Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο EMBO Molecular Medicine παρέχει τις πρώτες ενδείξεις ότι μια πρωτεΐνη που λέγεται BAM15 και λειτουργεί σαν διακόπτης που οδηγεί σε αύξηση των θερμίδων που καίει ο οργανισμός θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα αποτελεσματικό φάρμακο για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και σχετικών παθήσεων.

Η παχυσαρκία επηρεάζει περισσότερους από 650 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και δημιουργεί έναν σοβαρό αριθμό επικίνδυνων για την υγεία παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές νόσοι και πάνω από 12 θανατηφόρους καρκίνους. Το παγκόσμιο κόστος για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και των σχετικών με αυτήν ασθενειών ξεπερνά, μάλιστα, τα 150 δις δολάρια ετησίως.

«Παρόλα αυτά, μόνο λίγα είναι τα φάρμακα που έχουν λάβει μέχρι σήμερα έγκριση από τον Εθνικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και οι άνθρωποι που παίρνουν αυτά τα φάρμακα σπάνια επιτυγχάνουν μακροχρόνια απώλεια βάρους», επισημαίνει ο John Kirwan, εκτελεστικός διευθυντής του Βιοϊατρικού Ερευνητικού Κέντρου Pennington στη Λουιζιάνα και συνεχίζει:

«Ο περιορισμός της επιδημίας της παχυσαρκίας απαιτεί νέες, πιο αποτελεσματικές φαρμακευτικές αγωγές. Η μελέτη αυτή αντιπροσωπεύει ένα πολύ ελπιδοφόρο βήμα στην ερευνητική διαδικασία και ελπίζουμε ότι στο, όχι και τόσο μακρινό, μέλλον, η BAM15 ή σχετικές ενώσεις θα εξελιχθούν σε κλινική ανάπτυξη φαρμάκων και θα αποτελέσουν μια βιώσιμη θεραπευτική επιλογή για τους πάσχοντες από παχυσαρκία».

Η BAM15 διαφέρει από τις υπάρχουσες φαρμακευτικές αγωγές διαχείρισης του βάρους, οι οποίες λειτουργούν κυρίως μειώνοντας την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνει ένα άτομο ή τις θερμίδες που απορροφά το σώμα. Αντίθετα, η BAM15 λειτουργεί κάνοντας τα μιτοχόνδρια, τις μονάδες παραγωγής ενέργειας των κυττάρων, λιγότερο αποδοτικά, με αποτέλεσμα να καίνε περισσότερη ενέργεια.

Σε αυτή τη νέα μελέτη, οι επιστήμονες της Βιοϊατρικής του Pennington Biomedical δείχνουν για πρώτη φορά ότι τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε η BAM15 είναι ανθεκτικά στην αύξηση του βάρους, μέσω της καύσης περισσότερων θερμίδων σε σχέση με τα υπόλοιπα τρωκτικά τα οποία δεν έλαβαν τη θεραπεία.

Άλλα οφέλη της BAM15 περιλαμβάνουν:

  • Τη μείωση των επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, ανεξάρτητα από την απώλεια βάρους.
  • Τη βελτίωση της ευαισθησίας των σκελετικών μυών στις επιδράσεις της ινσουλίνης. Η αντίσταση των σκελετικών μυών στην ινσουλίνη είναι βασικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.
  • Τη μείωση της συνολικής συσσώρευσης λίπους, μέσω του περιορισμού της συγκέντρωσης του λίπους στο ήπαρ, τα νεφρά και το αίμα. Η υπερβολική συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, τα νεφρά και το αίμα του ανθρώπου μπορεί να βλάψει τα όργανα και να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις.

Οι ερευνητές πιστεύουν, τέλος, ότι η BAM15 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία διάφορων παθήσεων, όπως ο διαβήτης, η λιπώδης νόσος του ήπατος και κάποιες μορφές καρκίνου.
ygeiamou.gr

Πηγή: patrastimes.gr