Στην Ελλάδα από τις 27 Δεκεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί 290.947 εμβολιασμοί ενώ για τον Φεβρουάριο έχουν προγραμματιστεί 450.000 ραντεβού – Αμφιβολίες για την δυνατότητα της AstraZeneca να ανταποκριθεί στο β’ τρίμηνο του 2020.

 Μία περίοδο ομαλότητας περνούν οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την AstraZeneca μετά τη «σύγκρουση» των δύο πλευρών για τις παραδόσεις των εμβολίων και την αλλαγή στάσης της εταιρείας ως προς τα συμφωνηθέντα.

Η πρόεδρος της ΚομισιόνΟύρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σε συνέντευξή της σε ανταποκριτές ευρωπαϊκών εφημερίδων σημειώνει πως πλέον υπάρχει καλή συνεργασία με την εταιρεία, εκφράζοντας ωστόσο ανησυχίες για το κατά πόσο θα μπορεί η AstraZeneca θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Τόνισε, επίσης, ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει μια λογική εξήγηση για τις καθυστερήσεις» και ότι «η Ευρώπη ζητά διαφάνεια σχετικά με το τι έχει παραχθεί, τι έχει εξαχθεί και τι υπάρχει στις αποθήκες». Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτίμησε, πάντως, ότι «με την AstraZeneca, τα χειρότερα πέρασαν και είναι σίγουρα θετικό το ότι η εταιρία έδειξε βούληση να επιταχύνει την παράδοση εμβολίων».

von-der-lyen-5

Η πρόεδρος της Κομισιόν τονίζει δε, σύμφωνα με την Καθημερινή, πως στις 7 Φεβρουαρίου θα γίνουν οι πρώτες παραδόσεις των εμβολίων της AstraZeneca με 3,2 εκατομμύρια δόσεις. Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δηλώνει ότι η Κομισιόν παραμένει πιστή στον στόχο του 70% για τον εμβολιασμό των Ευρωπαίων εντός του καλοκαιριού συμπληρώνοντας πως μέχρι τώρα στα κράτη-μέλη έχουν παραδοθεί 18 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, τον Φεβρουάριο θα προστεθούν άλλα 33 εκατομμύρια και τον Μάρτιο άλλα 55 εκατομμύρια δόσεις.

Σύμφωνα με την πρόβλεψή της, το δεύτερο τρίμηνο του έτους θα παραδοθούν, συνολικά, 300 εκατομμύρια δόσεις από τις τρεις εταιρείες που έχουν ήδη λάβει το «πράσινο φως» για το εμβόλιό τους. Αν, τέλος, οι εταιρείες Johnson &Johnson και Curevac λάβουν την αναγκαία έγκριση από τις αρμόδιες αρχές, θα προστεθούν άλλα 80 εκατομμύρια δόσεις.

Το ΕΣΥ υπό πίεση: Ελπίδα οι 300.000 εμβολιασμένοι

Την ίδια ώρα με αγωνία για το αν ελεγχθεί ή και αποφευχθεί το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η οποία όμως εναλλάσσεται και με συγκρατημένη αισιοδοξία για τις παραλαβές εμβολίων που έχουν δρομολογηθεί στη χώρα μας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, πορεύονται οι αρμόδιοι και ξεδιπλώνουν τα επιχειρησιακά σχέδια για τη διαχείριση της επιδημίας, στο ΕΣΥ και στην εκστρατεία εμβολιασμού «Ελευθερία».

meth_william_main

Συνολικά από τις 27 Δεκεμβρίου 2020 έχουν πραγματοποιηθεί 290.947 εμβολιασμοί, με το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης να ανέρχεται σε 2,75%. Για τον Φεβρουάριο έχουν προγραμματιστεί 450.000 ραντεβού, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο μήνας αυτός αναμένεται να αποτελέσει τον βασικό μήνα προετοιμασίας των υγειονομικών δομών για την υλοποίηση των μαζικών εμβολιασμών των πολιτών κατά του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, αναμένεται να προστεθούν 300 Εμβολιαστικά Κέντρα σε δομές ΠΦΥ καθώς και τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα μαζικού εμβολιασμού, που θα βρίσκονται στον εκθεσιακό χώρο Helexpo της Αθήνας καθώς και στον αντίστοιχο που πραγματοποιείται η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Σε αυτά θα μπορούν να γίνονται έως 20.000 εμβολιασμούς την ημέρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Θεμιστοκλέους για τη διαδικασία παραλαβής εμβολίων, η Ελλάδα έλαβε χθες από τις Pfizer/ BioNTech άλλες 90.000 δόσεις, ενώ η Astrazeneca/Πανεπιστήμιο Οξφόρδης θα παραδώσει ως τον Μάρτιο επιπλέον 212.000 δόσεις, εκτός από τις 740.000 δόσεις που έχουν συμφωνηθεί. Συνεπώς, το πρώτο τρίμηνο του έτους η χώρα θα έχει παραλάβει 1,415 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από την Pfizer, 240.000 δόσεις από την εταιρεία Moderna και 952.000 από την Astrazeneca/Πανεπιστήμιο Οξφόρδης. Επίσης, η εταιρεία Johnson and Johnson ενημέρωσε ότι θα παραδώσει στην Ελλάδα 1,3 εκατομμύρια δόσεις για το β’ τρίμηνο του έτους.

Πηγή: patrastimes.gr