Οι γαλλικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο σε πάνω από 110 άτομα που γευμάτιζαν σε ένα παράνομο εστιατόριο αργά την Παρασκευή για παραβίαση των μέτρων για την COVID-19, λίγες μέρες μετά την άρνηση της κυβέρνησης ότι οι υπουργοί παρευρέθηκαν σε παρόμοια δείπνα.

Η «έφοδος» στο 19ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας ήταν η τελευταία αστυνομική δράση εναντίον εστιατορίων που παραβιάζουν τους κανόνες του lockdown για να προσφέρουν στους θαμώνες μια «γεύση» προ-πανδημικής ζωής (σ.σ. diners clandestins, παράνομα δείπνα).

Εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες έχουν κλείσει εδώ και μήνες και η δημόσια απογοήτευση αυξάνεται εν μέσω ενός τρίτου εθνικού απαγορευτικού και ενός άλλου κύματος λοιμώξεων από τον κορωνοϊό.

«Οι παρευρισκόμενοι θα πληρώσουν πρόστιμα επειδή δεν τήρησαν τα υγειονομικά μέτρα. Ο διοργανωτής και ο manager συνελήφθησαν », δήλωσε η αστυνομική δύναμη της πόλης στο Twitter.

Σε ξεχωριστό περιστατικό, δεκάδες τιμωρήθηκαν για δείπνο σε ένα εστιατόριο στο προάστιο Saint-Ouen του Παρισιού το μεσημέρι της Παρασκευής.

Η κυβέρνηση του Προέδρου Μακρόν απέρριψε τους ισχυρισμούς που προβλήθηκαν στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό M6 από έναν επιχειρηματία, ο οποίος δήλωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι είχε φιλοξενήσει πολλά παράνομα δείπνα στα οποία συμμετείχαν υπουργοί.

Ο επιχειρηματίας, Πιερ-Ζαν Σαλενσόν, παραιτήθηκε αργότερα από τους ισχυρισμούς του σχετικά με την παρουσία των υπουργών, αλλά το θέμα συνέχισε να κυνηγά την κυβέρνηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση δεν είχε κανένα λόγο να πιστεύει ότι κάποιος υπουργός είχε παρευρεθεί σε παράνομο δείπνο.

Ο Σαλενσόν προσήχθη από την αστυνομία για ανάκριση την Παρασκευή, αλλά υποβάθμισε το συμβάν.

«Η αστυνομία είναι υπέροχοι άνθρωποι», είπε στους δημοσιογράφους. «Δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια απλή ανάκριση».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters και Le Figaro

Πηγή: patrastimes.gr