Εξορμήσεις σε κέντρα Υγεία πραγματοποίησαν μέλη της Ταξικής Πτέρυγας, στο πλαίσιο της πανελλαδικής μέρας δράσης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που διοργώνωναν Υγειονομικά σωματεία.

Το πρωί της Τετάρτη πραγματοποιήθηκε εξόρμηση στο ΚΥ Βορείου Τομέα της Πόλης, και στη συνέχεια το μεσημέρι συμμετοχή στη κινητοποίηση της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας στο ΚΥ Νοτίου Τομέα στα Ζαρουχλέικα.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Δυναμώνουμε τον αγώνα με πανεργατικό απεργιακό ξεσηκωμό, απεναντι στη εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης.

Αντεπίθεση για Μορφωση-Δουλειά-Υγεία-Ελευθερίες!

Όλοι και όλες στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 04/02, στην πλ. Γεωργίου στις 13:00

Ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε στου κατοίκους και τους εργαζόμενους στα ΚΥ:

Αγώνας τώρα για Δημόσια Δωρεάν ποιοτική Υγεία για όλο το λαό

Ως εδώ με την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης για τη δημόσια Υγεία

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την εμφάνιση της πανδημίας Covid-19 και βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τρίτο κύμα το οποίο αναμένεται σφοδρότερο από τα προηγούμενα. Σε αυτό το διάστημα φανερώνεται η παταγώδης χρεοκοπία της κυβερνητική διαχείρισης της πανδημίας, και για ακόμη μία φορά η μεγάλη πλειοψηφία εργαζομένων, νεολαίας, ανέργων και αυτοαπασχολούμενων καλείται να πληρώσει τα σπασμένα.

Η υγειονομική διαχείριση της πανδημίας ήταν και παραμένει εγκληματική. Υγειονομική ασυδοσία στους χώρους εργασίας, υποβαθμισμένο και χωρίς ενισχύσεις ΕΣΥ, τεράστιες καθυστερήσεις στον μαζικό εμβολιασμό, με ιδιαίτερα προβλήματα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου λόγω συνθηκών διαβίωσης. Για τα νοσοκομεία δεν υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές για πρόσληψη, ενώ αρκετοί υγειονομικοί έχουν γίνει μπαλάκι μεταξύ νοσοκομείων για να καλυφθούν τα χρόνια κενά του συστήματος υγείας. Η πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ απέναντι στην πανδημία, εντασσόμενη σε μια ευρύτερη στρατηγική που ακολούθησαν όλα σχεδόν τα κράτη της Ε.Ε., δεν έκανε το παραμικρό για να θωρακιστεί η δημόσια υγεία!

  • Ήταν επιλογή τηςνα μην στηριχθεί με κρατικούς πόρους ένα άλλο επιδημιολογικό μοντέλο με μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ, ισχυρούς μηχανισμούς ιχνηλάτησης, απομόνωσης και καραντίνας, που δοκιμάστηκε με μεγάλη επιτυχία σε άλλες χώρες. Τα διπλά και τριπλά συστήματα καταγραφών, οδήγησαν σε απουσία πραγματικής επιδημιολογικής εικόνας και δυνατότητας παρέμβασης.
  • Ήταν επιλογή τηςνα μην αποσυμφορηθούν οι εστίες υπερμετάδοσης, τα ΜΜΜ, τα σχολεία και οι χώροι δουλειάς, γιατί «δεν ήταν η ώρα να επενδύσουμε στις συγκοινωνίες» και επειδή στις «τάξεις με λιγότερους μαθητές κολλάει πιο εύκολα». Η επιλογή της περίφημης και αναποτελεσματικής στρατηγικής της φυσαρμόνικας, του άνοιξε – κλείσε, το κρυφτούλι με τον ιό, επιβάρυνε ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
  • Ήταν επιλογή τηςνα μην ενισχυθεί ουσιαστικά το ΕΣΥ, να μην αξιοποιηθεί ο πολύτιμος χρόνος από το πρώτο έως το δεύτερο κύμα, μετατρέποντας τη χώρα από «παγκόσμιο πρότυπο» σε παράδειγμα προς αποφυγή διεθνώς, καταγράφοντας θλιβερές πρωτιές, με πολλαπλάσια θνητότητα και θνησιμότητα από το μέσο όρο Ε.Ε και Η.Π.Α. Χάθηκαν ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί λόγω έλλειψης προσωπικού, υποθεραπείας και έλλειψης κλινών ΜΕΘ.
  • Ήταν επιλογή τηςνα μειώσει τη χρηματοδότηση μέσα από τον κρατικό προυπολογισμό της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας. Δεκάδες Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ υπολειτουργούν, παραμένουν υποστελεχωμένα, ή κλειστά σε απομακρυσμένες περιοχές, εξαιτίας των εσωτερικών μετακινήσεων προσωπικού. Τα μεγάλα σχέδια μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού που ανήγγειλε στην αρχή της χρονιάς ο υπ. Υγείας Β. Κικίλιας, «παραπέμπονται στις καλένδες». Οι ελλείψεις και οι καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων οφείλονται στην εμπορευματοποίηση του εμβολίου, στην υποταγή του στην κερδοφορία επιχειρηματικών κολοσσών και στους εντεινόμενους καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς.

