Στην ψηφοφορία που έγινε αργά το βράδυ της Τετάρτης (χθες)μετά το τέλος της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα του φυσικού αερίου, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το Ψήφισμα της Δημοτικής Αρχής, με την οποία ζητούμενο είναι η έλευση στην περιοχή του LNG με αγωγό.

Υπέρ του ψηφίσματος της Δημοτικής Αρχής ψήφισαν η «Λαϊκή Συσπείρωση», ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανυπότακτη Πολιτεία» Χρήστος Πατούχας και ο δημοτικός σύμβουλος Διονύσης Βορίσης.

Την ίδια ώρα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος με ανοιχτό κάλεσμα του περιφερειάρχη Νεκτ. Φαρμάκη, καλεί τους Δημάρχους σε συστράτευση, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της έλευσης του φυσικού αερίου εντός της καταληκτικής ημερομηνίας ανεξαρτήτως του τρόπου, τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο.

Στο κάλεσμα του κ. Φαρμάκη δείχνει να ανταποκρίνεται σημαντικός αριθμός δημάρχων της Δυτικής Ελλάδας ενώ την ίδια ώρα η Περιφέρεια δεσμεύεται ότι η πρόσκληση για τη συμβατοποίηση του έργου , θα είναι έτοιμη μέσα σε ένα μήνα.

Το κάλεσμα της Περιφέρειας

«Μέσα σε εννέα μήνες πετύχαμε, πιστεύουμε, αρκετά. Τα καλύτερα, αλλά και τα πιο δύσκολα ακολουθούν… Μόνο με κοινή δράση, σύμπνοια, ξεκάθαρο και όχι καιροσκοπικό λόγο, θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο στην τρέχουσα συμβατική περίοδο. Είναι μια μάχη που μας χρειάζεται όλους!».

Με τα λόγια αυτά ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, κάλεσε σε συστράτευση για την έλευση του Φυσικού Αερίου στη Δυτική Ελλάδα, κατά την εισήγησή του σήμερα Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020 στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Περιφερειάρχης  εξήγγειλε ότι σε λιγότερο από ένα μήνα αναμένεται η έκδοση της δημόσιας πρόσκλησης για την υποβολή πρότασης και τεχνικού δελτίου από την ΔΕΔΑ για την ένταξη και υλοποίηση του έργου.

«Το έργο αυτό, όταν υλοποιηθεί, δεν θα ανήκει σε κανένα. Θα ανήκει μόνο στη Δυτική Ελλάδα. Γιατί αυτός ο τόπος δεν έχει… “πατερούληδες”. Μόνο ανθρώπους… Γι’ αυτούς πολιτευόμαστε, από αυτούς εκλεγόμαστε και σ αυτούς απολογούμαστε» πρόσθεσε ο κ. Φαρμάκης, σημειώνοντας πως ήδη, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αποστείλει επιστολή στην Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ ΥΠΕΝ – Τομέας Ενέργειας για την υποβολή δελτίου εξειδίκευσης για τη δράση «Ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».

Με την υποβολή του – που αναμένεται εντός της εβδομάδας-  ολοκληρώνονται οι προκαταρτικές ενέργειες για την προετοιμασία δημόσιας έκδοσης πρόσκλησης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας.

Ακόμα, κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Φαρμάκης απηύθυνε ανοικτό κάλεσμα στον Δήμο Πατρέων να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου. «Το αύριο πρέπει να μας βρει ενωμένους» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Σε κοινή γραμμή με τους Δήμους Αγρινίου και Πύργου διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις αναζήτησης και παραχώρησης κατάλληλων εκτάσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί η χωροθέτηση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου και τροφοδοσίας των δικτύων. Ένα στοίχημα που με σύνεση και κοινωνική συναίνεση πρέπει να κερδίσουμε. Σε αυτή την προσπάθεια, θα ήταν χαρά μας να έχουμε μαζί μας και τον Δήμο Πατρέων».

