Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που παρουσίασε η ΕΚΤ την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου, η ανάπτυξη το 2021 θα είναι 4,4%, το 2022 θα διαμορφωθεί στο 3,7% (σε σχέση με το 2021) και το 2023 σε 1,9% σε σχέση με το 2022. Ουσιαστικά βάσει των στοιχείων αυτών, η Ευρωζώνη θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 μεταξύ 2022 και 2023 ενώ η μακροπρόθεσμη τάση για την ανάπτυξη είναι περίπου 1,5% σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σφυγμομέτρησης.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, η σφυγμομέτρηση αναφέρει ότι οι αναλυτές για το 2021 προέβλεψαν ετήσιο πληθυσμό της τάξης του 0,9%, το 2022 περίπου 1,3% και το 2023 περίπου 1,5%.

Στο πρόβλημα της ανεργίας, η σφυγμομέτρηση ανάμεσα σε επαγγελματίες αναλυτές έδειξε ότι το 2021 θα διαμορφωθεί μεσοσταθμικά στην Ευρωζώνη στο επίπεδα του 8,9%, το 2022 στο 8,3% και το 2023 στο 7,8%, καταγράφοντας μία μικρή μείωση (0,2% για το 2021 και 0,1% για το 2022) σε σχέση με την προηγούμενη σφυγμομέτρηση.

Τα κέρδη και τα  προβλήματα που δημιουργεί η παρέμβαση των Κεντρικών Τραπεζών

Τη στρέβλωση των κεφαλαιαγορών από την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων και τους κινδύνους που υπάρχουν από την άνοδο του πληθωρισμού και την ελλιπή δημοσιονομική πολιτική που ακολουθούν πολλές κυβερνήσεις λόγω της οικονομικής κρίσης της πανδημίας, επισήμανε ο υπεύθυνος ανάλυσης των αναπτυγμένων αγορών στην AMUNDI, Ερικ Μιγιό.

O Ε. Μιγιό είχε επισημάνει σε ανάλυσή του στο τέλος Δεκεμβρίου, ότι οι κεφαλαιαγορές μπορεί να συνεχίζουν να αυξάνονται εξαιτίας της ανάγκης των επενδυτών να αναλάβουν περισσότερο ρίσκο λόγω χαμηλών επιτοκίων. Επίσης μία μικρή αύξηση του πληθωρισμού από αναζωπύρωση της καταναλωτικής ζήτησης είναι επιθυμητή.

Αυτό άλλωστε δήλωσε και ο Τζερόμ Πάουελ (FEDστο Jackson Hole τον Αύγουστο 2020 όταν ζητούσε πληθωρισμό για τις ΗΠΑ μέχρι 2%. Όμως οι φόβοι όλων είναι μήπως αυξηθεί ανεξέλεγκτα ο πληθωρισμός και μετά θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα και στις αγορές ομολόγων και στις αγορές μετοχών και στις πραγματικές οικονομίες.

Αναφερόμενος στη σύγκριση μετοχών-ομολόγων μέσα σε καθεστώς μεγάλων παρεμβάσεων των Κεντρικών Τραπεζών, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Amundi , είχε δηλώσει ότι οι μετοχές παραμένουν σήμερα περισσότερο ελκυστικές από τα -υποτιθέμενα risk free- ομόλογα.

Γιατί απογοητεύθηκαν οι αγορές μετοχών στην ΕΕ από τις δηλώσεις Λαγκάρντ;

Την Παρασκευή η πλειονότητα των κεφαλαιαγορών της ΕΕ μπήκαν σε μία μίνι διόρθωση. Ηξεραν από τις προηγούμενες εβδομάδες ότι η ΕΚΤ δεν θα μεταβάλλει την πολιτική της και οι δηλώσεις Λαγκάρντ τους επιβεβαίωσαν. Όμως οι συνθήκες φαίνεται ότι αλλάζουν επί τα χείρω και οι επενδυτές θέλουν περισσότερες στηρίξεις (όπως κάνει η Αμερική). Έτσι φοβούμενοι μεγαλύτερη διόρθωση πολλά θεσμικά χαρτοφυλάκια κατοχύρωσαν τα προηγούμενα κέρδη τους.

Το ζητούμενο είναι εάν θα συνεχιστούν οι πωλήσεις και αυτή την εβδομάδα ή θα σταθεροποιηθούν οι κεφαλαιαγορές στα παρόντα επίπεδα.

Πηγή: patrastimes.gr