Τραγική είναι η εικόνα που περιγράφουν για τις φωτιές στην Εύβοια που συνεχίζουν να καίνε ανεξέλεγκτες, τόσο ο αντδήμαρχος Μαντουδίου, όσο και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας.

Χίλια σπίτια καμένα μόνο στο Δήμο Μαντουδίου

Για χίλια σπίτια καμένα μόνο στο Δήμο Μαντουδίου έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος της περιοχής Γιώργος Σταμούλος. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στον Δήμο Μαντουδίου έχουν καεί 450.000 στρέμματα.

Η φωτιά μπήκε μέσα σε όλους τους οικισμούς, εκτός από το Μαντούδι και το Προκόπι. Τα καμένα σπίτια είναι 1000 μόνο στον Δήμο μας». Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος, αυτό που επείγει τώρα είναι η αποκατάσταση και η στήριξη των πολιτών από το κράτος, ενώ σημείωσε πως οι άνθρωποι δεν έχουν που να μείνουν.

Φάνης Σπανός: Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Εύβοια

Μιλώντας στο MEGA ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ανέφερε: «Δεν είναι αναζωπυρώσεις. Ό,τι δεν έχει φτάσει θάλασσα καίει ακόμα. Δεν επιχειρούν εναέρια μέσα. Όταν πια αποφασίστηκε να έχουμε έναν αξιοπρεπή αριθμό εναέριων μέσων, είναι τόσο ο καπνός που δεν μπορούν να επιχειρήσουν οι άνθρωποι. Αρτεμίσιο, Καματριάδες, Ελληνικά. Οι επίγειες δυνάμεις είναι πενιχρές, ελάχιστες».

«Αν δεν έχουμε ρίψεις θα έχουμε πολλή δουλειά για πολλές μέρες»

Ο Γιάννης Κοντζιάς, ανέφερε συγκεκριμένα: «Άμεσος κίνδυνος δεν υπάρχει για τις ζωές των ανθρώπων. Το Αρτεμίσιο έχει καταστραφεί, δεν υπάρχει πια καύσιμη ύλη. Έχουν πάει δυνάμεις, ετοιμάζουμε επιχείρηση από το Πευκί να φύγει κόσμος να πάει να καταλύσει σε ξενοδοχεία.

5356035

Στο Αρτεμίσιο έχουμε εστίες που προσπαθούμε να κατασβέσουμε. Γιατί υπάρχει κίνδυνος σήμερα, υπάρχει εστία κοντά στην Ιστιαία. Νομίζω ότι έχουμε πολλή δουλειά ακόμα, γιατί υπάρχει αυξημένος κίνδυνος. Αν δεν έχουμε ρίψεις κοντά στο Πευκί και στην Ιστιαία, θα έχουμε πολλή δουλειά για πολλές μέρες ακόμα.

Προσπαθούμε συνέχεια να εξασφαλίσουμε καταλύματα κυρίως στα Λουτρά της Αιδηψού που έχουν υποδομές και να παραμείνουν όσο χρειαστεί. Κανονίζουμε μεταφορά 200 δημοτών προς τα Λουτρά της Αιδηψού τις επόμενες ώρες.

Είναι εικόνες ξεριζωμού. Κανείς δεν περίμενε ότι θα βρισκόταν σε τέτοια θέση. Το μόνο που ζητάω είναι συμπαράσταση από την Πολιτεία. Ζητώ κουράγιο από τους Δημότες που έχουν να δώσουν αγώνα ακόμα και στην κατάσβεση και στην αποκατάσταση που μπορεί να πάρει δεκαετίες».

5356036

Οι μάχες που δόθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας

Περιφερειακά από το Πευκί, λίγα μέτρα από τα σπίτια στο Αρτεμίσιο και το Καστρί, δόθηκαν μάχες όταν οι φλόγες πλησίασαν τα χωριά όχι μία αλλά πολλές φορές μέσα στη νύχτα.

Στις Γούβες ολονυκτία η μάχη όταν οι φλόγες απειλούσαν να κάψουν το χωριό.  Αγριοβότανο και Ελληνικά δεν γλίτωσαν το νυχτερινό χτυποκάρδι. Οι αναζωπυρώσεις, χωρίς ισχυρούς ανέμους, δημιούργησαν νέα μέτωπα, νέες απειλές, νέες νυχτερινές επεμβάσεις.

Σε Γερακίου και Γαλατσώνα, ολονύχτιο κυνήγι με τις φλόγες καθώς τύλιξαν τα χωριά και υπήρξε κίνδυνος εγκλωβισμού εθελοντών και πυροσβεστών. Μπόρεσαν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια. Μέχρι τις πρωινές ώρες στην Μονοκαρυά η προσπάθεια συνεχίζεται για να μην φτάσει η φωτιά στη Ιστιαία. Από την ώρα που σταμάτησαν τα εναέρια μέσα, χθες το βράδυ, απειλήθηκε πολλές φορές αλλά άντεξε με τη βοήθεια του ανάγλυφου του εδάφους και των ζωνών που είχαν δημιουργηθεί κατά μήκος του ρέματος.

Καματριάδες και Γαλατσάδες είναι τα δύο χωριά που δείχνουν να μπαίνουν στις προτεραιότητες των δυνάμεων καταστολής και από σήμερα το πρωί να επιχειρήσουν εκεί κατά προτεραιότητα τα εναέρια μέσα. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής που είναι στην Β. Εύβοια, «αν περάσει από κει η φωτιά θα βρεθεί μέσα σε ένα συμπαγές δάσος το οποίο είναι δύσκολο να σβήσει και εν τέλει θα φτάσει πάνω από τα Ήλια και την Αιδηψό». Μάλιστα σημειώνουν πως «η δημιουργία περιμετρικά των χωριών ακόμη και πρόχειρων αντιπυρικών ζωνών τις τελευταίες ώρες απέτρεψε σε μεγάλο βαθμό την επέκταση των ζημιών μέσα σε κατοικημένες περιοχές».

Έχουν καεί περίπου 460.000 στρέμματα στην Εύβοια

Μεγάλη είναι η οικολογική καταστροφή που έχει προκύψει από τις φωτιές σε όλη τη χώρα. Όπως προκύπτει από την ανάλυση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, έως το μεσημέρι της Κυριακής (08/08) κάηκαν περίπου 460.000 στρέμματα στην Εύβοια, 80.000 στρέμματα στην Αττική και 110.000 στρέμματα στη Λακωνία, ανεβάζοντας το σύνολο των καμένων εκτάσεων σε τουλάχιστον 650.000 στρέμματα.

Με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές στην Εύβοια συνεχίζουν να καίνε, η παραπάνω εκτίμηση είναι πολύ πιθανό να μεταβληθεί τις επόμενες ημέρες.

Ενδεικτικό της καταστροφής είναι πως ο ευρωπαϊκός περιβαλλοντικός δορυφόρος Sentinel-2 κατέγραψε εικόνες υψηλής ανάλυσης από τις καμένες περιοχές σε Εύβοια, Αττική και Λακωνία, βοηθούμενος από τις ανέφελες συνθήκες που επικράτησαν στη χώρα.

Πηγή: patrastimes.gr