Σε έναν αγώνα δρόμου για τη θωράκιση του πληθυσμού από τον κοροναϊό, έχουν επιδοθεί οι υγειονομικές αρχές, ενεργοποιώντας σχεδόν ταυτόχρονα τα ραντεβού για τους εμβολιασμούς σε όλες τις παραγωγικές ομάδες του πληθυσμού.

Ο αριθμός των πολιτών της ηλικιακής ομάδας 30-39 ετών που έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca,  είναι εντυπωσιακός, καθώς μέσα σε ένα 24ωρο κλείστηκαν 200.000 ραντεβού.

Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις ηλικίες 40-44 ετών, επίσης μόνο με AstraZeneca.

Το Μεγάλο Σάββατο ανοίγει για τους 45-49 ετών, με πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια, ενώ από τις 5 Μαΐου ξεκινούν στη χώρα μας οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Αρχών, εξάλλου, τον Ιούνιο θα ανοίξουν τα ραντεβού για τους κάτω των 30 ετών.

Κυβέρνηση και ειδικοί, υπογραμμίζουν ότι ο εμβολιασμός είναι καθοριστικής σημασίας για την επιστροφή στην κανονικότητα. Σημειώνουν δε, ότι το 95% των ανθρώπων που βρίσκονται σε ΜΕΘ και αυτών που χάνουν τη ζωή τους δεν έχει εμβολιαστεί.

Πάνω από 200.000  ραντεβού

Η ανταπόκριση των νέων στους εμβολιασμούς, ήταν εντυπωσιακή αφού με το που άνοιξε η πλατφόρμα έσπευσαν να κλείσουν το πολυπόθητο ραντεβού για το εμβόλιο.

Μέσα στις πρώτες ώρες που άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών, μόνο με AstraZeneca, καταγράφηκαν 60.000 ραντεβού που αντιστοιχούν σε 30.000 πολίτες.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα απλούστευσης διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς, υπογράμμισε ότι «Οι νέοι μας ανταποκρίθηκαν, κλείνοντας 200.000 ραντεβού μέσα στην πρώτη ημέρα από το άνοιγμα της πλατφόρμας. Είναι σημαντικό ότι η διαχρονικά πιο μορφωμένη γενιά της χώρας μας δείχνει εμπιστοσύνη στην επιστημονική γνώση και στέλνει ένα μήνυμα ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο».

Τι συνέβη με τις ακυρώσεις των ραντεβού

Ειδικά για τους γεννημένους το 1991, προγραμματίστηκαν κάποια ραντεβού και στη συνέχεια εστάλησαν εκ παραδρομής μηνύματα ακύρωσης. Όλα τα ραντεβού που ακυρώθηκαν θα επαναπρογραμματιστούν.

Όπως διευκρινίστικε, το θέμα προέκυψε από λάθος του συστήματος, με αποτέλεσμα εκ παραδρομής, να σταλούν ελάχιστα μηνύματα ακυρώσεων. Το πρόβλημα έχει πλέον αποκατασταθεί εξ ολοκλήρου.

«Ξεπερνάμε τα 3 εκατ. εμβολιασμούς»

Σύμφωνα με τον κ. Γωργαντά «σήμερα ξεπερνάμε τους 3.000.000 εμβολιασμούς».

Ο υφυπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ο ημερήσιος ρυθμός εμβολιασμών αυξάνεται συνεχώς και αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο από τις 5 Μαΐου, οπότε θα τεθούν σε λειτουργία περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα, φτάνοντας συνολικά τα 1.500.

Ο κ. Γεωργαντάς εκτίμησε πως έχουμε πια καλή ροή εμβολίων προς τη χώρα, καθώς, όπως είπε, οι παραδόσεις αυξάνονται, γίνονται έγκαιρα ενώ προστίθεται στη διάθεση των πολιτών το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson, από το οποίο περιμένουμε 1.300.000 από τον Μάιο έως τον Ιούνιο. 

Πότε θα εμβολιαστούν οι κάτω των 30

Ο κ. Γεωργαντάς μιλώντας στο Action24, εκτίμησε ότι «τον Ιούνιο θα έρθουν τα ραντεβού για τους κάτω των 30».

Από την πλευρά της η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη (Σκάι), εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ανοίξει μέσα στο Μάιο η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 18- 30 ετών.

Η ίδια προέτρεψε τις πιο νεαρές ηλικίες, και ειδικά όσους πολίτες είναι πιο κινητικοί σε σχέση με τους 60αρηδες, να εμβολιαστούν νωρίς, για να βλέπουν τους οικείους και τους παππούδες τους.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca η υφυπουργός Υγείας δήλωσε ότι είναι απολύτως ασφαλές επικαλούμενη και την επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, κάνοντας λόγο για απειροελάχιστα περιστατικά επιπλοκών στο σύνολο των εμβολιασμένων που είναι πολλά εκατομμύρια.

