά – η επιδίωξη της κυβέρνησής του να προωθήσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, του υπαγορεύει την τήρηση ισορροπιών ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι ο Ράμα θεωρείται ο πλέον πιστός σύμμαχος του Ερντογάν στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα αλλάζει τακτική – όχι μόνον σχετικά με τα ελληνοτουρκικά – αλλά σε ολόκληρο το πλέγμα των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ένωση: για το Σάββατο έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ της προέδρου της Κομισιόν και του προέδρου της Τουρκίας, ενώ στα τέλη του Ιανουαρίου η κα Φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πρόκειται να επισκεφτούν την Άγκυρα.

Τον τόνο έδωσε από την Πορτογαλία ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπουργός Εξωτερικών του Ερντογάν, ο οποίος περίπου προανήγγειλε την πολύ σύντομη επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα , κάνοντας μάλιστα αναφορά στην προσωπική του φιλία με τον Νίκο Δένδια. Ωστόσο , το ενδιαφέρον στις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου ήταν η αναφορά στη «νέα σελίδα» – όπως την περιέγραψε – στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη. Είχαν προηγηθεί , λίγο πριν από την τελευταία συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της προηγούμενης χρονιάς, ανάλογες φραστικές «χειρονομίες» από την πλευρά Ερντογάν.

Ωστόσο, τώρα είναι προφανές ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει: για τις 21 Ιανουαρίου, έχει προγραμματιστεί συνάντηση στις Βρυξέλες μεταξύ του Ζοζέπ Μπορέλ, Νο1 της ευρωπαϊκής διπλωματίας και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Όπως είναι γνωστό, ο κ. Μπορέλ έχει αναλάβει – με απόφαση της συνόδου κορυφής , να συγγράψει μία Έκθεση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις , η οποία πρόκειται να ληφθεί υπ’ όψη από τους ηγέτες στη σύνοδο του Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ αναφέρεται συνεχώς στην «θετική ατζέντα» των σχέσεων Ευρώπης – Τουρκίας , ενώ προωθεί τον διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας , σε μία προσπάθεια να αποφύγει την επέκταση των κυρώσεων προς την Άγκυρα, που είναι από τις χώρες με μεγάλη γερμανική επενδυτική διείσδυση. Σε κάθε περίπτωση, η τουρκική στροφή προδιαθέτει για χαμηλότερη ένταση στα ελληνοτουρκικά, το προσεχές διάστημα.

Πηγή: patrastimes.gr