Σημειώνεται πως ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε διεξοδικά στο χρονικό της διεκδίκησης και παρατήρησε ότι «το έργο τον Σεπτέμβριο 2019 παραλήφθηκε από την νέα περιφερειακή αρχή σε σημείο μηδέν»», ενώ ως προς την διεκδίκηση της Περιφέρειας, ξεκαθάρισε πως έστω και αν υλοποιηθεί η έλευση υγροποιημένου αερίου, κανείς δεν παραιτείται από τη βασική διεκδίκηση, που δεν είναι άλλη από την επέκταση του αγωγού Φυσικού Αερίου. «Στοχεύουμε στην αναβίωση της κατασκευής αγωγού διέλευσης του Φυσικού Αερίου. Σε όλες μας τις τοποθετήσεις, έχουμε θέσει το ζήτημα αυτό στην κυβέρνηση της χώρας» ανέφερε, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, σε συνάντηση  με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έγινε αποδεκτό το αίτημα για επανεξέταση του ζητήματος διασύνδεσης της Δυτικής Ελλάδας μέσω αγωγού από την Κόρινθο προς την Πάτρα. «Μόνιμη και μακροπρόθεσμη επιδίωξή μας είναι ο αγωγός. Δεν παραιτούμαστε. Και μπορούμε όλοι να ομονοήσουμε σε αυτή την επιλογή, ώστε σύσσωμα και συντεταγμένα να την διεκδικήσουμε. Ο λόγος μας λοιπόν, πρέπει να είναι ξεκάθαρος και ενωτικός. Αυτό μας έλλειψε στην περιοχή τα προηγούμενα χρόνια. Ενωμένοι, ας μετατρέψουμε την αυτοδιοίκηση σε ισχυρό διεκδικητικό μέτωπο…» κατέληξε.

Στη συνεδρίαση παρενέβη και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ Μάριος Τσάκας, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «το έργο της έλευσης του φυσικού αερίου είναι  πλέον ορατό, ενώ προ εξαμήνου φοβόμασταν ότι δεν θα βλέπαμε φως…». Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι από τον Δεκέμβριο και μετά ακολουθήθηκαν τα βήματα που συμφωνήθηκαν στην σύσκεψη της Πάτρας, με αποτέλεσμα οι διαδικασίες να βρίσκονται πια σε προωθημένο στάδιο. «Αναμένουμε να βγει η πρόσκληση από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π «Δυτική Ελλάδας 2014-2020» κι έπειτα από το βήμα αυτό θα προσδιοριστούν και με ακρίβεια τα χρονοδιαγράμματα» συμπλήρωσε, επιμένοντας ότι χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση του συγχρηματοδοτούμενου έργου είναι το τέλος του 2023, ενώ η εταιρία έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει με επεκτάσεις στις συνδέσεις έως και το 2043. Αναφερόμενος στην επικαιροποίηση του σχεδιασμού ανέφερε ότι πολλαπλασιάστηκαν οι συνδέσεις, ωστόσο δεν θα χρειαστούν περισσότερες από δύο δεξαμενές αποθήκευσης στην Πάτρα. Ακόμα, υπογράμμισε πως η εταιρία σχεδιάζει ένα ασφαλές έργο και κατέληξε: «Αναγνωρίζουμε το ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Δυτική Ελλάδα και προσπαθούμε να φέρουμε ένα φθηνότερο καύσιμο που κυρίως απευθύνεται σε οικιακούς, εμπορικούς χρήστες και κάποιες βιομηχανίες».

Αντιστοίχως, εκ μέρους της ΔΕΣΦΑ η Τατιάνα Ελευθεριάδου ανέφερε ότι η Επιχείρηση μελετά όλες τις εφικτές λύσεις, δηλαδή τα έργα μικρής κλίμακας, αλλά και την περίπτωση της επέκταση του αγωγού για την Δυτική Ελλάδα, χωρίς όμως στην παρούσα φάση να υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ακόμη εκ μέρους της ΔΕΣΦΑ οι Σωτήρης Φώλιας και Ιωάννης Χωματάς, οι Δήμαρχοι Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου  και Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος εκπροσωπώντας την ΠΕΔ, Πρόεδροι του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής, του τμήματος Αιτωλοακαρνανίας Στυλιανός Μπλέτσας, του Περιφερειακού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας Παναγιώτης Τσιχριτζής, του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, του ΣΕΒΙΠΑ Πέτρος Μαντάς, ο Προϊστάμενος Μονάδας Α: Προγραμματισμού και Αξιολόγησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Ευάγγελος Γεωργίου..