«Κάντε το εμβόλιο»

Κυβέρνηση και ειδικοί, υπογραμμίζουν ότι ο εμβολιασμός είναι καθοριστικής σημασίας για την επιστροφή στην κανονικότητα. Σημειώνουν δε, ότι το 95% των ανθρώπων που βρίσκονται σε ΜΕΘ και αυτών που χάνουν τη ζωή τους δεν έχει εμβολιαστεί.

Με προεξάρχοντα τον πρωθυπουργό, απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν και να θωρακιστούν απέναντι στην πανδημία.

««Κάντε το εμβόλιο. Βοηθήστε αυτούς που αγαπάτε να κάνουν κι αυτοί το εμβόλιο. Κάντε το για όλους μας. Εδώ, όλοι κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας. Αλλά το να μην φτάσετε ποτέ εδώ, είναι στο δικό σας χέρι». Ακούμε τους γιατρούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Εμβολιαζόμαστε», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του στο twitter, με αφορμή την έναρξη τυης λειτουργίας της πλατφόρμας για τα ραντεβού  εμβολιασμών για τις ηλικίες 30 έως 39 ετών.

Το 95% όσων βρίσκονται σε ΜΕΘ και όσων χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι

Στοιχείο που αξίζει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, κυρίως από όσους έχουν δεύτερες σκέψεις σχετικά με τον εμβολιασμό, είναι το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευομένων με κοροναϊό δεν έχει κάνει το εμβόλιο

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, το 95% των ανθρώπων που βρίσκονται σε ΜΕΘ και αυτών που χάνουν τη ζωή τους δεν έχει εμβολιαστεί.

«Το να πάμε να εμβολιαστούμε, αν έχουμε τη δυνατότητα, πρέπει να το κάνουμε αύριο» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, προσθέτοντας ότι στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας εξετάζονται τα πλάνα «απελευθέρωσης» όσων πολιτών έχουν εμβολιαστεί.

«Σημαντικό να εμβολιαστούμε μαζικά»

Σύμφωνα με τον Νίκο Καπραβέλο, διευθυντή ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, «δεν έχουμε δει ακόμη περιστατικό που να έχει εμβολιαστεί και να έχει εισαχθεί σε ΜΕΘ του νοσοκομείου. Το περνάνε πιο ελαφρά».

«Έχουμε εξαιρετικά δεδομένα ασφάλειας για τα mRNA εμβόλια», τονίζει και ο Γεώργιος Τσιβγούλης, καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ, σχετικά με τον εμβολιασμό των εγκύων.

«Σχετικά δεδομένα δεν υπάρχουν για το εμβόλιο της AstraZeneca και της J&J» χωρίς αυτό ωστόσο να σημαίνει ότι «υπάρχει κάποιο πρόβλημα με αυτά τα εμβόλια».

Σύμφωνα με ανακοίνωση μάλιστα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και μετά από δοκιμές, το εμβόλιο της AstraZeneca ελαττώνει τις νοσηλείες στο νοσοκομείο, τις εισαγωγές σε ΜΕΘ αλλά και τους θανάτους.

Ο κ. Τσιβγούλης τόνισε ότι «είναι σημαντικό σε αυτήν τη φάση να εμβολιαστούμε όλοι μαζικά», καθώς προέχει η υγεία όλων μας.

«Η απελευθέρωση δραστηριοτήτων εξαρτάται από την πορεία των εμβολιασμών»

Από την πορεία των εμβολιασμών εξάλλου, εξαρτάται και η απελευθέρωση δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, τα δεδομένα από την εξέλιξη της πανδημίας, ο εμβολιασμός και τα self tests αλλάζουν τις αποφάσεις και τις «ελευθερίες» που δίνονται στους πολίτες.

«Βρισκόμαστε στο τρίτο κύμα της πανδημίας, έχουμε αυξημένα κρούσματα, το σύστημα υγείας πιέζεται, αλλά βλέπουμε και τα αισιόδοξα στοιχεία όπως είναι τα εμβόλια που αυξάνονται και μέχρι τέλος Μαΐου θα έχουν φτάσει τα 5 εκατομμύρια» συμπλήρωσε ο Παναγιώτης Αρκουμανέας, ξεκαθαρίζοντας ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση κατά της πανδημίας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην απελευθέρωση των δραστηριοτήτων που έγινε στο Ισραήλ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των εμβολιασμών, ενώ αναφέρθηκε στις οδηγίες που έδωσε το αμερικανικό CDC για τους πολίτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι και θα μπορούν να βγάλουν τις προστατευτικές μάσκες.

«Μέσα στο καλοκαίρι νομίζω θα έχουμε αρκετά καλύτερη εικόνα και από το φθινόπωρο, ανάλογα με τις παραδόσεις, θα έχουμε το τείχος ανοσίας που απαιτεί πάνω από το 70% του κόσμου» πρόσθεσε ο κ. Αρκουμανέας.

Πηγή: patrastimes.gr