Φορο-σόκ αναμένεται να υποστούν το… 2021 εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι δεν θα καταφέρουν να πραγματοποιήσουν φέτος ηλεκτρονικές δαπάνες που να αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 30% του εισοδήματός τους.

Μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι δεν συγκεντρώσουν το πλαφόν αποδείξεων 30% και έχουν μικρομεσαία, μεσαία και υψηλά εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και ενοίκια, με ηλικία κάτω των 70 ετών και κατοικούν σε χωριά άνω των 500 κατοίκων ή σε νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.100 κατοίκους ή σε χαρακτηρισμένες τουριστικές περιοχές με μικρότερο αριθμό κατοίκων.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει ότι το πλαφόν του 30% για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές θα ισχύσει κανονικά φέτος, ασχέτως της νέας πραγματικότητας του κορωνοϊού, που… μοιραία φέρνει τον περιορισμό των μετακινήσεων και των συναλλαγών για αγορές αγαθών και υπηρεσιών. Στόχος είναι να πραγματοποιηθούν όσο γίνεται περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές και να έρθουν στο… φως «κρυμμένα» εισοδήματα επαγγελματιών, με κίνητρο για τους καταναλωτές την αποφυγή πρόσθετης φορολόγησης. Σημειώνεται ότι, πέρυσι, πάνω από 100.000 φορολογούμενοι πλήρωσαν έξτρα φόρους €26 εκατ., γιατί το 2018 δεν «έπιασαν» το απαιτούμενο ύψος δαπανών με ηλεκτρονικές πληρωμές.

Ποιες δαπάνες υπολογίζονται

Ο υπολογισμός του πραγματικού εισοδήματος επί του οποίου «χτίζεται» το 30% των ελάχιστων δαπανών με κάρτες ή e-banking δεν λαμβάνει υπόψη τα ποσά που καταβάλλονται για δόσεις στεγαστικών δανείων, ενοικίων, ΕΝΦΙΑ και τελών κυκλοφορίας.

Σε περίπτωση που οι καταβληθείσες δαπάνες για φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, δάνεια και ενοίκια, υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος, το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών περιορίζεται στο 20%. Το ανώτατο ύψος δαπάνης δεν μπορεί να ξεπερνά τα €21.000 (αντιστοιχεί σε ανώτατο εισόδημα έως €70.000), ασχέτως αν κάποιος έχει υψηλότερο ποσό. Αυτό σημαίνει ότι ένας «πλούσιος» φορολογούμενος με εισόδημα €100.000 δεν χρειάζεται να πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές πληρωμές €30.000 αλλά το ανώτατο όριο των €21.000. Επιπλέον, σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, το όριο δαπανών για φορολογούμενο που έχει κατασχεμένους λογαριασμούς δεν πρέπει να ξεπερνά τα €5.000.

Παρά την οικονομική στενότητα, ολοένα και περισσότεροι φορολογούμενοι που δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις πρέπει να συναλλάσσονται μέσω καρτών ή e-banking για όλες τις αγορές αγαθών, τη λήψη υπηρεσιών και την πληρωμή λογαριασμών δημόσιων και ιδιωτικών παρόχων (ρεύμα, τηλεφωνία, ύδρευση, ασφάλιστρα κ.λπ.), για να μη βρεθούν προ αρνητικών εκπλήξεων.

Ποια εισοδήματα (δεν) λαμβάνονται υπ’ όψιν

Στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνονται το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης και το ποσό της διατροφής που δίδεται στον/στη διαζευγμένο/-η σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ή/και σε εξαρτώμενο τέκνο, εφόσον καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Το… παράδοξο είναι ότι οι φορολογούμενοι ηλικίας άνω των 70 ετών δεν υπόκεινται στην υποχρέωση πραγματοποίησης ηλεκτρονικών συναλλαγών που να αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματός τους, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Επιπλέον, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικά το 30% των δαπανών που αντιστοιχεί στο προσωπικό εισόδημα (Ε1) και όχι στις επαγγελματικές δαπάνες που δηλώνονται στο Ε3.

Όποιος δεν πραγματοποιήσει ηλεκτρονικά το ελάχιστο όριο δαπανών, τότε για κάθε ευρώ απόκλισης από το ελάχιστο ποσό θα επιβαρύνεται με συντελεστή 22%, πέραν του φόρου που αντιστοιχεί στην κλίμακα εισοδήματος στην οποία ανήκει (βλ. παράδειγμα). Συνεπώς, υπάρχει ο κίνδυνος για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους να πληρώσουν… τσάμπα φόρο, χάνοντας όλα τα οφέλη της μείωσης των συντελεστών της φορολογίας εισοδήματος, της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ.

Ποιοι εξαιρούνται από τις e-αποδείξεις

1. Φορολογούμενοι άνω των 70 ετών.

2. Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

3. Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.

4. Φορολογικοί κάτοικοι της ΕΕ ή του ΕΟΧ, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.

5. Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.

6. Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

7. Oι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.

8. Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικές περιοχές.

9. Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

10. Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).

11. Όσοι διαμένουν σε οίκους ευγηρίας και σε ψυχιατρικά καταστήματα.

12. Οι φυλακισμένοι.

Παράδειγμα 1ο

Έστω ζευγάρι συνταξιούχων του Δημοσίου με ηλικία 67 και 65 ετών ή μισθωτών του ιδιωτικού τομέα (ηλικίας 52 και 50 ετών) που κατοικούν στην Αθήνα ή σε χωριό με πληθυσμό 501 κατοίκων και έχουν ετήσια εισοδήματα €15.000 και €13.000 αντίστοιχα. Οι δύο φορολογούμενοι πρέπει να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικές δαπάνες €4.500 και €3.900 αντίστοιχα (30% του εισοδήματος). Τα ζευγάρια πληρώνουν ετησίως €8.000 για δόσεις στεγαστικού δανείου, οι οποίες όμως δεν αναγνωρίζονται. Άρα από το συνολικό εισόδημα των €28.000 θα τους απομείνει μετά την αφαίρεση των δόσεων €20.000 και από αυτά πρέπει να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικές συναλλαγές, τουλάχιστον €8.400. Αν συγκεντρώσουν €3.500 και €3.000 αντίστοιχα, τότε θα προκύψει φόρος €220 για τη διαφορά των €1.000 για τον ένα συνταξιούχο ή μισθωτό και €198 για τον δεύτερο.

Παράδειγμα 2ο

Έστω συνταξιούχος 73 ετών με εισόδημα από συντάξεις και ενοίκια €20.000 και με σύζυγο συνταξιούχο ηλικίας 71 ετών και ετήσιο εισόδημα €15.000. Το συγκεκριμένο ζευγάρι δεν υποχρεούται να διενεργήσει ηλεκτρονικές συναλλαγές και δεν επιβαρύνεται φορολογικά σε κάθε περίπτωση!

Πηγή: Παρασκήνιο

Πηγή: patrastimes.gr