Η μείωση συντελεστών του ΕΝΦΙΑ σε 3.000 περιοχές συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών έκτακτων παρεμβάσεων, που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να απορροφηθούν οι κραδασμοί που προκαλεί η πανδημία στα εισοδήματα χιλιάδων φορολογουμένων.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται πριν από την εκκίνηση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αλλά και την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, η αναπροσαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών με την ταυτόχρονη εφαρμογή νέων μειωμένων συντελεστών υπολογισμού του φόρου προκειμένου να μην επιβαρυνθούν όσοι διαθέτουν μικρή ή μεσαία περιουσία.

Ειδικότερα, είναι στο τραπέζι η ένταξη 3.000 περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των ακινήτων και η ολοκλήρωση της προσαρμογής των αντικειμενικών στις εμπορικές. Έτσι, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να αποφευχθούν μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις, όπως παραδέχτηκε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι βασικό χαρακτηριστικό των παρεμβάσεων είναι ότι θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα όπως επιτάσσει η ρήτρα διαφυγής που εφαρμόζεται για το 2021 και προβλέπει τη λήψη μέτρων αποκλειστικά για την αντιμετώπιση των παρενεργειών από την υγειονομική κρίση στο 60% των φορολογουμένων.

Πρόκειται κυρίως για ιδιαίτερα δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως για παράδειγμα η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος και η Κέρκυρα όπου οι φορολογητέες αξίες θα είναι δεκαπλάσιες και ενδεχομένως εικοσαπλάσιες συγκριτικά με τις σημερινές. Σήμερα καταβάλλεται από τους ιδιοκτήτες ακινήτων αυτών των περιοχών, ελάχιστος φόρος, δεδομένου ότι αντιμετωπίζονται ως αγροτεμάχια. εκατομμυρίων.

Για να μη «φουσκώσει ο λογαριασμός» του ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες, το σχέδιο προβλέπει παρεμβάσεις στους συντελεστές και στα κλιμάκια. Εξετάζεται ακόμα ανάλογα με την αξία της περιουσίας να αλλάξουν αναλογικά και οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου ακινήτων. Από τις αλλαγές στους συντελεστές μπορεί να επέλθει μείωση του ΕΝΦΙΑ ακόμη και σε περιοχές όπου η τιμή ζώνης θα αυξηθεί.

imerisia.gr

Πηγή: patrastimes.gr