Η κυβέρνηση βλέπει την υγειονομική κρίση ως ευκαιρία να υλοποιήσει τα προ-πανδημίας σχέδιά της για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, για ΣΔΙΤ, για στήριξη και ενίσχυση του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου στην Υγεία. Πάρα τις αναγκαίες προσαρμογές εξαιτίας της πανδημίας, τους ενδιαφέρει κυρίως η επόμενη μέρα. Για να δημιουργηθούν, στις στάχτες του συρρικνωμένου, διαλυμένου από τον οδοστρωτήρα της πανδημίας, ΕΣΥ,  επενδυτικές δυνατότητες για να ρεφάρει το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο, που θα εμφανιστεί ως σωτήρας.

Η κυβέρνηση ψάχνει εξιλαστήρια θύματα για να χρεώσει τη δικιά της αποτυχία για την διαχείριση της πανδημίας και την επανεμφάνιση των κρουσμάτων. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι για τη διασπορά του ιού στη Πάτρα και στην Αχαΐα, φταίνε οι υγειονομικοί που δεν θέλησαν να κάνουν το εμβόλιο, τη στιγμή που 25000 υγειονομικοί στη χώρα δεν έχουν εμβολιαστεί εξαιτίας των ελλείψεων σε εμβόλια! Ρίχνουν την ευθύνη στους υγειονομικούς για τη διασπορά στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα, για την αναβολή τακτικών χειρουργείων, ενώ στην πραγματικότητα η πολιτική τους έχει οδηγήσει σε διάλυση των υπηρεσιών υγείας μέσα από τις μετακινήσεις προσωπικού, το κλείσιμο  διαγνωστικών εργαστηρίων.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός της Πάτρας, γνωρίζει καλά πως για τις εικόνες συνωστισμού στα κέντρα υγείας, στο νοσοκομείο του Ρίου, για τα κρούσματα στα σχολεία όπου τα παιδιά μας στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο, φταίει για ακόμα μια φορά η πολιτική της κυβέρνησης που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι ποιος θα χρεωθεί τις απώλειες!

Η προκλητική παρουσία μάλιστα του υπουργού Προ.Πο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη πριν από λίγες μέρες στη πόλη, σε σύσκεψη για την εξάπλωση της πανδημίας, αποδεικνύει για ακόμη μία φορά πως σκοπεύει να διαχειριστεί η κυβέρνηση την κατάσταση. Με ακόμα ένα ακόμα αναποτελεσματικό οριζόντιο lockdown αν χρειαστεί, νέες απαγορεύσεις, τρομοκρατία και καταστολή σε όσους αγωνίζονται.

Ως εδώ με αυτή τη κατάσταση!

Δεν χρειάζεται να φτάσει ο κόμπος ο χτένι, να βιώσουμε νέες τραγικές καταστάσεις για να ξεσηκωθούμε. Η δυσαρέσκεια και η οργή πρέπει να μετατραπούν σε αγώνα. Η εγκληματική και επικίνδυνη μετατροπή των ήδη γονατισμένων από το δεύτερο κύμα νοσοκομείων και των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε εμβολιαστικά κέντρα, που αποκλείει την πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας τους ανθρώπους με χρόνια νοσήματα, να γίνει η αφορμή μαχητικού απεργιακού ξεσηκωμού.

Απαιτείται πολύμορφος αγώνας διαρκείας, με συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, απεργίες για να μπλοκαριστεί και να ανατραπεί η επικίνδυνη για υγειονομικούς και λαό κυβερνητική πολιτική. Είναι μονόδρομος η μαχητική ενωτική δράση όλων των αγωνιστικών ταξικών δυνάμενων για την ανατροπή των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Δεν αρκεί η καταγγελία και η συμβολίκη κινητοποίηση. Να συμβάλλουμε στη συνένωση όλων των αγωνών για υγεία, παιδεία, εργασία, ελευθερίες σε έναν ορμητικό χείμαρρο που θα μπλοκάρει την κυβερνητική επίθεση και θα επιβάλλει τις λαϊκές ανάγκες.

Με μαζικό κίνημα ανατροπής να επιβάλλουμε τις εργατικές-λαικές ανάγκες!

Δημόσια Δωρεάν υγεία για όλουςΝα οργανωθεί και να εξοπλισθεί άμεσα η δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία και στα κέντρα Υγείας. Να λειτουργήσει άμεσα το νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος για νοσηλεία Covid ασθενών. Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων στην υγεία. Ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ.

Κανένας εργαζόμενος στη δουλειά χωρίς μέτρα προστασίας. Ειδικές άδειες σε όλα τα μέλη ευπαθών ομάδων και στους συνοικούντες. Να πληρώσει η εργοδοσία για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων ασφαλείας, και ειδικά στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Να σταματήσει το αίσχος του στοιβάγματος των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αύξηση των δρομολογίων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μείωση των μαθητών ανά τάξη, άνοιγμα όλων των σχολείων και σχολών με προυπόθεση όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Προγράμμα μαζικού δωρεάν εμβολιασμού για όλο το λαό. Ενημέρωση όλου του πληθυσμού για τον εθελοντικό εμβολιασμό όλων. Nα σπάσουν τώρα οι πατέντες των πολυεθνικών, για μαζική παραγωγή και δωρεάν διακίνηση των εμβολίων με βάση τις λαϊκές ανάγκες. Διαφάνεια και εργατικός-κοινωνικός έλεγχος στις προμήθειες-συμβάσεις των εμβολίων, το κόστος παραγωγής και προμήθειας τους.

Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και υποχρεωτική ένταξη του συνόλου των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο του εμβολιασμού, την παρακολούθηση των τυχόν παρενεργειών και την περίθαλψης της γενικής νοσηρότητας.

Έκτακτη φορολογία στο κεφάλαιο και στο συσσωρευμένο πλούτο για τη χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας και των κοινωνικών αναγκών.”

Πηγή: patrastimes.gr