Η κρατική βοήθεια για τα εστιατόρια ανέρχεται σε 10.000 ευρώ τον μήνα ή μια αποζημίωση στο 20% του κύκλου εργασιών του 2019, με όριο τα 200.000 ευρώ τον μήνα

Με αποκλεισμό από τις κρατικές επιχορηγήσεις για έναν μήνα απειλεί τα εστιατόρια που αψηφούν τις απαγορεύσεις και συνεχίζουν να εξυπηρετούν πελάτες σε τραπέζια ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ.

Την ίδια ώρα η δυσφορία μεταξύ των ιδιοκτητών εστιατορίων, που έχουν κλείσει από τις 30 Οκτωβρίου, μεγαλώνει και δημιουργείται «κίνημα» ανυπακοής.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή οι γαλλικές αρχές εντόπισαν 24 εστιατόρια που λειτουργούσαν παράνομα και τους επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο κλεισίματος για 15 ημέρες.

Αν και τα εστιατόρια μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες διανομής και take away, ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δεν προβλέπει την επαναλειτουργία τους πριν από τουλάχιστον τα μέσα Φεβρουαρίου.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους εστιάτορες, ηθικά και οικονομικά» παραδέχθηκε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο RTL, όμως «αυτό δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση να μην σέβονται τους κανονισμούς, που είναι υγειονομικοί κανονισμοί».

Πρόκειται για «ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις στη Γαλλία», όμως «δεν θέλω αυτό να επεκταθεί, να γίνει μια συνήθεια, ένας τρόπος να αψηφούν την απαγόρευση», τόνισε ο Μπρουνό Λεμέρ, προσθέτοντας πως «δεν πρόκειται για μία απαγόρευση, αλλά έναν συλλογικό κανόνα για να εγγυηθούμε τη υγεία όλων».

Τα κονδύλια από το πρόγραμμα αλληλεγγύης, από τα οποία θα αποκλειστούν οι εστιάτορες οριστικά σε περίπτωση επανειλημμένων παραβάσεων, είναι κρατική βοήθεια ύψους 10.000 ευρώ τον μήνα ή μια αποζημίωση ύψους του 20% των κύκλων εργασιών του 2019, με όριο τα 200.000 ευρώ τον μήνα.

Πηγή: patrastimes.gr