Υπάρχει υψηλός κίνδυνος η κυκλοφορία του ιού του Covid-19 να αρχίσει και πάλι να αυξάνεται τις επόμενες εβδομάδες στην Γαλλία, προειδοποιεί η υπηρεσία δημόσιας υγείας λίγες ημέρες πριν από την περιορισμένη χαλάρωση των μέτρων κατά της επιδημίας.

«Επειτα από τέσσερις εβδομάδες φθίνουσας πορείας της επιδημίας, η σημερινή εξέλιξη υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο εκ νέου αύξησης της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 τις επόμενες εβδομάδες στη Γαλλία και απαιτεί τη μεγαλύτερη δυνατή επιφυλακή, κυρίως με την προοπτική των γιορτών του τέλους του έτους» αναφέρει η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Γαλλίας στο τελευταίο ανακοινωθέν για την επιδημία.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου επιφυλακτική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από τις 15 Δεκεμβρίου, διατηρώντας την ίδια στιγμή, ή και ενισχύοντας, υγειονομικούς περιορισμούς σε σχέση με το αρχικό σχέδιο. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας παραμένει σε ισχύ από τις 20:00 το βράδυ και την 31η Δεκεμβρίου (όχι όμως και στις 24) και τα σινεμά, τα θέατρα και τα μουσεία θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε αναγγείλει ότι η Γαλλία θα άνοιγε αν τα ημερήσια κρούσματα περιορίζονταν στα 5.000. Αυτό δεν έγινε δυνατόν αφού τα νέα κρούσματα κυμαίνονται καθημερινά στα 10.000.

Σήμερα Παρασκευή, ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τις Βρυξέλλες από τους Γάλλους «να διπλασιάσουν την επιφυλακή» απέναντι στον Covid-19 κατά τις οικογενειακές συγκεντρώσεις των γιορτών, διότι «αυτές τις στιγμές, όταν χαλαρώνουμε, διασπείρουμε τον ιό».

«Θα ήμασταν ανεύθυνοι να ανοίξουμε και να υποδυθούμε ότι όλα πάνε καλά» είπε.

Πηγή: patrastimes.gr