Με τον υψηλότερο στη διάρκεια της επιδημίας αριθμό διασωληνωμένων – 533 – και νεκρών -72- αλλά και με τις δραματικές προειδοποιήσεις των ειδικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για αύξηση των ασθενών και των διασωληνωμένων τις επόμενες δύο εβδομάδες συμπλήρωσε η χώρα μας τις 13 από τις 21 ημέρες στο δεύτερο γενικό απαγορευτικό (lockdown) που εφαρμόστηκε για την ανάσχεση του δεύτερου επιδημικού κύματος κορωνοϊού.

Η χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) περιελάμβανε 2.581 νέα κρούσματα. Στο αρνητικό βάθρο της πρωτιάς σε κρούσματα ανάμεσα στις περιφερειακές ενότητες της χώρας βρέθηκε για μία ακόμη φορά η Θεσσαλονίκη με 673 κρούσματα και ακολούθησε η Αττική με 582 νέες μολύνσεις. Η Λάρισα κατέγραψε 105 περιστατικά, η Πέλλα 107, η Μαγνησία 108, η Ημαθία 111. «Δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, καθώς αυτός παρουσιάζει διακυμάνσεις. Μία αναθαρρούμε, μία απογοητευόμαστε», επεσήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Εύθραυστη σταθεροποίηση

Σχολιάζοντας το επιδημιολογικό φορτίο των περιοχών, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση απο το υπουργείο Υγείας, η κυρία Παπαευαγγέλου και ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης ξεκαθάρισαν πως η επιδημιολογική καμπύλη δείχνει σταθεροποίηση πλέον και όχι άνοδο και πως η τάση αυτή αφορα κυρίως τη βόρεια χώρα και την Αττική. Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλία ανέφεραν πως στην περιοχή δεν αποτυπώνεται η τάση σταθεροποίησης των νέων κρουσμάτων.

Ο πόλεμος, όπως χαρακτήρισε η κυρία Παπαευαγγέλου την επιδημία και τη διαδικασία αντιμετώπισής της, είναι διαρκής. «Βρισκόμαστε σε πόλεμο. Εάν υπήρχαν έξω σφαίρες αντί για τον αόρατο κορωνοϊό, σίγουρα δεν θα χαλαρώναμε», ανέφερε ενδεικτικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής.

Η ίδια εξέφρασε την ανησυχία για τη μη ξεκάθαρη, σαφή μείωση του επιδημιολογικού φορτίου τρεις εβδομάδες μετά το lockdown στη βόρεια Ελλάδα και δύο εβδομάδες από το πανελλαδικό. «Θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση», είπε και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια τάση σταθεροποίησης, αλλά η χώρα παραμένει σε υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Αν και το lockdown φαίνεται να αποδίδει, χρειάζεται να επιμείνουμε στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας».

Τα σκληρά δεδομένα

Σε κάθε περίπτωση χαρακτήριςε μάλιστα και την επόμενη εβδομάδα εξαιρετικά κρίσιμη τόσο για την τήρηση των μέτρων, όςο και τη διατήρηση της σταθερής εικόνας της επιδημίας, με ανάλογους σταθερούς αριθμούς διαςωληνωμένων και θυμάτων. «Το δεύτερο κύμα θερίζει ζωές», ανέφερε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής, καλώντας όλους τους πολίτες να κάνουν ό,τι πρέπει “για να φτάσουμε αςφαλείς στο ραντεβού μας με το εμβόλιο”. Χθες σημειώθηκαν 72 θάνατοι από τους συνολικά 793 που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας τον Νοέμβριο.

Από τις 461 εισαγωγές που έγιναν χθες περισσότερες από τις μισές, οι 260, έγιναν σε νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης. Άλλες 70 εισαγωγές έγιναν στη Θεσσαλία και 82 στα νοςοκομεία της Αττικής. Στα τελευταία νοσηλεύονται 618 αςθενεις σε απλές κλίνες Covid-19 και άλλοι 155 στις ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 130 διασωληνωμένοι. Το 54% των διασωληνωμένων νοσηλεύονται όμως στη βόρειο Ελλάδα, δηλαδή 290 ασθενείς. Επίσης, οι 2.032 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 από τους 3.258 που νοσηλεύονταν συνολικά στη χώρα βρίσκονταν στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης.

Η μετάδοση και η ελληνική οικογένεια

«Ο κορωνοϊός έχει σαν όχημα τη δομή της ελληνικής οικογένειας», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης αναλύοντας τα ηλικιακά χαρακτηριστικά της επιδημίας. Οπως ανέφερε, ο κορωνοιός πέρασε από τους 20άρηδες και τους 30άρηδες στις μεγαλύτερες γενιές και πλέον “συντηρείται” εντός των νοικοκυριών. «Τώρα είναι η στιγμή που όλοι πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές μας, ώστε να περάσουμε τα Χριστούγεννα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», είπε δίνοντας μια θετική προοπτική για τον επόμενο μήνα υπόμτον όρο των περιορισμών στον τρέχοντα μήνα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η βαρύτερη επίπτωση της επιδημίας καταγράφεται στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 40 και 64 ετών και ακολουθούν τα άτομα μεταξύ 19 και 39 ετών.

Τα παιδιά εξακολουθούν να έχουν την πιο χαμηλή επίπτωση. Ωστόσο, με βάση τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, είχαν διαςωληνωθεί 11 ασθενείς ηλικίας από 18 έως 39 ετών.

Πηγή: patrastimes.gr