Την ανηφόρα παίρνει η τιμή του χρυσού που οδεύει ολοταχώς προς τα υψηλότερα επίπεδα από το 2012, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων λόγω κορωνοϊού, ενώ εντείνεται και η αβεβαιότητα στο Χονγκ Κονγκ μετά τη δημοσιοποίηση λεπτομερειών για τον νόμο εθνικής ασφαλείας στην πόλη, από την κινεζική πλευρά.

Το πολύτιμο μέταλλο βρήκε στήριξη στο γεγονός ότι αυξήθηκαν τα κρούσματα στις ΗΠΑ, ενώ στη Γερμανία αυξήθηκε ο αριθμός R0 που αποτυπώνει πόσα άτομα μπορεί να μολύνει κάποιος που νοσεί από κορωνοϊό. Στην Αυστραλία, η δεύτερη πολιτεία από πλευράς πληθυσμού, αύξησε τους ελέγχους μετά από την άνοδο του αριθμού των κρουσμάτων.

Στο μεταξύ, η Κίνα επιβεβαίωσε ότι ο προτεινόμενος νόμος εθνικής ασφαλείας θα επιτρέψει στο Πεκίνο να παρακάμψει το νομικό σύστημα του Χονγκ Κονγκ, εξέλιξη που πιθανότατα θα αυξήσει τις εντάσεις με τις ΗΠΑ.

Ο χρυσός έχει σημειώσει 15% άνοδο φέτος, παίρνοντας ώθηση από τα πρωτοφανή προγράμματα στήριξης της οικονομίας που επλήγη από τα lockdown. Το μέταλλο συνεχίζει να συγκεντρώνει θετικά σχόλια, με την Goldman Sachs να προβλέπει ότι θα φτάσει τα 2.000 δολάρια/ουγγιά, ενώ η JPMorgan Chase & Co. αναφέρει ότι οι επενδυτές θα παραμείνουν στις θέσεις που έχουν σε χρυσό καθώς είναι πιο μοχλευμένο σε ένα περιβάλλον που χαμηλές πραγματικές αποδόσεις.

Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της Pepperstone, Sean MacLean, «ένα πράγμα που οι αγορές δεν μπορούν να αγνοήσουν είναι να σταματήσει ξανά η οικονομική δραστηριότητα και η απειλή για νέο γύρο lockdown».

Η τιμή σποτ του χρυσού αυξήθηκε κατά 0,9% στα 1.758,83 δολ/ουγγιά και νωρίτερα στη Σιγκαπούρη έφτασε τα 1.752,74 δολ/ουγγιά.

Οι τιμές στις 18 Μαΐου είχαν αγγίξει τα 1.765,43 δολ., που ήταν η υψηλότερη από τον Οκτώβριο του 2012.
Παράλληλα, σύμφωνα με το Bloomberg, οι συνολικές γνωστές συμμετοχές αμοιβαίων κεφαλαίων στον χρυσό αυξήθηκαν κατά σχεδόν 30 τόνους την Παρασκευή

Στα άλλα πολύτιμα μέταλλα, το ασήμι αυξήθηκε κατά 1,5%, η πλατίνα κατά 0,6% και το παλλάδιο κατά 0,2%.

Πηγή: patrastimes.gr