  • Απόσπασμα από την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη στη συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου, στον σύνδεσμο: https://youtu.be/YgENyujMjn

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΠΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

η Δημοτική Αρχή κατέθεσε απόφαση – ψήφισμα που αναφέρει τα εξής:

Το Δημοτικό Συμβούλιο με συνέπεια τα τελευταία χρόνια, απαιτεί από τις Κυβερνήσεις, την έλευση του φυσικού αερίου μέσω αγωγού, στην περιοχή μας.

Υποστηρίζουμε την παροχή του φυσικού αερίου στην πόλη μας και γενικότερα στη Δυτική Ελλάδα, με όρους που θα διασφαλίζουν την πρόσβαση της λαϊκής οικογένειας σε φθηνή ενέργεια, θα εγγυώνται την ασφάλεια των κατοίκων, αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος.

Η πόλη μας και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στερούνται και θα συνεχίσουν να στερούνται το φυσικό αέριο, γιατί όλες διαδοχικά οι Κυβερνήσεις δεν θέλουν να κατασκευαστεί ο αγωγός, με βάση την γνωστή λογική του «κόστους – οφέλους».

Επιβεβαίωση των παραπάνω, είναι ότι αγωγός φυσικού αερίου κατασκευάστηκε μέχρι τους Αγίους Θεόδωρους Κορινθίας, επειδή ένας από τους πιο γνωστούς επιχειρηματικούς ομίλους σχεδιάζει πλωτό τερματικό σταθμό παραλαβής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, χωρητικότητας 135.000 -180.000 κυβικών μέτρων, στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού Κόλπου στους Αγίους Θεοδώρους. Επίσης, αγωγός κατασκευάστηκε μέχρι την Μεγαλόπολη γιατί η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ κατασκεύασε εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής. Η ανάπτυξή τους, δεν είναι ούτε «δίκαιη» ούτε για «όλους», είναι για λίγους!

Το Σύμφωνο Συνεργασίας για την δημιουργία δικτύου διανομής φυσικού αερίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας όχι μόνο δεν δίνει λύση στην άρση της ενεργειακής φτώχειας, αλλά θέτει και σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των κατοίκων, γιατί το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο θα μεταφέρεται με βυτιοφόρα οχήματα, σε δρόμους με δύσκολες κυκλοφοριακές συνθήκες. Ταυτόχρονα, εγείρονται σοβαρά ζητήματα ασφάλειας για τις τέσσερις εκτάσεις που θα γίνουν οι εγκαταστάσεις, αφού είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Το προτεινόμενο από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σύμφωνο συνεργασίας, είναι απαράδεκτο γιατί όπως αναφέρεται η ΔΕΔΑ Α.Ε. θα είναι ο κύριος, νομέας και κάτοχος του έργου και ο Δήμος πρέπει να συμβάλει με δωρεάν παραχώρηση οικοπέδων, οικονομικά και τεχνικά σε ένα έργο μιας ιδιωτικής εταιρείας. Να πληρώσει ο λαός της Πάτρας και των δύο άλλων πόλεων για τα κέρδη των μετόχων και να ζει με τον κίνδυνο ενός καταστροφικού «ατυχήματος».

Αντιστεκόμαστε στην εγκατάσταση της μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου εντός του νέου λιμανιού, δίπλα σε εργατογειτονιές, σχολεία και εργασιακούς χώρους.
Είμαστε σε εγρήγορση για να αντισταθούμε σε κάθε προσπάθεια εγκατάστασης δεξαμενών και συστημάτων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου τόσο στο λιμάνι όσο και στο Δήμο Πατρέων.
Θα ενημερώσουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο τους συλλογικούς φορείς και τον λαό της Πάτρας για τους κινδύνους των εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου και θα διαμορφώσουμε από κοινού πλαίσιο διεκδικήσεων για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου και των δικτύων με κρατική χρηματοδότηση.

Πηγή: patrastimes.gr