Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από τους φορολογούμενους.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι χθες, 16/08, περίπου δυο εκατομμύρια πολίτες δεν είχαν ακόμη υποβάλλει το Ε1 τους. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί οριστικά περίπου 4.568.000 δηλώσεις εκ των 6.440.000 που αναμένονται «παραδοσιακά»:

Φορολογικές δηλώσεις: Η παράταση και οι δυο πρώτες δόσεις
Για τις φορολογικές δηλώσεις δόθηκε παράταση μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι όσοι έκαναν τη δήλωσή τους εντός Αυγούστου ήταν υποχρεωμένοι να πληρώσουν τις δυο πρώτες δόσεις (Ιουλίου και Αυγούστου) μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα.

Πλέον, η καταβολή των δυο πρώτων μηνιαίων δόσεων (Ιουλίου και Αυγούστου) του οφειλόμενου φόρου πρέπει να γίνει μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου. Το υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε ότι η παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν, αλλά και για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι πολίτες, οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί, εξαντλώντας κάθε χρονικό περιθώριο παράτασης, δεδομένης της επερχόμενης έκδοσης των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ εντός του μηνός Σεπτεμβρίου.

Τι ισχύει με την έκπτωση του 3%
Όσοι πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο που προκύπτει από τη φορολογική τους δήλωση θα έχουν έκπτωση 3% στο συνολικό ποσό. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υποβάλλουν τη δήλωσή τους το αργότερο μέχρι τις 27 Αυγούστου καθώς και να πληρώσουν όλο τον φόρο μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Η διαδικασία για την πληρωμή του φόρου με έκπτωση είναι ιδιαίτερα εύκολη. Οταν ο φορολογούμενος, ή το λογιστικό γραφείο με το οποίο συνεργάζεται, υποβάλλει οριστικά τη φορολογική δήλωση και εκδώσει το εκκαθαριστικό, θα πρέπει να εστιάσει στην ταυτότητα οφειλής.

Συγκεκριμένα, στον πίνακα όπου παρουσιάζεται η συγκεντρωτική εικόνα ατομικών ανοικτών οφειλών εκτός ρύθμισης, θα πρέπει να πατήσει στο πεδίο «Έκδοση ταυτότητας οφειλής». Θα ανοίξει, τότε, ένα νέο παράθυρο και σε ένα από τα πεδία θα αναγράφεται μια ξεχωριστή ταυτότητα οφειλής στην οποία έχει υπολογιστεί η έκπτωση του 3%. Δίπλα υπάρχει η ρητή αναφορά ότι η πληρωμή του μειωμένου ποσού θα γίνεται δεκτή μέχρι την τελευταία εργάσιμη του Αυγούστου.

Πηγή: patrastimes.gr