Δήλωση της Θεανώς Φωτίου, αναπληρώτριας τομεάρχη για την Κοινωνική Αλληλεγγύη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Νότιου Τομέα Αθήνας.

Αναλυτικά:

«Τo πρόγραμμα των vouchers για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς παραπαίει από την ανικανότητα της κυβέρνησης. Κινδυνεύουν με αποκλεισμό χιλιάδες παιδιά.

  • Σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες γονείς δεν μπορούν ακόμα να κάνουν την αίτησή τους (τα κατάφεραν λιγότεροι από 1000 μέχρι στιγμής) γιατί η ηλεκτρονική πλατφόρμα δυσλειτουργεί και μέρα παρά μέρα δημοσιεύουν τροποποιήσεις της προκήρυξης για να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις.

Πέρυσι τέτοια εποχή, στις 12 Ιουλίου, του 2019, είχαν βγει τα οριστικά αποτελέσματα για 155.000 παιδιά.

  • Σήμερα δεν έχουν επιλέξει ακόμη τους δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αφού δεν έχουν καν δημοσιεύσει την πρόσκληση. Συζητούν μάλιστα να αναθέσουν την επιλογή τους σε ιδιωτική εταιρεία και όχι στην ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης), που υλοποιεί το πρόγραμμα από τη δημιουργία του, εδώ και 10 χρόνια.

Πέρυσι, η  ΕΕΤΑΑ είχε επιλέξει τους σταθμούς πριν καν ξεκινήσουν οι αιτήσεις των γονιών.

  • Σήμερα μείωσαν τις θέσεις που μπορεί  να διαθέσει ένας βρεφονηπιακός σταθμός (δημοτικός ή ιδιωτικός) για vouchers στο 70% των θέσεων που έχει. Δηλαδή, στις 100 θέσεις, διαθέτει για vouchers έως 70.

Πέρυσι, οι  σταθμοί  μπορούσαν να διαθέσουν για τα vouchers μέχρι και το 110% της δυναμικότητάς τους.

Συνεπώς φέτος οι μάνες, άνεργες και εργαζόμενες, δεν θα μπορούν να ενεργοποιήσουν  το voucher και θα κληθούν, από το χαμηλό τους εισόδημα, να πληρώσουν τη θέση του παιδιού τους στον βρεφονηπιακό σταθμό.

  • Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι αν καταφέρουν οι γονείς να πάρουν  voucher στα τέλη Αυγούστου, δεν θα ξέρουν σε ποιο σταθμό να πάνε και αν θα βρουν θέση. Είναι  βέβαιο ότι χιλιάδες παιδιά δεν θα φιλοξενηθούν δωρεάν φέτος σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
  • Πέρυσι, πέντε μέρες μετά τις εκλογές, που βγήκαν τα οριστικά αποτελέσματα του προγράμματος, Πρωθυπουργός και -Υπουργοί αλληλοσυγχαίρονταν γιατί 155.000 παιδιά πήραν vouchers. Φέτος να δούμε ποιος και σε ποιον θα δώσει συγχαρητήρια για το απίστευτο μπάχαλο!»

Πηγή: patrastimes.gr