Αρκετές είναι οι επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης που καλούνται να πληρώσουν λογαριασμούς «φωτιά» – παρά την αναστολή λειτουργίας τους – έως και 1.100 ευρώ για το τελευταίο τρίμηνο. Αν αναλογιστεί κανείς πως το αντίστοιχο ποσό αφορούσε και την περίοδο της προηγούμενης καραντίνας, τότε το ποσό που προκύπτει είναι το διπλάσιο, για ένα κατάστημα που δεν έχει έσοδα λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Οι επαγγελματίες είχαν εκμεταλλευτεί την τρίμηνη ευνοϊκή ρύθμιση της ΕΥΔΑΠ για καταβολή ενός συγκεκριμένου ποσού ανεξαρτήτως κατανάλωσης, ωστόσο με το κλείσιμο των καταστημάτων δεν υπήρχε ειδική μέριμνα για τους λογαριασμούς του νερού.

Έτσι, καλούνται να πληρώσουν εκατοντάδες ευρώ για ελάχιστη ή και μηδενική κατανάλωση που έχουν στα μαγαζιά τους.

Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων εστίασης, δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή και έχουν «κλειστό» συμβόλαιο με την ΕΥΔΑΠ, με αποτέλεσμα να καλούνται πληρώσουν χρήματα τα οποία δε διαθέτουν αφού ο τζίρος τους είναι μηδενικός.

Οι οικονομικές επιπτώσεις στον κλάδο της εστίασης και του τουρισμού είναι τόσο μεγάλες και αρκετοί επαγγελματίες εκτιμούν ότι προκειμένου να ρεφάρουν τη χασούρα της πανδημίας θα πρέπει να δουλεύουν τουλάχιστον δύο χρόνια από την στιγμή που θα ανοίξουν ξανά.

«Η ανάκαμψη της οικονομίας σε επιχειρήσεις τουρισμού και επισιτισμού θα γίνει το ’23 με ‘24».

Πηγή: patrastimes.gr