Σανίδα σωτηρίας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν πληγεί από την πανδημία θα αποτελέσει η ενεργοποίηση του προγράμματος «Γέφυρα 2», βάσει του οποίου θα επιδοτηθούν οι δόσεις επιχειρηματικών δανείων για χρονικό διάστημα 8 μηνών. Τα δάνεια αυτά θα αφορούν σε ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις, μικρές και μεσαίες εταιρείες, με εγγύηση οποιοδήποτε ακίνητο και όχι την πρώτη κατοικία. Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, στόχος είναι το σχετικό νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί έως τις 15 Μαρτίου, ώστε στη συνέχεια να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις και να ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων στις αρχές Απριλίου. Σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό, καθώς το σχέδιο αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους θεσμούς, μέχρι τις 31 Μαΐου θα έχουν τη δυνατότητα ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία και έχουν λάβει επιχειρηματικό δάνειο να υποβάλουν αιτήσεις, προκειμένου να ενισχυθούν με κρατική επιδότηση για τις δόσεις του δανείου τους. Όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η σχετική προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στους δανειολήπτες και τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση των δανείων προβλέπεται να διαρκέσει έως τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς η ρύθμιση του δανείου με την τράπεζα πρέπει να προηγηθεί της κρατικής επιδότησης. Βασική προϋπόθεση για την ένταξη των οφειλετών στο πρόγραμμα είναι αποδεδειγμένα να έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση, να έχουν μειωθεί τα έσοδά τους το 2020 κατά 20% σε σχέση με τα έσοδα που είχαν το 2019, ενώ δεν θα πρέπει να έχουν λάβει βοήθεια από άλλα προγράμματα επιδότησης μεγαλύτερη των 1,6 εκατ. ευρώ. Επίσης, δεν θα πρέπει το δάνειο να είναι εγγυημένο από το ελληνικό Δημόσιο.

Η πρότασηΤο πρόγραμμα «Γέφυρα 2», που αποτελεί ακόμη ένα όπλο του οικονομικού επιτελείου προκειμένου να στηρίξει τις δοκιμαζόμενες επιχειρήσεις και να δώσει ανάσα στην αγορά, βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν από την οριστική συμφωνία μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης. Αφορά «πράσινα» επιχειρηματικά δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά, δάνεια που είναι σε καθυστέρηση τριών μηνών και άνω και καταγγελμένα δάνεια στις 31/12/2020. Εκτιμάται ότι θα καλυφθούν περίπου 150.000 δανειολήπτες που οφείλουν συνολικά στις τράπεζες από 40 έως 50 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος της κρατικής επιδότησης θα διαμορφώνεται με βάση την πρόταση της κυβέρνησης ως εξής:

– Για «πράσινα» δάνεια που εξυπηρετούνται, το Δημόσιο θα επιδοτήσει τη μηνιαία δόση στους ελεύθερους επαγγελματίες σε έως 600 ευρώ για τους πρώτους δύο ή τρεις μήνες, καθώς ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα της κλιμακωτής επιδότησης.

– Για επιχειρήσεις με τζίρο 10 εκατ. ευρώ σε έως 50.000 ευρώ.

Διαβάστε εδώ κι εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Πηγή: patrastimes.gr