Με τις ισχυρές φλόγες εξακολουθούν να παλεύουν οι αρχές στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς μαίνεται η δυνατή φωτιά στην Ηλεία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες η περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας έχει μείνει χωρίς ρεύμα.

Δυστυχώς πολλές περιουσίες έχουν παραδοθεί στις φλόγες μέσα στις πολλές εστίες φωτιάς σε αυτό το τεράστιο μέτωπο.

Σπίτι φλέγεται στο Πελόπιο

«Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα επιχειρούν σε απόσταση μόλις δύο χιλιόμετρων από την Αρχαία Ολυμπία και μαζί με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσουν την φωτιά μακριά από την πόλη».

Με αυτά τα λόγια περιγράφει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Χάρης Σπηλιόπουλος, τα όσα διαδραματίζονται στην Αρχαία Ολυμπία, λόγω της φωτιάς.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει, «η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη σε όλο τον δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας και ένα άλλο μέτωπο της φωτιάς ‘ανεβαίνει’ προς τις κοινότητες».

Επίσης, ο Χάρης Σπηλιόπουλος ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «καταφέραμε να εκκενώσουμε άμεσα την Αρχαία Ολυμπία, όπως και τα ξενοδοχεία στα οποία διέμεναν τουρίστες».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Patrisnews λεωφορεία μεταβαίνουν αυτή τη στιγμή στην Αρχαία Ολυμπία ,ώστε να παραλάβουν τους πολίτες που δεν διαθέτουν δικούς τους όχημα, ώστε να εκκενωθούν σε ασφαλή απόσταση

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να φταίξουν ένα κλοιό προστασίας γύρω από την Αρχαία Ολυμπία. Όλες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και πολιτικής προστασίας των δήμων καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που έχουν φτιάξει τον κλοιό γύρω από την Ολυμπία αποτελούνται από πάνω από 100 πυροσβέστες ,40 οχήματα και εναέρια μεσα που αποτελούνται από ελικόπτερα ερικσόν το ρωσικό  beriev και από πλήθος οχημάτων πολιτικής προστασίας δήμων από όλες τις περιοχές της Ηλείας

Φωτιά πίσω από τον Κρόνιο λοφο

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχαν εγκλωβισμένα άτομα στο Οινοποιείο Ολύμπια Γη στο Κοσκινά Αρχαίας Ολυμπίας από τη φωτιά αλλά χάρις τις γρήγορες προσπάθειες της πυροσβεστικής τώρα βρίσκονται ασφαλείς

Η φωτιά πλησιάζει επικίνδυνα τον Κρόνιο λόφο που είχε υποστεί σημαντικές ζημιές από τις πυρκαγιές του 2007

Οι εικόνες από τον δορυφόρο δείχνουν το μέγεθος της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Δορυφορική εικόνα των εκτιμώμενων θερμικών στιγμάτων (hot spots) απο τους δορυφόρους Suomi NPP και NOAA-20 της πυρκαγιάς στην Αρχαία Ολυμπία, Ηλείας την Τετάρτη 04/08.

Νωρίτερα, στάλθηκε μήνυμα από την υπηρεσία 112 της Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να εκκενωθεί ο οικισμός της Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς η φωτιά κατευθυνόταν επικίνδυνα προς την περιοχή.

Δείτε το μήνυμα:

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η κυκλοφορία στην εθνική οδό Τρίπολης-Πύργου έχει διακοπεί. Στη περιοχή της Καυκανιάς, η φωτιά έχει περικυκλώσει το χωριό και έχει προκαλέσει καταστροφές σε σπίτια.

Οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση και κάνουν έκκληση για να σταλούν ενισχύσεις.

Στο χωριό Πλάτανο έχει καταφτάσει η Πολιτική Προστασία του δήμου Ήλιδας, καθώς η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη. Σύσσωμη η Πολιτική Προστασία του δήμου Πύργου βρίσκεται στο Πελόπιο από την πρώτη στιγμή που οι φλόγες πλησίασαν το χωριό. Με τρείς υδροφόρες και ένα μηχάνημα JCB, οι δυνάμεις της στηρίζουν το έργο της πυρόσβεσης.

Η φωτιά βρίσκεται μία ανάσα μακριά από την Αρχαία Ολυμπία.

Κινδυνεύουν οι οι τοπικές κοινότητες Καυκανιάς, Πλατάνου και Πελοπίου,  σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλο, ενώ πολλοί κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν τα χειρότερα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά απειλεί το χωριό Κοσκινά, ενώ μονάδα της ΕΜΑΚ κινείται από την Πάτρα προς την Αρχαία Ολυμπία για να ενισχύσει τις τοπικές δυνάμεις.

Η φωτιά αυτή την ώρα παραμένει ισχυρή, βρίσκεται πίσω από τον Κρόνιο λόφο και πλησιάζει επικίνδυνα προς το χωριό Λιναριά, το οποίο έχει ήδη εκκενωθεί, ενώ οι φλόγες βρίσκονται 1 χιλιόμετρο μακριά από την Αρχαία Ολυμπία και τον αρχαιολογικό χώρο, όπου βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις.

Εκκενώθηκε το Κέντρο Υγείας στην Αρχαία Ολυμπία

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της φωτιάς, το Κέντρο Υγείας της Αρχαίας Ολυμπίας εκκενώθηκε και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου, όπως δήλωσε ο Γιάννης Καρβέλης, διοικητής της 6ης ΥΠΕ

Πηγή: patrastimes.gr