Εν αναμονή της ψήφισης του νομοσχεδίου που φέρνει σημαντικές αλλαγές στην εισαγωγή στα πανεπιστήμια, αλλά και την ενίσχυση της ασφάλειάς τους, η πολιτική ηγεσία βρίσκεται σε πυρετό παραγωγής νομοθετικού έργου, που θα φέρει ανατροπές ακόμα και στη διενέργεια των φοιτητικών εκλογών.

Εφαρμόζοντας τις θέσεις που είχε παρουσιάσει η Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξή της (ΣΚΑΪ 100,3) ανέφερε ότι σε επόμενο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται ρύθμιση για ενιαίο ψηφοδέλτιο στις φοιτητικές εκλογές. Πρόκειται για δέσμευση και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σε παλαιότερες δηλώσεις του, ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, είχε αναφέρει ότι η θέση του κόμματός του είναι η πλήρης αποκομματικοποίηση του πανεπιστημίου, στην οποία είχε συμφωνήσει και η «γαλάζια» Νεολαία της ΔΑΠ.

Κι ενώ η παραπάνω ρύθμιση αναμένεται να συμπεριληφθεί σε επόμενο νομοθέτημα που αφορά νομο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, το τρέχον σχέδιο νόμου που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σχετικά με τις Πανελλαδικές και τη σύσταση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις.

Με νέα τοποθέτησή της επί του νομοσχεδίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων ΔΕΠ (ΠΟΣΔΕΠ) επανέλαβε τη θέση της για την ανάγκη να ενισχυθεί η φύλαξη των πανεπιστημίων, αλλά και την αντίθεσή της στο να εποπτεύεται το εν λόγω σώμα από την ΕΛ.ΑΣ. «Το σώμα φύλαξης θα πρέπει να λειτουργεί αποτρεπτικά και θα παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα με βάση επιχειρησιακά σχέδια και κανόνες που θα εκπονηθούν σε συνεργασία των ΑΕΙ με τις αρμόδιες δημόσιες αρχές. Το ειδικό σώμα φύλαξης θα πρέπει να εποπτεύεται από τον πρύτανη και όχι από την ΕΛ.ΑΣ.», ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους.

Αναφορικά με τις αλλαγές στις Πανελλαδικές, αν και συμφωνούν με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τις επιπτώσεις που θα έχει στα περιφερειακά ιδρύματα, ενώ επιφυλάξεις διατηρούν τόσο για τη ρύθμιση σχετικά με το ανώτατο όριο φοίτησης όσο και τη μείωση του αριθμού των εισακτέων.

Πηγή: patrastimes.gr